Siófok  9.4  •  2.2 kn       

Keszthely  7.9  •  6 kn       

Balatonfüred  •  1.6 kn       

Balatonboglár  9.4  •  4.1 kn       

Orfű  •  6 kn       

Velencei-tó  7.2  •  8.2 kn       

Tiszafüred  8.1  •  19.7 kn       

Mályi-tó  7.8  •  19.7 kn       

2024. március 29., péntek

Remekül ment a Wild Joe Capriban

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Idén volt tizedik esztendeje, hogy az olaszországi Capri is vendégül látja a maxik nemzetközi mezőnyét a Rolex Capri Sailing Week keretein belül, de idén először a TP52-es mezőny is színesítette a verseny programját.

Remekül ment a Wild Joe Capriban

A hat napra tervezett program 11 ország 21 hajóját – 12 maxi és 9 TP52 - vonultatta fel, és nekünk is volt kikért izgulni, hiszen a mini maxik mezőnyében Józsa Mártonék is ott voltak a Wild Joe-val.

A csaknem egyhetes program a maxiknak egy 230 tengeri mérföldes, Volcano Race-re keresztelt futammal vette kezdetét hétfőn. A verseny útvonala Capriból a Föld legaktívabb vulkánjáig, a Stromboliig vezetett, majd azt megkerülve kellett visszahajózni Capriig. A mezőny szinte végig gyenge és közepes erősségű, változó szélben vitorlázott, amihez legjobban a szlovén 100 lábas maxi, az Esimit Europa 2 csapata alkalmazkodott a legjobban, 27 óra 16 perc és 44 másodperc vitorlázással teljesítették leggyorsabban a távot. Korrigált eredményeket tekintve viszont már a mögöttük második helyen, három és fél órás hátránnyal befutó. Robert Tomasini Grinover és a Robertissima III legénysége örülhetett, akik végig szoros meccset vívtak a harmadik Jethou csapatával. Mint a Robertissima III taktikusa, Paul Cayard a verseny után elmondta a döntő momentumnak a Stromboli megkerülése bizonyult. „Végig úgy éreztük, hogy gyorsabbak és stabilabbak vagyunk, mint a Jethou. Az Esimit haladt elől, így időben láthattuk, ahogy a Stromboli mögött egy szélcsendes szakaszra értek és megálltak. Mi szélesebben fordultunk, míg a Jethou is a szűkebb irányt próbálta, de végül is ők is megálltak a szélcsendben.”

A „vulkánkerülő” futamot a Wild Joe 46 óra 12 perc alatt teljesítette, abszolút nyolcadik, korrigált kilencedik helyen.

Eredeti tervek szerint a szervezők nem sok időt hagytak volna pihenésre, hiszen csütörtöktől már a coastal race futamai következtek volna. A feltételes mód indokolt, ugyanis az elégtelen szélviszonyok miatt Peter Reggio versenyvezető minden próbálkozása ellenére sem sikerült érvényes futamot rendezni csütörtökön és pénteken.

A mezőnynek nem maradt más választása, mint hinni és bízni az előrejelzésekben, ami az utolsó, szombati napra már jó (de legalábbis jobb) szelet ígért. Ez végül be is jött, így szombaton még elrajtoltak maxik egyetlen futamra, amelyet az olasz Giuseppe Puttini nyert meg a Shirlaf fedélzetén, megelőzve a brit Lupa of London csapatát. De a mi szempontunkból ennél sokkal fontosabb, hogy az összetett harmadik, versenykategóriában első helyen a Wild Joe ért célba. Teljesítményüket még a vetélytársak is hangos ovációval fogadták a kikötőben, Paul Cayard pedig még személyesen is gratulált Marciéknak. „Bár felemás az eredmény az offshore futamot is figyelembe véve, mégis sikerként könyvelhetjük el a versenyt - mivel még soha nem sikerült korrigált eredmény szerint verseny-maxi kategóriában futamot nyernünk.” – írta később a csapat rajongói oldalán.

A verseny végeredménye így végül két futam alapján alakult ki, maxi versenykategóriában a Robertissima III végzett első helyen, megelőzve a Jethou-t és a Wild Joe-t.  Túrakategóriában az Enrico Gorziglia kormányozta Good Job Guys állhatott a dobogó tetejére a Shirlaf és Dos Much előtt.

Debütált a TP52 is
Mint a beszámoló elején is utaltunk rá a maxik mellett idén először a TP52-es mezőny is bemutatkozott Capriban, és ha már ott voltak, nem is okoztak csalódást. Tíz futamosra tervezett bajnokságuk első futamán egyből kisebb meglepetés született, miután  az osztályban élete első versenyét futó brazil Eduardo de Souza Ramos magabiztosan végzett az élen. Lendülete ugyan később elfogyott, de nem valószínű, hogy előzetesen számított ilyen debütálásra. A tervezett tízből végül hat futamot rendeztek meg, amelyeken öt különböző csapat győzött, a brazil újonc mellett az amerikai Quantum Racing és Vesper, az olasz Azzurra és a svéd Rán tudott az élen végezni. A végső győzelemet a végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Azzura húzta be a Vesper és a Quantum Racing előtt. Az osztály negatív meglepetését egyébként a Rolex Middle Sea Race 2013-as győztese, Michelle Galli okozta, aki a B2 fedélzetén rendre a vert mezőnyben végzett. „Alapvetően offshore csapat vagyunk, de erre az évre úgy döntöttünk, hogy Capriban és Porto Cervoban a TP52-esekkel tartunk. A mezőny nagyon magas szinten versenyez, meg kell tanulnunk, hogy hogyan vegyük fel velük a harcot.” – magyarázta teljesítményét az olasz.

A Rolex sorozat következő versenye a június 13 és 21 között 62. alkalommal megrendezett Giraglia, amelyen újra szoríthatunk a Wild Joe csapatáért!

Mári ezüstérmes! Előző

Mári ezüstérmes!

Érdi Mári és Tomai Balázs is az Arany csoportban! Következő

Érdi Mári és Tomai Balázs is az Arany csoportban!