Siófok  31.6  •  7.8 kn       

Keszthely  30.9  •  4 kn       

Balatonfüred  31.3  •  3.5 kn       

Balatonboglár  31.6  •  6.6 kn       

Orfű  34  •  3 kn       

Velencei-tó  35.1  •  12.2 kn       

Tiszafüred  37.4  •  10.4 kn       

Mályi-tó  30.7  •  2.4 kn       

2024. július 14., vasárnap

Hyéres: Viharos szél miatt elmaradtak az éremfutamok

Hyéres: Viharos szél miatt elmaradtak az éremfutamok

Maradtak tehát a tegnap délutáni, kilenc nyitó futam után kialakult összesített eredmények

Érdi Mári (MVM SE) hetedik, Vadnai Jonatán (BYC) tizedik lett az év második Világ kupa versenyén, a hyéres-i Francia Olimpiai Héten.

Maradtak tehát a tegnap délutáni, kilenc nyitó futam után kialakult összesített eredmények. Két biztos olimpiai résztvevőnk közül Érdi Mári hetedik helye kiváló eredmény, négy haton belüli futameredménye volt, a többi tíz körüli teljesítményével jóval előrébb végezhetett volna, ha az első futamos fekete zászlós kizárás nem vette volna el egy másik futam kiejthetőségének az esélyét. Nagyon bonyolult, trükkös futamokban hozta a tőle megszokott szintet, ha lett volna éremfutam, nagy eséllyel léphetett volna előrébb, hiszen ez a legjobb tíz helyen álló versenyző számára megrendezett pörgős záróverseny az ő igazi műfaja.

"Nagyon fárasztó verseny volt" - mondta már vasárnap reggel, egy ébresztő kávé mellől a hunsail.hu kérdésére Érdi Mári. "Kétszer tíz hajóosztály számára rendeztek versenyt, ugye ment a Last Chance Regatta is, emiatt össze vissza tologatták a rajtidőket, a fiúk sok korai rajtja miatt rengeteget kellett várni, volt, hogy este kilenc után tudtam elmenni a kikötőből. Ráadásul hideg volt és nagy szél. Az igazság az, hogy fáradt voltam, és emiatt többször nem tudtam meghozni a pályán a legjobb döntéseket, ilyenkor két-három hajó mindig elment. Sajnálom, hogy nem volt reális szélben egy jó éremfutam, egyrészt nem tudtam újra gyakorolni ezt a műfajt, másrészt a végére már annyira fel tudtam jönni, hogy csak tíz pontra volt a dobogó. Mindent összevetve csalódott vagyok, mert bár a hatvannyolc hajós mezőnyben a hetedik hely nem rossz, az én célkitűzéseimhez képest kevés. Most még átvisszük a hajókat Marseille-be, utána hazajövök pihenni. Aztán a terveimben egy edzőverseny és négy edzőtábor szerepel már az olimpia helyszínén."

Vadnai Jonatán tizedik helye nagyon szép eredmény a nagyon erős, az olimpiai kvalifikációt szerzett nemzetek versenyzőiből álló 68 hajós mezőnyben. A verseny elején nehezen lendült formába, utána viszont sorra hozta a jó helyeket, harmadik, nyolcadik, hatodik volt a nyitó futamokban, kifejezetten jó volt a sebessége. Az utolsó nap vesszőfutásáról a tegnapi tudósításban írtunk részletesen: egy ütközést követően megsérült a hajója, rengeteg vizet szedett mindkét utolsó futamban, végül ezekre átlagpontot ítéltek meg a számára. Ha lett volna éremfutam, kölcsön hajóval indult volna... ami azért korántsem optimális megoldás.

Vadnai Jonatánt szombat délután autózás közben értem utol telefonon, éppen a bérelt kerékpárját vitte vissza a kölcsönzőbe. Joni, ugye ez volt az utolsó nagy verseny az olimpia előtt, ahol az összes leendő ellenfeled indult?

"Tulajdonképpen igen. Lesz még egy nagyon fontos edzőversenyünk május 15-22 között, már az olimpiai vitorlás versenyek helyszínén, Marseille-ben. Az jobban fog hasonlítani az olimpiához, mint ez a mostani. Itt 68 hajós volt a mezőny, az olimpián körülbelül feleennyien leszünk a pályán. Itt a héten a hosszabb rajtvonal, a jobban szétnyitó, nehezebben kontrollálható mezőny más taktikát követelt meg, mint amire majd az edzőversenyen és az olimpián lesz szükség. A héten az első futamokban nehezen találtam a fókuszt, utána jöttek a szép futameredmények, és a záró napon is jó rajtok után megtaláltam a jó vonalakat, de a beömlő víz miatt esélyem sem volt tartani a tempót a legjobbakkal. A nehezebb hétkezdés tanulságait kielemezzük majd a csapatommal. Az időjárási helyzet nagyon bonyolult volt itt Hyéres-ben, egy Marseille felől fújó 30 csomó körüli északnyugati misztrál és egy Olaszország felől fújó keleti birkózott egymással, emiatt óriási szélfordulók és szélerő változások voltak a pályán. Most hazautazom egy három hetes feltöltődésre, csak fizikai felkészülés lesz napirenden, nem fogok vitorlázni. Sok volt így, ilyen közel egymáshoz egy világbajnokság, az Európa-bajnokság és két Világ kupa verseny... Aztán irány Marseille, a felkészülés utolsó szakasza, az edzőverseny, és... az olimpia!"

Eredmények: https://sof.regatta.ffvoile.fr/en/default/races/race-resultsall

Visy László Oszi

Érdi és Vadnai is éremfutam közelben! Előző

Érdi és Vadnai is éremfutam közelben!

Nacra 15 EB: Két magyar páros is aranycsoportban zárt! Következő

Nacra 15 EB: Két magyar páros is aranycsoportban zárt!