Siófok  15.5  •  5 kn       

Keszthely  12.9  •  2 kn       

Balatonfüred  15.2  •  5.2 kn       

Balatonboglár  15.5  •  4.3 kn       

Orfű  17  •  2 kn       

Velencei-tó  17.9  •  3.1 kn       

Tiszafüred  16.3  •  3 kn       

Mályi-tó  20.1  •  3.1 kn       

2024. május 05., vasárnap

Rió kilencedik versenynap

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Ma négy hajóosztályban rendeztek éremfutamot

Rió kilencedik versenynap

Ma aranyos nap lesz, vagyis a tegnapi halasztás miatt ma négy éremfutamot is rendeznek Rióban. Elsőként a Laser Radiál, majd a Laser, ezután a Finn és végül a Nacra 17 – esek zárják a sort. Emellett mivel a 470 – es mezőnyöknek sem sikerült tegnap futamot rendezni ők is vízre szállnak ma és pihenőnap nélkül holnap vívják a Medal Race – eiket. Emellett még a skiffeseknek is hátra van három futamuk, amit ma kívánnak lebonyolítani.

Laser Radiál:

Az éremfutamot a brit Alison Young nyerte, de ezzel is csak a nyolcadik helyen végzett Rióban. Második lett az ausztrál Ashley Stoddart aki így összesítésben kilencedik lett. Harmadik helyen a svéd Josefin Olsson ért célba, aki ezzel hatodik helyen fejezte be az olimpiát. És az érmesek, tíz futam után vezetett a holland Marit Bouwmester, aki az éremfutamban a hetedik helyen végzett, de ezzel is megnyerte az olimpiát. Az ezüstérmes Annalise Murphy lett, aki az éremfutamban ötödik helyen végzett. A bronzérem a dán Anne-Marie Rindom nyakába került, aki nyolcadik lett a dupla ponttal számító Medal Race – ben.

Laser:

A férfiak mezőnyében a horvát Stipanovic tíz pont előnnyel várta az éremfutamot, őt az ausztrál Tom Burton követte, harmadik pedig szintén tíz ponttal az ausztrál után az új-zélandi Sam Meech. Az arany és ezüstérmekre már nem igazán volt esély a negyedik helytől, de remek bronzcsata ígérkezett, és az is nagy kérdés volt, hogy Stipanovic meg tudja e tartani vezető pozícióját. Az éremfutamot a brazil Robert Scheidt nyerte, de ez sem volt neki elég a dobogóhoz. Rió előtt abszolút favoritként számoltak vele, végül a negyedik helyen zárta az olimpiát. A második helyen a francia Bernaz zárt, aki ezzel az ötödik helyen végzett összetettben. Harmadik lett az ausztrál Tom Burton aki ezzel a teljesítményével meg is nyerte az olimpiát, igaz ehhez az is kellett, hogy az élen álló Stipanovic kilencediknek fusson be az éremfutamban, amivel visszacsúszott az ezüstéremig. A futamban negyedik lett az új-zélandi Meech aki ezzel bronzérmesként távozhat Rióból.

Finn:

A finneseknél az aranyérem sorsa már eldőlt, ezt a brit Giles Scott nyerte. A többi érem sorsa volt igazából a kérdés. Tíz futam után a szlovén Zbogar állt a második helyen és a horvát Gaspic a harmadikon. A futamot az amerikai Caleb Paine nyerte, amivel végül egy bronzérmet sikerült nyernie. Második lett a brit Giles Scott, de már a futam előtt megnyerte az olimpiát. Harmadiknak a brazil Jorge Zarif futott be, de ezzel is csak a negyedik helyen végzett. A futamban hatodik lett a szlovén Vasilij Zbogar de végül ezüstérmet szerzett Rióban.

Nacra 17:

Az éremfutam előtt az argentin Santiago Lange vezette a mezőnyt és az éremfutamban elért hatodik helyével meg is tudta tartani azt. Az éremfutamot az új-zélandi Gemma – Sunders kettős nyerte, akik ezzel összesítésben a negyedik helyen fejezték be az olimpiát. Második lett az ausztrál Waterhouse – Darmanin kettős, akik ezzel végül ezüstérmesek lettek. Harmadiknak futott be és ezzel bronzérmet szerzett az osztrák Zajac – Frank kettős.

49er:

Ma három futamot rendeztek a 49er osztályban. Az első futamot a brit Scott –Sign páros nyerte második London bajnoka Nathan Outteridge, harmadiknak pedig a fiatal kiwik érkeztek. A második futam a dán Jonas Warrer –Peter Lübeck kettős nyerte, második lett a spanyol Botin – Lopez kettős, harmadikok pedig az argentin Lange fivérek. Tizenegy futam után már 24 pont előnnyel vezet a Burling – Tuke páros, de még egy futam hátra van a Medal Race előtt, amiben eldől, hogy ez számukra már csak formalitás lesz e. A mai utolsó futamot az ír Seaton – Mcgovern páros nyerte, második lett a dán Warrer harmadik pedig a brit Scott – Sign kettős. A kiwik negyedik helyen fejezték be a futamot, amivel 34 pontra növelték az előnyüket a mezőny előtt, így ők is a brit Giles Scott – hoz hasonlóan tét nélkül vitorlázhatnak az éremfutamban. Összetettben második a német páros és őket követi az ausztrál Outteridge – Jensen duó. Köztük még nagy csata várható az ezüstért, mert csak három pont a különbség.  

49er FX:

A tízedik futamot a dán Hansen – Slaskov-Iversen páros nyerte második lett a brazil Grael – Kunze kettős, harmadik helyen pedig az új-zélandi Maloney – Meech végzett. A tizenegyedik futamot a francia Steyaert – Compan páros nyerte, második lett a dán páros, harmadik helyre pedig a holland Bekkering – Duetz páros ért be. A tizenkettedik futamot a spanyol Echegoyen – Betanzos kettős nyerte, őket követte a brazil egység és harmadiknak futottak be a franciák. Ezzel viszont meseszép lett az állás tizenkét futam után mert, az első három spanyol, brazil és dán egységeknek egyaránt 46 pontjuk van és a negyedik helyen lévő új-zélandi páros is csak egyetlen ponttal van leszakadva. Lehet igen izgalmas éremfutamra számíthatunk.

470 férfi:

Talán a 470 – es mezőnyöket méltánytalanul hanyagoltuk egy kicsit, de ennek az lehetett az oka, hogy ebben nem volt magyar induló és amíg volt magyar érdekeltség ez került fókuszba. Tegnap nem rendeztek futamot ezekben az osztályokban így a mai versenynap után, holnap neki is már éremfutamok jönnek. Hét futam után vezetett a horvát Fantela – Marenic kettős, második helyen állt az ausztrál Belcher – Ryan páros, harmadik volt a görög Mantis – Kagialis kettős. A mai első futamot az amerikai Mcnay – Hughes kettős nyerte, másodikak lettek a görögök, harmadiknak pedig az orosz Sozykin – Gribanov kettős ért célba. A kilencedik futamot az ausztrál Belcher – Ryan kettős nyerte, második lett a görög Fantela – Marenic páros, harmadik helyen pedig a brit Patience – Grube duó futott be. A mai utolsó futamot az osztrák Schmid – Reichstaedter kettős nyerte második a görög Mantis – Kagialis páros, harmadik helyen pedig a horvát Fantela – Marenic kettős ért be. Tíz futam után vezet a horvát páros horvát páros tizenegy pont előnnyel a görögök előtt, harmadik helyen pedig az ausztrál Belcher – Ryan kettős áll.

470 női:

A nőknél tegnapig szintén hét futam ment le. Itt a brit Mills – Clark kettős vezette a pontversenyt, második helyen állt az amerikai Haeger – Provancha kettős őket követte a szlovén Mrak – Macarol páros. A nyolcadik futamot az új-zélandi Aleh – Powrie kettős nyerte, második lett a holland Zegers – Veen kettős, harmadik a brit Mills – Clark páros. A kilencedik futamot az új-zélandi Aleh – Powrie páros nyerte, második lett a brit Mills – Clark kettős, harmadik a holland Zegers – Veen egység. A tízedik futamot a japán Kondo – Yoshioka kettős nyerte, második lett a francia Lecointre – Defrance páros harmadik a brit Mills – Clark egység. Az összetettben a britek vezetnek húsz ponttal, így ha már végigmennek az éremfutamon megnyerték az olimpiát. Második az új-zélandi páros, harmadik pedig a szlovén egység. 

Rió nyolcadik versenynap Előző

Rió nyolcadik versenynap

Rió tizedik versenynap Következő

Rió tizedik versenynap