Siófok  13.8  •  2.9 kn       

Keszthely  13.9  •  8 kn       

Balatonfüred  13.5  •  3.6 kn       

Balatonboglár  13.8  •  4.6 kn       

Orfű  15  •  3 kn       

Velencei-tó  17.7  •  4.7 kn       

Tiszafüred  15.7  •  8.2 kn       

Mályi-tó  18.4  •  4 kn       

2024. május 03., péntek

Újra Kiwiföldön a Kupa

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Újra Kiwiföldön a Kupa

Újra Kiwiföldön a Kupa

Az America’s Cup 166 éves történetében Új – Zéland az aki 1995 és 2000 után harmadjára tudta elnyerni a Kupát. A Kiwik a Kupa története során már megéltek sokmindent, elég csak a 2013 – ban elvesztett döntőre gondolni.

A hétvége előtt az Új – zélandiak vezettek 3 – 0 – re, mert hiába nyertek négy futamot a selejtezőt megnyerő Oracle egy pont előnnyel indult a döntőben. Az előző hétvégén már látszott, hogy az amerikai csapatnak igen erős sebességhátránya van, de kormányosuk Jimmy Spithill többször hangsúlyozta, hogy egy hét rengeteg mindenre elég lesz. Ennek megfelelően a szombat vegyesen alakult, mert az első futamot ismét a Kiwik nyerték de a másodikban begyűjtötték első vereségüket igaz a 12 mp nem azt jelentette, hogy óriási sebesség problémáik lennének. Vasárnapi vitorlázásukkal a Kiwik ismét bizonyították, hogy most nem lesz hasonló forgatókönyv mint az előző Kupán. A hét végeztével az állás 6 – 1 volt ami azt jelentette, hogy már csak egy match - et kell nyerni a győzelemhez. Az Oracle – nek, most nem volt egy hete arra, hogy változtasson, mert hétfőn ismét futamot rendeztek.   

A rajtnál az Oracle jött el jobban és 3 mp – el tudta előbb venni az első jelet mint a Kiwik. A második szakaszon ismét előjött az Új – Zélandiak sebességkülönbsége, mert már ezen a szakaszon az Oracle elé tudtak állni és innen végig folyamatosan tartva az oldalakat esélyt sem adtak a címvédőnek, hogy esetlegesen egy szélfordulóban megcsússzanak.  

Mi lehetett az Új – Zélandiak titka? Talán elsősorban mivel a vitorlázás technikai sport a technika. Grant Dalton sem titkolta a döntő utáni sajtótájékoztatón, hogy a technikai fejlezstésekre helyezték a fő hangsúlyt. Ezek a technikai fejlesztések, azok az “apró” részletek amit a kerékpárok, vagy épp a szárny állító joystick alkalmazása jelentett. 

A másik szintén nem elhanyagolható, az emebri tényező. A San Franciscoi csapatból Glann Ashby maradt csak meg, de mellette sikerült az előző Youth Americas Cup győztes, Olimpiai arany és ezüstérmes párost Peter Burling – et és Blair Tuke – ot a csapatba integrálni. Peter Burling ezzel a teljesítményével jelenleg 26 évesen a legfiatalabb America’s Cup – ot nyert kormányos. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az idősebb generációból Ray Davies vagy Murray Jones edzőként segítette a csapatot. Az Új – Zélandiak sikernek még rengeteg összetevője lehetett csak néhanyat probaltam kiragadni. Egy biztos a 36. America’s Cup újra Új – Zélandon zajlik majd.

A RAN nyerte az Audi Sailing Week - et Előző

A RAN nyerte az Audi Sailing Week - et

GC32 Racing Tour Act 2 Villasimius Következő

GC32 Racing Tour Act 2 Villasimius