Siófok  10  •  12.2 kn       

Keszthely  8.9  •  16 kn       

Balatonfüred  9.6  •  4.4 kn       

Balatonboglár  9.2  •  14.3 kn       

Orfű  •  13 kn       

Velencei-tó  8.7  •  7.1 kn       

Tiszafüred  9.2  •  13.1 kn       

Mályi-tó  8.4  •  10.8 kn       

2024. április 18., csütörtök

Január 27-én rajtol a Melges24 világbajnokság

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Sokáig nem regnálhat aktuális Melges24 világbajnokként az amerikai Brian Porter, miután négy hónappal a 2013-as VB-t követően az ausztráliai Geelongban már idén január végén sor kerül az osztály idei világbajnokságára.

Január 27-én rajtol a Melges24 világbajnokság

Talán a két esemény egymáshoz közeli időpontja, vagy Ausztrália földrajzi távolsága az oka, de a tavalyi 59 indulóval szemben az idei viadalra eddig mindössze 26 egység nevezett be és ebből is mindössze 10 csapat érkezik a rendező országon kívülről. 

Nekünk magyaroknak több szempontból is érdemes figyelni a geelongi eseményeket, hiszen a Melges24 itthon is egyre népszerűbb, a hazai osztályszövetség munkájának köszönhetően pedig immáron az osztály európai vérkeringésébe is bekapcsolódtunk. Elég a tavalyi füredi Melges24 Európa Kupa versenyre, vagy az idén május elején esedékes Európa Bajnokságra gondolni. 

Az idei VB előzetes nevezési listájára nézve azonnal szembetűnő, hogy idén biztosan nem lesz címvédés, miután Brian Porter és csapata nem vesz részt a viadalon, de hiányozni fognak a tavalyi bronzérmes dánok is a mezőnyből. Bár az elmúlt évek legkevesebb hajóját felvonultató Melges24 világbajnoksága elé nézünk, a mezőny erősségét tekintve sok bánatra nincs okunk, a tavalyi világbajnokság első tíz helyezettjéből többen is rajthoz állnak. 

Az egyik legnagyobb esélyes idén is, a 2001-es világbajnok, tavalyi EB-győztes és VB ezüstérmes Flavio Favini és a Blu Moon, de számolnunk kell a 2013-as EB bronzérmes, Európa Kupa győztes Riccardo Simoneschivel (AUDI), és a szintén olasz Andrea Racchellivel (Altea) is. Hihetetlennek tűnik, de mellettük még a német Dietrich Bent (Kleine Rainbow) képviselik Európát a viadalon. (Egyes hírek szerint a finn Thomas Hacklin is leadta nevezését, de ő még nem szerepel a hivatalos listán.) Rájuk mindenképpen érdemes odafigyelni, valószínű, hogy májusban Füreden viszontlátjuk majd még őket. 

Meg kell még említeni a három amerikai csapatot, akik szintén nem statisztálni érkeznek. A tavalyi negyedik helyezett, korábbi Moth-világbajnok Bora Gulari (West Marine Rigging/New England Ropes) nem titkoltan győzni szeretne, de Brucey Ayres (Monsoon) és a Melgesek atyjának unokája, a korábbi világbajnok, Harry Melges III (STAR) is beleszólhat a végső sorrendbe.

A hazaiak legnagyobb reménysége az olimpiai és világbajnok Nathan Wilmot, aki a tavalyi világbajnokságon az ötödik helyet szerezte meg. Papíron ők tűnnek a legerősebb "aussie" csapatnak, de Warwick Rookly (Bandit) és Cameron Miles (Roger That) esélyeit sem szabad leírni, miután a tavalyi erős mezőnyben is a Top 20-ban tudtak végezni. 

A világbajnokság január 27. és február 2. között kerül megrendezésre, az első futamokat várhatóan január 29-én rendezik meg, a legfontosabb hírekről pedig rendszeresen beszámolunk majd.

A verseny hivatalos weboldala

Elkelt Murdoch vitorlása Előző

Elkelt Murdoch vitorlása

Új rekord: 682 mérföld 24 óra alatt! Következő

Új rekord: 682 mérföld 24 óra alatt!