Siófok  16.1  •  5.8 kn       

Keszthely  15.9  •  2 kn       

Balatonfüred  15.8  •  5.2 kn       

Balatonboglár  16.1  •  6.2 kn       

Orfű  18  •  5 kn       

Velencei-tó  20.9  •  5.4 kn       

Tiszafüred  20  •  3.4 kn       

Mályi-tó  21.8  •  4.1 kn       

2024. május 05., vasárnap

Második hellyel kezdett a Magyar csapat az SSL Gold Cup nyolcaddöntőjében

Második hellyel kezdett a Magyar csapat az SSL Gold Cup nyolcaddöntőjében

Hat csomó körüli délkeleti szél, a felső bójánál még ennél is kevesebb, egy-másfél méteres döghullámok, felhős idő fogadta a csapatokat Las Palmasban.

Izgalmas, gyenge szeles futamban nyert az argentin csapat, mi az USA és Malajzia együttesét előztük meg csoportunkban.

Hat csomó körüli délkeleti szél, a felső bójánál még ennél is kevesebb, egy-másfél méteres döghullámok, felhős idő fogadta a csapatokat Las Palmasban. Körülbelül fél órás halasztás után került sor a rajtra. A Sámánok jó pozícióban, a rendezőségi hajónál, de nagyon kis sebességgel haladva várták a rajtlövést. Az USA csapata, egyedüliként, nagy lendülettel képzelte el az indulást, bízva abban, hogy valahol majd találnak egy lukat. Találtak is, éppen alattunk, ezzel némiképp elrontva a rajtunkat.

A maláj csapat nagyon rosszul indított, több száz méteres hátrányukból egész végig nem tudtak visszaevickélni. A másik három hajó azonban nagyon szoros küzdelmet vívott az egész első pályaszakasz alatt, szinte hajóhossznyira egymástól. Az argentinok vezettek, az USA második, mi a harmadik helyen közelítettük meg a felső bóját. Az argentin hajó természetes módon az amerikaiakat fogta szorosan, ők már nem akartak a bójáig fordulni, mi viszont nem voltunk a zavart szelükben, és így a felső bóját harmadikként, de már csak 3 másodperces hátránnyal kerültük…

Az első hátszélben tartottuk a helyünket, a második cirkálószakaszban középen vitorlázva, az ellenfelekre figyelve jutottunk el a futam meghatározó pillanatához: miután a pálya jobb oldalán egy fordulóval kiszabadultunk az argentin hajó takarásából, balra indultunk, hogy az egyre közelebb lévő, balcsapásos USA csapatot lekeresztezzük, ha lehet. (Jobbnak tűnt végig a jobb oldal.) Már a felső bója közelében egy remekül kivitelezett aláfordulással, biztos szél alatti állást harcoltunk ki. Az USA két rossz között dönthetett: vagy nem fordul, megpróbál valahogy szabadulni, bízva, hogy mi hibázunk – vagy megfordul, és a bójáig megteendő két plusz fordulóval eleve lemarad. Bakóczy Robi kormányos esélyt sem adott az amerikaiaknak a szabadulásra, az amerikaiak kis hezitálás után fordultak, és a további fordulók után már csak a harmadik helyen tudtak nekivágni a befutó hátszélnek. Időközben nagyon legyengült a szél, a döghullámok persze maradtak. A hátszelet megint mesterien oldotta meg Berecz Zsombor csapata, a szakasz közepén volt olyan helyzet, hogy már csak 68 méterrel vezetett előttünk Argentína. Megcsillant a futamgyőzelem lehetősége, de végül az argentinok is megkapták a maguk kis privát szelét, amivel biztosan nyertek. A Sámánok második helye remek kezdés a nyolcaddöntőben.

A nem hivatalos vitorlázó világbajnokságnak is tekinthető SSL Gold Cup során a magyar csapat versenyei a következő napokon lesznek ezután:

November 22. 12.00 (magyar idő szerint 13.00)

November 23. 13.30 (14.30)

November 24. 15.00 (16.00) Az utolsó, negyedik futam dupla pontos „arany futam”.

A nyolcaddöntő futamai előtt Berecz Zsombor kapitány cseréket jelentett be a csapatban: Takácsy Leventét Németh Domonkos (világbajnoki ezüstérmes és Európa bajnok finnes) váltja, Tomai Balázs helyett Huber Lél, Majthényi Szabolcs helyett Varjas Sándor versenyez a következőkben. Majthényi Szabolcs továbbra is segíti a Sámánokat itthonról: online vesz részt a futamokat követő megbeszélésen, feladata egyebek közt a futamok, az ellenfelek elemzése lesz.

Visy László Oszi

A Magyar csapat továbbjutott az SSL Gold Cup nyolcaddöntőjébe! Előző

A Magyar csapat továbbjutott az SSL Gold Cup nyolcaddöntőjébe!

Harmadikok lettek a Sámánok a szerdai futamban Következő

Harmadikok lettek a Sámánok a szerdai futamban