Siófok  16.6  •  8.7 kn       

Keszthely  16.9  •  7 kn       

Balatonfüred  16.3  •  3.5 kn       

Balatonboglár  17.1  •  6.8 kn       

Orfű  17  •  8 kn       

Velencei-tó  18.1  •  13.2 kn       

Tiszafüred  17.6  •  4.4 kn       

Mályi-tó  18.5  •  5.6 kn       

2024. május 02., csütörtök

Az Ocean Race Europe, a németországi Kiel - ből rajtol majd 2025 - ben

Az Ocean Race Europe, a németországi Kiel - ből rajtol majd 2025 - ben

A verseny a tervek szerint 2025. augusztus 10 - én kezdődik majd.

A The Ocean Race szervezői megerősítették a Kiel.Sailing.City lesz a The Ocean Race Europe rajtjának helyszíne. A verseny a tervek szerint 2025. augusztus 10 - én kezdődik majd.

Korábban Kiel volt már a Volvo Ocean Race 2001 – 2002 - es versenyének célkikötője, tavaly pedig a német város adott otthont a rendkívül sikeres Fly – By - nak a The Ocean Race 2022 - 23 utolsó előtti szakaszán. A szerdai Kiel - i médiaeseményen két csapat – a Team Malizia és a Team Holcim-PRB – képviseltette magát, és mindketten megerősítették indulási szándékukat 2025 - ben.

A 2025 - ös verseny a The Ocean Race Europe második kiadása lesz a 2021 nyarán megrendezett debütáló eseményt követően. A második The Ocean Race Europe az első verseny alapjaira épül, és a „Connecting Europe” égisze alatt kerül megrendezésre. Az útvonal a Balti - tengerről indul, az Északi - tengeren és a La Manche csatornán keresztül az Atlanti - óceánig, majd a Földközi - tengeren ér célba. A versenyt ismét a foilos IMOCA hajók legújabb generációjával futják majd, amelyek a víz felett repülve rekordsebességgel száguldanak.

 „Az Ocean Race Europe Kiel - ből való indulása lehetőséget kínál arra, hogy bemutassuk a sport erejét, amely összeköt bennünket és egy nagyobb célt szolgál” – mondta Richard Brisius, a The Ocean Race verseny elnöke.

 „Eltökélt szándékunk, hogy a The Ocean Race Europe több legyen egy nagyszerű vitorlásversenynél. Ma mindannyian szilárdan hiszünk abban, hogy a Race for the Ocean projekt kulcsfontosságú az élethez bolygónkon.

 „A Race for the Ocean valódi változások létrehozásáról is szól az óceánnal kapcsolatos politikában, és az emberiség és az óceánok közötti kapcsolat újraindítását kezdeményezi. A The Ocean Race Europe kezdeményezése támogatni fogja az iskolások tanulási folyamatait, valamint a tudósoknak is rengeteg információt szolgáltat majd az az adatmennyiség melyek a versenyhajókról érkeznek. Ezáltal jobban bele tudnak majd tekinteni és elemezni, az ezeken a tengereken lezajló változásokat.”

 „Az Ocean Race hajósai által összegyűjtött adatok hihetetlenül hasznosak a tanulmányainkhoz. Az óceán általában alul mintavételezett, és az olyan helyeken, mint a Déli Óceán, ez különösen így van. Ezek a mintavételek lehetővé teszik számunkra, hogy megismerjük az óceánt és annak változásait az idő múlásával, és beépítsük őket a prediktív modelljeinkbe is” - erősítette meg Léa Olivier óceánkutató.

A tervek szerint a verseny 2025. augusztus 10 - én indul Kiel - ből, és körülbelül hat héttel később ér majd véget a Földközi - tengeren, a végső versenyútvonaltól függően. Idén tavasszal további városok bejelentése várható.

 „A vitorlázás iránti lelkesedés évről évre megmutatkozik Kiel - ben, számos helyi regattával és természetesen a nemzetközileg is elismert Kieler Woche - n” – mondta Dr. Ulf Kämpfer, Kiel polgármestere.

 „Tavaly egy Fly – By - al üdvözölhettük az Ocean Race - t - ez egy ragyogó siker volt, amely ismét bebizonyította, hogy ez a város él és szeret vitorlázni. Az a tény, hogy most mi leszünk a The Ocean Race Europe 2025 induló kikötője, hihetetlen büszkeséggel tölt el.”

 „Célunk, hogy ezt az eseményt összekapcsoljuk az óceánok egészségének és védelmének témájával. Nagyon várjuk, hogy vendégül láthassuk a világ legkiválóbb vitorlázóit, és ismét bebizonyítsuk, hogy a Kiel.Sailing.City a vitorlázás fővárosa.”

Boris Herrmann, a Team Malizia német kapitánya számára a tavaly nyári Kiel - be érkező Fly – By, a The Ocean Race csúcspontja volt. Most azt mondja, alig várja már, hogy indulhasson a The Ocean Race Europe a Kiel.Sailing.City - ből.

 „Mindannyian nagyon boldogok és izgatottak vagyunk, hogy jövőre Kiel - ből indul a The Ocean Race Europe! Kiel az egyik otthonom, itt nőttem fel. Itt található a Geomar (a világ egyik vezető tengerkutatási intézménye) és tudományos partnereink is. Ez egy csodálatos lehetőség a nagyközönség számára, hogy találkozzon a csapattal, megnézze a hajót, és kapcsolatba léphessen a 2025-ös oktatási programunkkal. Számomra és a Team Malizia számára ez egy nagyszerű bejelentés, és alig várjuk, hogy versenyezhessünk!"

„Először hadd gratuláljak az Ocean Race teljes csapatának, és köszöntöm Kiel polgármesterét, hogy otthont adott ennek a fontos eseménynek, és csatlakozott hozzánk az óceán és vizeink 2030-ig történő helyreállítására irányuló küldetésünkhöz” – mondta Elisabetta Balzi, European Commission, DG Research & Innovation, Healthy Oceans & Seas vezetője.

Érdi Mária felkészülten utazik ki az Európa-bajnokságra Előző

Érdi Mária felkészülten utazik ki az Európa-bajnokságra

Megkezdődött az ILCA hajóosztályok Európabajnoksága Athén - ban Következő

Megkezdődött az ILCA hajóosztályok Európabajnoksága Athén - ban