Siófok  19.1  •  4.5 kn       

Keszthely  14.9  •  0 kn       

Balatonfüred  19.1  •  4.2 kn       

Balatonboglár  15.1  •  5.1 kn       

Orfű  17  •  4 kn       

Velencei-tó  18.1  •  6.6 kn       

Tiszafüred  17.2  •  7 kn       

Mályi-tó  19.1  •  4.4 kn       

2023. szeptember 28., csütörtök

Rátaláltunk, utánajártunk!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A napokban Rijekában járva találtunk rá egy meglehetősen mostoha állapotú, ám annál méltóságteljesebb hajóra. Kiderült a Galeb tornyosult előttünk, Josip Broz Tito legendás luxushajója.

Rátaláltunk, utánajártunk!

Úszó múzeummá alakítják Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök legendás luxushajóját. A Galeb, magyarul Sirály névre keresztelt hajó 1938-ban épült, és 30 éven át szolgálta a kommunista vezetőt. Fedélzetén olyan közismert személyiségek fordultak meg, mint Erzsébet királynő vagy Winston Churchill brit miniszterelnök.


Egyelőre a rozsda eszi az egykor szebb napokat látott Galeb, azaz Sirály névre keresztelt luxushajót. Tito kedvenc jachtja a rijekai szárazkikötőben várja sorsa jobbra fordulását. A kommunista vezér halála és Jugoszlávia felbomlása után a hajó sokáig Montenegróban vesztegelt, és majdnem a hajótemetőben végezte, amikor a zágrábi kormány úgy döntött, megvásárolja.
A Galeb felkerült Horvátország védett műemlékeinek listájára, mondta Vojko Obersnel, Rijeka polgármestere, aki hozzátette: a hajónak rendkívül hosszú és érdekes története van, természetesen nemcsak Josip Broz Tito idejéből. Ugyanakkor felbecsülhetetlen kulturális örökséget is képvisel.
A Galeb pályafutását kereskedelmi hajóként kezdte 1938-ban Genovában. A 2. világháborúban kisegítő cirkálóként használták, 1943-ban a német flotta hadizsákmánya lett. Egy évvel később egy légitámadásban súlyos károkat szenvedett, majd Jugoszláviában építették újjá. 1953-ban Tito elnök luxushajójaként új korszak kezdődött a Galeb történetében.

A volt jugoszláv vezető nem vetette meg a luxust. Szerette a divatos öltözékeket, a drága ételeket, italokat és kedvelte a kiváló minőségű szivarokat is. 1974-ben Budapesten is látványosan rágyújtott, amikor Kádár Jánossal találkozott. Tito 32 luxusvillát is birtokolt, volt amelyikben egyszer sem lakott. Különleges autókkal utazott, és volt egy saját , minden igénnyel felszerelt luxusvonata is. A Kék vonatot, amelyet egészen haláláig használt, ma bárki kibérelheti Belgrádban.

A vasútról később a hajóra váltott, főleg miután a szovjetekkel fagyossá vált a viszony. A Galebbel utazott Londonba is 1953-ban, mert attól félt, hogy az oroszok meggyilkolják.

Tito híres filmsztárokat is fogadott a yachton, például Sophia Lorent és Elisabeth Taylort. A fedélzeten gyakran fontos diplomáciai tárgyalások is folytak. A Galeb csaknem három évtizedig, Tito 1980-as haláláig az elnök úszó hivatalaként szolgált. Ez alatt több mint 18 ezer tengeri mérföldet tett meg, és három földrész 18 országában kötött ki.

Jugoszlávia felbomlása előtt a Galeb utolsó küldetésként 1991-ben Szlovéniából szállította el a jugoszláv hadsereg katonáit, miután Ljubljana mindössze két hétig tartó harcok után kikiáltotta függetlenségét. A jacht ezután Montenegróba került.

A zágrábi kormányzat tervei szerint Tito elnök egykori luxushajóját a felújítás után úszó múzeumként üzemeltetik. Fedélzetén éttermek és üzletek is helyet kapnak majd. A nagyszabású tervek megvalósítási költségei több millió euróra rúgnak, Zágráb számít az Európai Unió támogatására is.

Elképesztő kaland! Előző

Elképesztő kaland!

Vasco da Gamához kötődő hajóroncsra leltek Ománnál Következő

Vasco da Gamához kötődő hajóroncsra leltek Ománnál