Siófok  •  11.5 kn       

Keszthely  3.9  •  4 kn       

Balatonfüred  4.6  •  9.6 kn       

Balatonboglár  4.6  •  12 kn       

Orfű  •  9 kn       

Velencei-tó  3.3  •  11.3 kn       

Tiszafüred  6.1  •  5.7 kn       

Mályi-tó  5.1  •  2.8 kn       

2024. április 19., péntek

Mi történt azóta? Interjú Vadnai Jonatánnal

Mi történt azóta? Interjú Vadnai Jonatánnal

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

És azóta sem lazít…Marseille-ben vette fel a telefont

Jonatán május végén az ILCA 7 világbajnokságon kilencedik lett, és ezzel minden idők legjobb laseres eredményét érte el. És azóta sem lazít…Marseille-ben vette fel a telefont.

A világbajnokság után kaptam egy hosszabb pihenőt, erre szükségem is volt, mert kialakult egy kisebb térdproblémám. Két hét kezelés, rehabilitáció után tökéletes lett, azóta is rendben van. Még otthon elkezdtem a speciális kondicionáló edzéseket, ugyanis a világbajnokságon úgy éreztem, az állóképességemen van javítanivaló. Hosszú futamok voltak, közel 20 perces kreuz szakaszok, az ötödik-hatodik napra kezdtem elfogyni. Az erőnléti edzőmmel, dr. Rácz Leventével összeállítottunk egy speciális programot, vegyesen tartalmaz intervallos és alacsonyabb pulzusszámmal hosszabb, több órás edzéseket, folyamatos mérésekkel, ellenőrzésekkel. Egyelőre nagyon jól sikerül ez a munka, érzem a vízen, hogy az edzőtáborok vége felé frissebb vagyok, mint korábban. És mindezek mellett júniusban még tartottunk a bátyámmal együtt egy négy napos edzőtábort a Laser Radial junior válogottnak. A július első fele egy edzőtáborral telt itt, Marseille-ben, a szokásos csapattal és a horvát edzőnkkel, Jozo Jakeliccel. Ami rendhagyó volt, az egy nagyon intenzív közös munka egy olasz meteorológus hölggyel, minden edzés előtt volt egy megbeszélés, ahol értékeltük az előző napot – hogyan forgott a szél, melyik oldal jött be, felhők alakulása és mozgása, egyebek - , és kaptunk egy rövid aznapi előrejelzést. A vitorlázásnak itt lesz az olimpia 2024-ben, addigra lesz egy óriási adatbázisunk, rengeteg tapasztalattal kiegészítve, az edzőnk motorosában például olyan meteorológiai mérőállomás működik, amely haladás közben is rögzíti folyamatosan a valós szél adatokat. Július közepén ismét hazamentem, ezalatt kevesebbet voltam a vízen, viszont rengeteget bicikliztem, evezőpadoztam és a konditeremben edzettem, hogy fejlesszem az erőnlétemet. Aztán újra Marseille, július 24-től folyamatosan itt vagyok, együtt készülünk a szokásos csapattal. A csapatból 4-en voltunk idén az első 10-ben a vb-n. A ciprusi Pavlos Kontides ezüstérmes, a horvát Filip Jurisic bronzérmes, a szintén horvát Tonci Stipanovic 5. helyezett, és velünk edz még az olasz Alessio Spadoni, aki 14. lett és a japán Kazumasa Segawa aki aranycsoportos. Színvonalas, előrevivő társaság, Benjivel keresve se találnánk jobb edzőtársakat.”

Látszik-e már valami az épülő olimpiai vitorlásközpontból?

Inkább csak látványterveken. Dolgoznak rajta, de a helyszínen nem voltunk, csak a franciák használhatják most azt a kikötőt. Nekünk és a többi külföldi csapatnak egy bekerített parkolót biztosítottak, ott állnak a hajóink. A ruháink a hajóban száradnak, ami aznap kell, levisszük. Biztosítanak árnyékos pihenőhelyet, mellékhelyiség, öltöző is van. És még néhány kellemes extra is, mint a wifi és a kávégép. 

Egy vízi edzésnap általában úgy néz ki, hogy bemelegítéssel, sebesség összeméréssel kezdünk a csapatunkkal, aztán gyakran összeállunk másokkal futamozni. Augusztus elején az edzők rendeztek nekünk egy versenyt. Bírókat és rendezőket kértek fel, és nyolc remek futamban összecsapott szinte a teljes világbajnoki mezőny. Philipp Buhl nyert, Thomas Saunders lett a második, Jean-Baptiste Bernaz, az idei világbajnok, a harmadik. Én az 56 hajós mezőnyben ötödik lettem.

Nagyon hálás vagyok a támogatóimnak: a Szerencsejáték Zrt., B+N Referencia Zrt., a CarNet csoport, az Invigor Kft., a Magyar Vitorlás Szövetség és a klubom, a Balatonfüredi Yacht Club tette lehetővé, hogy segítségükkel egy ilyen intenzív programot tudok végrehajtani az olimpiai helyszínen. Párizsig viszont hosszú az út és a költségvetésemet ki kell még egészíteni ahhoz, hogy egy profi szintű programmal tudjak készülni.

Az idei világbajnoki kilencedik hely, a tavalyi Európa-bajnoki bronz azt jelzi, hogy stabilan ott vagy abban a 10-15 hajós csoportban, akik közül gyakorlatilag bárki nyerhet bármelyik világversenyen. Szinte mindent tudsz a hajóosztályodról és a versenyzésről. Miben kell, miben lehet ezek után még fejlődnöd?

Mindig van javítanivaló. Annyira összetett dolog ez az egész olimpiai szintű versenyzés, apróságokon múlnak dolgok. Csak egy példa: kicsit gyengül a szél. Ki milyen gyorsan nyúl az első élhez és dobja el…? Pár fokos túlpréselés vagy túlejtés, pontatlan sottolás, hátszélben egy-egy kihagyott hullám vagy egy félrejósolt szélforduló komoly veszteségeket jelenthet. A top versenyzők közül mindenki a tökéletes futamra törekszik. Nekem is a hibák minimalizálása a fő célom, végig kell tudni koncentrálni a teljes egy órás futamot, technikai, állítási, taktikai hibák nélkül. Például figyelni a legapróbb, távolabbi szélcsíkokra egy fordulócsata közben is.”

Elég zárt ez az élmezőny. Mennyire ismerted ki őket? Számít-e például, hogy tudod: ki hogyan reagál, milyen megoldásokhoz folyamodik egy-egy versenyszituációban?

Természetesen a saját csapatomban vitorlázókat ismerem a legjobban, de a sok verseny után a többi élversenyző stílusát is fel lehet ismerni. Van, aki imád a szélén rajtolni, van, aki inkább kockázatmentesebb megoldást választ. Az is szinte biztos, hogy ha lúv rajt van, Benji elsőnek eljön a rendezőhajó mellől. Vannak persze furább dolgok is, van, aki szövegeléssel próbálja idegesíteni a másikat, vagy éppen a testsúlyával kapcsolatban terjeszt a parton valótlanságokat, ha az ember ezeket a trükköket kiismeri, már védve is van ellenük.”

Mivel tudsz lazítani Marseille-ben?

Négy vízi edzésnapra jut egy pihenőnap. Ezen a pihenőnapon szokott lenni még reggel egy parti edzésünk, és utána lazítás, sorozatozás a kanapén, haverokkal kávézás, most sokat pingpongoztunk is, mert volt asztal. Ha van jó szél és marad erőm ki szoktam menni wingfoilozni kicsit. Amúgy minden nap nagyon jó hangulatban telik, közös kávézásokkal, étkezésekkel, kerékpározással, a konditeremben is mindig jókedvű a társaság.”

Miben fejlődtél a májusi világbajnokság óta?

Most az edzőversenyre javultak a rajtjaim és a rajt utáni pozíció tartásom. Ezáltal stabilabbak lettek a futameredményeim is. Úgy érzem javult a fizikumom is, de ehhez a kijelentéshez meg kell várni a következő hatnapos versenyt.”

Nemrég a bátyáddal, Benjivel nyitottatok a Hajógyári Kikötőben egy vitorlás bemutatótermet. Hogy kapcsolódik ez a vállalkozás a sportkarrieretekhez?

Szeretnénk a vitorlázáshoz kötődni később is, elkezdtünk egy üzletet, a Vadnai Bros-t. Azokat a felszereléseket forgalmazzuk, amelyeket magunk is használunk és nekünk beváltak. Például mi Devoti hajókkal versenyzünk, ha nálunk vesz valaki ilyet, kapja mellé a tapasztalatainkat, a tippjeinket, a beállításainkat is. Épp nemrég köteleztem fel valakinek a hajóját, pontosan a sajátom mintájára. Ruházatban is a sok év alatt kitapasztalt és bevált termékeket ajánljuk vásárlóinknak. Szóval egyfajta személyes szolgáltatást is nyújtunk. Ebben látjuk a jövőt. Családunk, szüleink, akárcsak a vitorlázásban, most is erős hátteret adnak és támogatnak minket. De jelenleg még sok a munkánk a versenypályán, a fő projekt az élsport és az olimpia!”

Idén még hátravan az Európa-bajnokság, egy meglehetősen szokatlan, novemberi időpontban...

Hyéresben lesz, ismert terület, de ott általában áprilisban rendezik a hagyományos nagy nemzetközi versenyüket, mindenkinek arról vannak tapasztalatai. A november egészen más lesz. A meteorológusunkkal már beszéltünk a várható időjárási helyzetről, szerencsére erről is vannak adatai. Érdekes kihívás volt az edzőimnek ez a szokatlanul széthúzott szezon. A májusi világbajnokság és a novemberi Európa-bajnokság között nagyon okosan kellett beosztani a terhelést, hogy elkerüljük a kiégést, de a teljesítmény, a fejlődés is megmaradjon.”

Milyenek most Marseille-ben a hétköznapok? Hogy viseled a távollétet Füredtől, a családtól, a barátoktól?

Általában a klub közelében bérelünk apartmant. Volt olyan edzőtábor, hogy ketten laktunk Benjivel, volt, hogy négyen laktunk két laseres barátunkkal. Felváltva főzünk, mosogatunk. Együtt járunk konditerembe vagy kerékpározni reggel. Nyár elején hosszú volt az otthoni feltöltődés, de most már hiányoznak, persze.

Mi az, amit szeretsz főzni, és a többiek is szeretik?

Nem vagyok egy konyhatündér. A tejszínes, csirkés gnocchi az, amit elég jól elkészítek és tuti siker.”

És mi hiányzik az otthoni ételek közül legjobban?

Talán a kacsacomb. De az igazság az, hogy egy családi ebédből nem az ebéd hiányzik leginkább, hanem a család…”

Visy László Oszi

470: Francia győzelemmel zárult a Juniorok VB - je Előző

470: Francia győzelemmel zárult a Juniorok VB - je

50 éves Olimpiai Emlékverseny, Kiel Következő

50 éves Olimpiai Emlékverseny, Kiel