Siófok  8.3  •  7.2 kn       

Keszthely  3.9  •  6 kn       

Balatonfüred  •  4.4 kn       

Balatonboglár  8.1  •  8.9 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  6.3  •  5.6 kn       

Tiszafüred  3.7  •  5.6 kn       

Mályi-tó  6.9  •  3.7 kn       

2024. április 20., szombat

ILCA 6 Világbajnokság Érdi Mári ötödik lett!

ILCA 6 Világbajnokság Érdi Mári ötödik lett!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Érdi Mári élete eddigi legfontosabb sikerét érte el ezzel az ötödik hellyel, előző legjobb felnőtt vb eredménye egy nyolcadik hely volt, amivel 2018-ban kvalifikálta magát a tokiói olimpiára.

Élete eddigi legjobbjával, egy nagyon nehéz éve után érte el a női olimpiai hajóosztályban ezt a sikert. Interjú.

Ahogy ígérték, az október 16-án befejeződött világbajnokság utolsó három napjára megjött az egyenletesebb termikus szél, így pénteken és szombaton három-három, vasárnap pedig - igaz, valamivel trükkösebb körülmények között - még két újabb futamot sikerült megrendezni, így végül a tervezett 12 futam alapján hirdettek végeredményt. Az egyenletes, kifújt, 8-12 csomós szélben elsősorban a jó hajósebesség számított, és az, hogy a jó rajt után milyen hamar talált valaki tiszta szelet. A napi három "lógós" futam pedig a fizikai képességeket tette alaposan próbára, itt szerzett gyakorlatilag behozhatatlan előnyt a későbbi győztes, a tokiói olimpia aranyérmese, a dán Anne-Marie Rindom. Érdi Mári végig éremesélyekkel vitorlázott, remek hete volt, a selejtezők és a döntők során is tudott futamot nyerni a texasi Galveston-öbölben. A vasárnapi zárónapnak az összetett harmadik helyéről  vágott neki.

Innentől övé a szó, ottani idő szerint este beszéltünk telefonon.

"Vasárnap is megjött a seabreeze, 8-10 csomóval, kicsit gyengébb és lukasabb volt az eddigieknél. Az aznapi első futamban egy jó rajt után beragadtam a pálya közepén, az első bójánál le is állt a szél, végül a 25. hely környékéről küzdöttem fel magamat tizennegyediknek, itt még egyértelműen csatában voltam az éremért. Az utolsó futamot kicsit sajnáltam, beragadtam a rossz oldalra és nem tudtam újítani sem. Mi tagadás, csalódott voltam a végén. Aztán kicsit már hideg fejjel átgondoltam: nagyon jó hét áll mögöttem, amire ez az utolsó futam egyáltalán nem volt jellemző. Kiegyensúlyozottan, nem kockáztatva vitorláztam, ha hátrébb kerültem, szinte mindig vissza tudtam magam verekedni az elejébe, olimpia előtt két évvel egy világbajnoki ötödik helyre igazán büszke lehetek, különösen úgy, hogy a tokiói olimpiai aranyérmes Rindom, az ezüstérmes Olsson, a kétszeres világbajnok, olimpia negyedik Plasschaert és egy ügyes svájci lány, Maud Jayet van csak előttem. Egy nagyon szerencsétlen éven vagyok túl, most már remélem végleg..."

Mi történt?

"Az olimpia után hat hónapot kihagytam a derék sérülésem miatt. Januárban kezdtem újra el az edzéseket, erre Palma előtt koronavírusos lettem. Júniusban újra elkaptam a koronavírust, ezután leállított a doktor, hogy hat hónapig edzésre se gondoljak. Ez lelkileg is alaposan odavágott. Szerencsére sikerült összekapnom magam, és sikerült találnom egy fantasztikus edzőt, az olasz Enrico Strazzerát. Júniusban Marseille-ben egy edzőtáborban dolgoztunk együtt először, és ez egy fordulópont lett a vitorlás karrieremben, egyebek közt egy olyan erőnléti programot köszönhetek neki, amivel végre sikerült túllendülni a sérülésemen. Visszatérve a világbajnokságra: rengeteget tanultunk ebből a hétből, és az ötödik hely, úgy, hogy végig csatában voltam az éremért, számomra most azt jelenti, hogy jó úton járunk az új edzőmmel!"

Érdi Mári élete eddigi legfontosabb sikerét érte el ezzel az ötödik hellyel, előző legjobb felnőtt vb eredménye egy nyolcadik hely volt, amivel 2018-ban kvalifikálta magát a tokiói olimpiára. Korosztályos világbajnoki aranyérme van már három - és 2013 óta zsinórban ő az Év női vitorlázója idehaza, tavaly kilencedszer... Jó volt hallani, hogy most végre megint minden feltétel adva van az újabb sikerekhez.

Eredmények

Visy László Oszi

Magyar futamgyőzelem a 49er junior EB-n Előző

Magyar futamgyőzelem a 49er junior EB-n

Lengyel kettős győzelem született a 49er és 49erFX U23 - as Európabajnokságon Következő

Lengyel kettős győzelem született a 49er és 49erFX U23 - as Európabajnokságon