Siófok  22.2  •  11.6 kn       

Keszthely  20.9  •  10 kn       

Balatonfüred  21.9  •  8.7 kn       

Balatonboglár  22  •  12.3 kn       

Orfű  22  •  7 kn       

Velencei-tó  21.1  •  9.2 kn       

Tiszafüred  20  •  5.9 kn       

Mályi-tó  22.9  •  5 kn       

2024. július 23., kedd

Vasco da Gamához kötődő hajóroncsra leltek Ománnál

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Egy Vasco da Gamához kötődő, 500 éves hajó roncsait fedezték fel Omán partjainál. A feltárási munkálatokban részt vevő régészek egy rendkívül ritka érme felfedezéséről is beszámoltak.

Vasco da Gamához kötődő hajóroncsra leltek Ománnál

Az Esmeraldának a portugál tengerész és felfedező egyik nagybátyja, Vicente Sodré volt a parancsnoka. A legénységgel együtt odaveszett, amikor a hajó 1503 májusában elsüllyedt egy erős viharban az Indiai-óceánon elterülő Hallanija sziget közelében.

A hajóroncsokat felkutató Blue Water Recoveries brit vállalat és az ománi örökségvédelmi és kulturális minisztérium emberei 2013-ban kezdték feltárni a sziget egy öbölszegletét. Később megállapították, hogy a területen talált roncsok a régóta keresett Esmeraldáról származnak, amely egyike a da Gama második indiai útján viharban eltűnt két hajónak.A tengerfenéken talált ágyúgolyók, kerámiák, egy harang és egyéb leletek között felfedeztek egy nagyon ritka ezüstérmét is (Indio), amelyből csupán egyetlen másik példány létezéséről tudnak a világon. Az érmék 1499-ben, da Gama első Indiába vezető útját követően készültek, ami segített a roncs korának meghatározásában.

A régészek a The International Journal of Nautical Archaeology folyóiratban számoltak be a felfedezésükről. Az ománi örökségvédelmi és kulturális minisztérium illetékese szerint a közel-keleti ország most először vett részt víz alatti régészeti munkálatokban.

Rátaláltunk, utánajártunk! Előző

Rátaláltunk, utánajártunk!

Zátonyra futott és ketté tört! Következő

Zátonyra futott és ketté tört!