Siófok  18.9  •  5.2 kn       

Keszthely  17.9  •  7 kn       

Balatonfüred  18.5  •  6.1 kn       

Balatonboglár  18.7  •  5.7 kn       

Orfű  16  •  8 kn       

Velencei-tó  19.2  •  5.6 kn       

Tiszafüred  17.8  •  7.4 kn       

Mályi-tó  16.8  •  5.9 kn       

2024. június 13., csütörtök

Berecz Zsombor Európa Bajnok lett Lengyelországban!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Berecz Zsombor Európa Bajnok lett Lengyelországban!

Berecz Zsombor Európa Bajnok lett  Lengyelországban!

Berecz Zsombor nyerte a lengyelországi Gdyniában megrendezett Finn dingi Európa-bajnokságot, így a világbajnoki címe után, immáron a kontinens legjobbjának is mondhatja magát. Miután a nemzetközi osztályszövetség törölte az októberre tervezett világbajnokságot, a Finn Gold Cupot, így az EB maradt a finnesek egyetlen nagy nemzetközi versenye a 2020-as évben. Illetve, amennyiben a vírus okozta korlátozások lehetővé teszik majd és sokan elutaznak a vb helyett és a vb időpontjában rendezett versenyre, akkor azért az is komoly megmérettetés lesz a Finn dini mezőny számára.

Ami a mostani Európa-bajnokságot illeti: 27 nemzet 70 finnese indult az osztály nyílt (a tengerentúli versenyzők számára is nyitott) kontinensviadalon, ahol külön értékelték az U23-asok és a negyven év feletti, Masters versenyzők teljesítményét is.

Berecz Zsombor gyakorlatilag folyamatosan szállította a legjobb tíz közötti helyezéseket, egyedül a hatodik futamban elért tizenkettedik pozíció, valamint a már tét nélküli zárófutamban elért 24. helyezése „lógott ki a sorból”, de ez utóbbi eredményét – a szabályok szerint – kiejthette a magyar olimpikon. A futamhelyezései a következők voltak: 4., 10., 7., 2., 3., 12., 4., 3., 8., és legvégül a tét nélküli záró futamban elért 24.hely, ami tehát kiesett. Végül 53 ponttal zárta a kontinensviadalt.

Tulajdonképpen sokáig a brit Giles Scottal és a spanyol Alejandro Muscattal volt harcban az Európa-bajnoki címért, de a spanyol versenyző sokat hibázott a hajrában, így ő lecsúszott a dobogóról is. A brit Scott viszont megőrizte az ezüstérmes pozíciót, a dobogó legalsó fokára pedig egy fiatal spanyol, az U23-as Joan Cardona Méndez állhatott fel, aki természetesen megnyerte a fiatalabb korosztály versenyét.

A mezőnyben ott volt Németh Domonkos (U23) is, aki végül a 31. helyen végzett (futameredményei: 32., 31., 32., 22., (35)., 31., 26., 25., 34., 25.), de a fiatalabbak között negyedik lett.

Berecz Zsombor 2018-ban szerezte meg a világbajnoki címet, tavaly pedig megnyerte az olimpia tesztversenyét. Olimpiai kvótát is szerzett az elhalasztott Tokiói ötkarikás játékokra, ahol nagy esélye van arra, hogy érmet szerezzen a magyar vitorlássportnak, amire eddig egyszer volt példa, 1980-ban a Detre testvéreknek köszönhetően.

Részletes eredmények: https://bit.ly/2Z3Kl8n

Fantasztikus teljesítményt nyújtva, nagyon kiegyensúlyozottan vitorlázva nyerte meg Berecz Zsombor a Finn dingi Európa-bajnokságot, így a világbajnoki címe mellett immáron Európa legjobbjának is mondhatja magát. Az olimpiai kvótás vitorlázó közvetlenül az utolsó futam után nyilatkozott a Magyar Vitorlás Szövetség oldalának, a hunsail.hu oldalnak.

„Nem lehet szavakba önteni azt a boldogságot, amit érzek. Elképesztően nehéz verseny volt, nagyon koncentráltan kellett vitorlázni az összes futamban. Annak köszönhetem a sikert, hogy a legkiegyensúlyozottabban tudtam a jó eredményeket szállítani. Izgalmas verseny volt, ráadásul a körülmények is nagyon nehezek voltak. Kicsit olyan volt, mint amikor Agárdon versenyzünk. Hatalmas hullámok és forgolódó szél. Körülbelül hatvan évesnek érzem magam, annyira elfáradtam. Fizikailag is rendkívül megterhelő versenyen vagyok túl. Mindegy, a lényeg, hogy Európa-bajnok vagyok, így a világbajnoki cím után ezt a célkitűzésemet is elértem” – mondta nagyon boldogan Berecz Zsombor. Az olimpiai kvótás hozzátette: „az utolsó futam már tét nélküli volt. Edzésnek fogtam fel és úgy mentem körbe a pályán, hogy senkit se zavarjak. Tudtam volna jobban menni, de nem kellett.”

Laser Radiál – a görögök helyett a lengyelek rendeznek Eb-t Előző

Laser Radiál – a görögök helyett a lengyelek rendeznek Eb-t

Érdi Mária ismét a világ legjobbjai között Következő

Érdi Mária ismét a világ legjobbjai között