Siófok  34.7  •  4.5 kn       

Keszthely  30.9  •  5 kn       

Balatonfüred  34.2  •  2.1 kn       

Balatonboglár  31.1  •  4.6 kn       

Orfű  32  •  6 kn       

Velencei-tó  34.7  •  5.8 kn       

Tiszafüred  32.9  •  10.7 kn       

Mályi-tó  29.4  •  9.7 kn       

2024. július 19., péntek

Rajtol a 49er és 49erFX Junior EB Balatonfüreden

Rajtol a 49er és 49erFX Junior EB Balatonfüreden

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Október 12-én kezdődik ugyanis Balatonfüreden a Balatonfüredi Yacht Club rendezésében a 49er és a 49erFX osztályok U23 Európa-bajnoksága

Magyar vizeken először rendeznek nemzetközi versenyt az olimpiai high-performance hajóosztályoknak és mindjárt egy Európa-bajnokságot. Október 12-én kezdődik ugyanis Balatonfüreden a Balatonfüredi Yacht Club rendezésében a 49er és a 49erFX osztályok U23 Európa-bajnoksága. A két osztályban összesen 14 országból 40 egység száll vízre az új Kékszalag Port kikötőben.

A verseny kétszeresen is kiemelt jelentőségű a magyar vitorlázásban, egyrészt még soha nem rendeztek a Balatonon nemzetközi versenyt ezeknek a high-performance olimpiai hajóosztályoknak, másrészt pedig ez a verseny lesz a Magyar Vitorlás Szövetség új, füredi kikötőjében rendezett első nemzetközi vitorlásverseny.

„Ezeknek az osztályoknak Magyarországon nem volt még világversenye, ezért hatalmas lehetőség a jövőre nézve, hogy az idei évben az U23-as korosztályú Európa-bajnokságot itt, Balatonfüreden rendezhetjük meg.” – mondja Cserép Csaba, a magyar 49er osztály osztálykapitánya, a rendező egyesület, a Balatonfüredi Yacht Club elnökségi tagja.

Jó alkalom ez a fiatal magyar versenyzőknek is, hogy hazai vizeken, barátságos környezetben, az utazás kényszere nélkül versenyezhessenek nagyon komoly mezőnyben, amelyben feltehetően a jövő olimpiai résztvevői, talán bajnokai is versenyeznek. Ebben a mezőnyben feltehetően lesz egy-két versenyző, akikkel talán már a párizsi játékokon is lehet majd találkozni.

A füredi Európa-bajnokságon a 49er osztályban 13 ország képviseletében 29 egység áll rajthoz. Közöttük a 2022-es junior vébé lengyel 5. helyezettje, valamint további, az első tízben végzett spanyol egységek, rajtuk kívül az izraeliek és az olaszok is erősek. A vízre szálló három magyar egység tehát komoly ellenfeleket kap. Magyarországot az Európa-bajnokságon a friss magyar bajnok, Szabó Roni Oszkár (EGIS) kormányozta egység mellett a bronzérmes Csák Máté-Balázs Zétény (Kereked) és a Bednár András-Kulcsár Kavics (SVE, BYC) csapatok képviselik.

A női, illetve vegyes páros olimpiai high-performance osztály, a 49erFX mezőnye némiképp szűkebb, hat nemzetből összesen 10 csapat szerepel a nevezési listán, közülük két magyar egység, Korbuly Sarolta Elza és Érdi Ferenc Vince, valamint Tóth Elizabet Virág és Szűcs Benedek.

Általában a junior versenyeken a 49-es osztályban 60-80 hajó szokott elindulni a fiúk között, az FX-ben a lányok pedig 40-50 egységgel versenyeznek. Annak, hogy a mostani versenyen kevesebb egység áll rajthoz, alapvetően az az oka, hogy mindössze másfél-két hónap állt rendelkezésre az esemény megszervezésére és népszerűsítésére, Balatonfüred és az Európa-bajnokságot rendező klub, a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) ugyanis beugróként, már-már az utolsó utáni pillanatban kapta meg a rendezés jogát.

„A nyár közepén lett hivatalos, hogy az Európa-bajnokságot eredeti helyszínén nem tudják megrendezni, így új pályázatot írtak ki, amelyen rajtunk kívül egy spanyolországi helyszín aspirált. Végül a BYC nyerte el a rendezés jogát, ami nagy öröm és megtiszteltetés, de egyben teher is, hiszen jóval kevesebb idő állt rendelkezésre a felkészüléshez, mint egy »normál« időben elnyert rendezés esetén” – mondta Böröcz István, a rendező BYC ügyvezető igazgatója. „Örülünk, hogy megmutathatjuk mire vagyunk képesek, gyönyörű tavi környezetben nemzetközi hátterű gárda rendezésében jó versenyekkel és színes programokkal várjuk a felnőtt mezőny küszöbén álló U23-as generációt.”

Az Európa-bajnokságon a regisztráció és az ünnepélyes megnyitó október 12-én lesz, a futamok másnap, 13-án kezdődnek. A verseny selejtezőre és döntő futamokra bomlik, a döntő futamokat a tervek szerint október 15-én és 16-án futják, majd aznap a díjkiosztóval zárul az Európa-bajnokság. A versenyzők a Kékszalag Port vadonatúj infrastruktúráját vehetik igénybe, a szervezők minden nap a futamok után friss gyümölccsel várják őket a kikötőben.

A társasági programok között a rendezők egy vacsora estet is terveznek, ahol bemutatkozik a magyar gasztronómia és meg lehet kóstolni a régió borait, emellett hotdog és pasta party is lesz, de a verseny ideje alatt a helyszínen parkol Ördög Nóra-Nánási Pál páros Nekem A Balaton food truck-ja is.

A versenyt, az eredményeket és a friss híreket az esemény Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/events/593468039090770/

illetve a Nemzetközi 49er Osztályszövetség honlapján: https://49er.org/event/2022-junior-european-championship/?event_id=33182

valamint a Balatonfüredi Yacht Club weboldalán és facebook oldalán lehet követni: https://byc.hu/hirek/  https://www.facebook.com/sailingbyc

Az Európa-bajnokság támogatói:

Balatonfüredi Yacht Club, SCI, Magyarország Kormánya, Magyar Vitorlás Szövetség, Nekem A Balaton, Spesys, Rooster, Monautix, Veszprémi Mezőgazdasági Zrt., Tigris, Frühwald, Lokomitív Ház

Fehérvári Optika, Lázár Pince, Algida, Panasonic, Leier Autó, BDO, Balatonfüred Város, Füred Kult, Balatonfelvidéki Nemzeti Park, Nelson, BalatonHelp

Fotók és szöveg forrása: https://byc.hu/rajtol-a-high-performance-olimpiai-osztalyok-europa-bajnoksaga-balatonfureden/ 

In English: https://byc.hu/rajtol-a-high-performance-olimpiai-osztalyok-europa-bajnoksaga-balatonfureden/ 

Érdi Mári vezet az ILCA6 Világbajnokságon az első nap után! Előző

Érdi Mári vezet az ILCA6 Világbajnokságon az első nap után!

A gyenge szél miatt futam nélkül telt a Junior 49er és 49erFX EB első napja Következő

A gyenge szél miatt futam nélkül telt a Junior 49er és 49erFX EB első napja