Siófok  16  •  17.4 kn       

Keszthely  15.9  •  12 kn       

Balatonfüred  15.7  •  17.4 kn       

Balatonboglár  16.1  •  19.1 kn       

Orfű  15  •  10 kn       

Velencei-tó  15.8  •  10.1 kn       

Tiszafüred  15.5  •  10.5 kn       

Mályi-tó  16  •  9 kn       

2024. március 29., péntek

Vasco da Gamához kötődő hajóroncsra leltek Ománnál

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Egy Vasco da Gamához kötődő, 500 éves hajó roncsait fedezték fel Omán partjainál. A feltárási munkálatokban részt vevő régészek egy rendkívül ritka érme felfedezéséről is beszámoltak.

Vasco da Gamához kötődő hajóroncsra leltek Ománnál

Az Esmeraldának a portugál tengerész és felfedező egyik nagybátyja, Vicente Sodré volt a parancsnoka. A legénységgel együtt odaveszett, amikor a hajó 1503 májusában elsüllyedt egy erős viharban az Indiai-óceánon elterülő Hallanija sziget közelében.

A hajóroncsokat felkutató Blue Water Recoveries brit vállalat és az ománi örökségvédelmi és kulturális minisztérium emberei 2013-ban kezdték feltárni a sziget egy öbölszegletét. Később megállapították, hogy a területen talált roncsok a régóta keresett Esmeraldáról származnak, amely egyike a da Gama második indiai útján viharban eltűnt két hajónak.



A tengerfenéken talált ágyúgolyók, kerámiák, egy harang és egyéb leletek között felfedeztek egy nagyon ritka ezüstérmét is (Indio), amelyből csupán egyetlen másik példány létezéséről tudnak a világon. Az érmék 1499-ben, da Gama első Indiába vezető útját követően készültek, ami segített a roncs korának meghatározásában.

A régészek a The International Journal of Nautical Archaeology folyóiratban számoltak be a felfedezésükről. Az ománi örökségvédelmi és kulturális minisztérium illetékese szerint a közel-keleti ország most először vett részt víz alatti régészeti munkálatokban.

Rátaláltunk, utánajártunk! Előző

Rátaláltunk, utánajártunk!

Zátonyra futott és ketté tört! Következő

Zátonyra futott és ketté tört!