Siófok  •  9.9 kn       

Keszthely  2.9  •  3 kn       

Balatonfüred  4.6  •  9.6 kn       

Balatonboglár  4.5  •  10.1 kn       

Orfű  •  8 kn       

Velencei-tó  2.7  •  10.4 kn       

Tiszafüred  4.4  •  3.9 kn       

Mályi-tó  5.1  •  0.4 kn       

2024. április 19., péntek

Német győzelemmel zárult a Tópark J24 EB

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Litkey Farkas a legjobb magyar. Lezárult a Tópark J24 Európa Bajnokság 2008. szeptember 26-án.

Német győzelemmel zárult a Tópark J24 EB

Az olaszoknak nem sikerült megőrizniük a nyolc pontos előnyüket és végül nagy csatában, remek versenyzéssel az Európa Bajnoki címet a német Peer Kock GER-5230 szerezte meg. A második a szintén német Greg Wilcox GER-5420 lett, a harmadik helyre csúszott végül vissza az összetettben eddig vezető Diamanti Pietro ITA-212. A legeredményesebb magyar a nyolcszoros Kékszalag győztes Litkey Farkas Sagem, HUN-13 lett aki a hatodik helyen végzett a regattán.

 A kontinens viadal zárónapja igazán tökéletesre sikeredett, hiszen remek7-8 m/s-os erősségű É-ÉK-i szélben három futamot vitorlázott a mezőny.

Az első futamban a német GER-5230-as Peer Kock szerezte meg a győzelmet, a tegnapi nap erősen javuló formát mutató Per Hakan Persson vezette SWE-4898 svéd egység előtt. Harmadikként a szintén német Greg Wilcox GER-5420-as hajó szelte át a célvonalat. A „olasz fricska” jelen esetben nem működött. Az előző nap még összetettben vezető itáliai Diamanti Pietro ITA-212 csak a 11. helyen futott be és ezzel általa is érezhető módon veszélybe került a bajnoki címe. Az erősen javuló formát mutató Litkey Farkas HUN-13 pedig a negyedik lett.

A második futamban újra német KO következett. Diadalmaskodott a GER-5420 míg a második az első futam győztese a GER-5230 lett. A harmadik az őket üldöző mediterrán ITA-212 lett. Az Európa Bajnokság egyetlen komoly sérüléssel járó eseménye is erre az időre tehető. Sajnos két magyar hajó a HUN-2-es GEFCO és HUN-19 Break a második futamot már nem is tudta elkezdeni. Futamban folytatott heves test-test elleni küzdelmük során szerencsétlenül ütköztek.  A Hercsel Erik kormányozta HUN-2-es közlekedési eszköz oly mértékig megsérült, hogy már nem is tudta folytatni a küzdelmeket. A parton lakatost hívtak segítségül a megtépázott orrkorlát megjavítására, de a járgány maradandó sérüléseket szenvedett, ki kellett emelni és műhelybe szállítani.

A harmadik futamban 20-25 fokkal fordult a szél, de továbbra is megtartotta a 7-8 m/s-os erősségét. Ez persze ismét a keményebb szelekhez szokott németeknek kedvezett. A Peer Kock GER-5230 kiváló taktikai érzékkel vitte a hajóját és elsőként futott be, ezzel megszerezte az Európa Bajnoki címet. A második Greg Wilcox GER-5420 lett, aki egyúttal az Európa Bajnoki ezüstöt is begyűjtötte. A harmadik az ITA-460 lett. Honfitársa - a németekkel napokig sikerrel harcoló olasz egység – az ITA-212 sajnálatosan csak a 22. helyen futott be.

Ezzel a második kiesőt is begyűjtötte és lemondhatott az ezüstéremről, de azért egy szépen csillogó EB bronz neki jutott. Litkey Farkas hasonlóan a második futamhoz itt is 10. lett, de ezzel is a legjobb magyarként a hatodik helyen végzett az összetettben. A Litkey család másik képviselője Botond lett a második legjobb magyar 8. helyével. A harmadik magyar, a hazai J24-es bajnok Székely Antal lett összetettben a 9. helyezésével.

Magyarország először adott otthont a J24-es osztály kontinens viadalának, és külön érdekessége a regattának, hogy először került megrendezésre tavon az EB. A rendezvényt követő díjátadón a nemzetközi szövetség képviselői valamint a több külföldi csapat tagja is legnagyobb elismeréssel szólt az EB rendezéséről. Sőt a sikert igazán az jelenti, hogy a külföldi csapatok nagyrésze jelezte, visszajön a 2009. évi magyar bajnokságra.

Magyar csapat a Rolex Middle Sea bajnokságon! Előző

Magyar csapat a Rolex Middle Sea bajnokságon!

Fináczy György nyerte a Cason Kupát Következő

Fináczy György nyerte a Cason Kupát