Siófok  4.4  •  8.4 kn       

Keszthely  2.9  •  3 kn       

Balatonfüred  4.1  •  7.8 kn       

Balatonboglár  4.1  •  8.7 kn       

Orfű  •  12 kn       

Velencei-tó  2.6  •  9.9 kn       

Tiszafüred  3.4  •  2.1 kn       

Mályi-tó  4.5  •  1.3 kn       

2024. április 19., péntek

Egy új sorozat első állomása a Balatonon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Április 26-án pénteken Balatonfüreden rajtol az MVM Balaton Melges 24 Regatta, és ezzel megkezdődik egy új Európa Kupa versenysorozat a European Sailing Series.

Egy új sorozat első állomása a Balatonon

A sorozat célja hogy újabb minőségi lökést adjon a versenyzői kedvnek azokban az európai országokban, ahol a hajótípus gyökeret vert, és a további fejlődésre jó esély látszik. 

A 2013. évi, öt versenyből álló European Sailing Series állomásai: MVM Balaton Melges 24 Regatta,  Kieli Vitorláshét, Torbole Regatta a Garda-tavon, az Európa-bajnokság Medemblikben, és a Norvég bajnokság Hanko vizein.

Erős nemzetközi mezőny
Az előzetes nevezések szerint 9 nemzet 25 hajóegysége vesz részt az MVM Balaton Melges 24 Regattán. A verseny rangjához méltóan színvonalas, erős mezőny vitorlázik a Balatonon, akik közül sokan első alkalommal látogatnak a tóra és Balatonfüredre.

A résztvevők között ott lesz az olasz Riccardo Simoneschi, a tavalyi világbajnokság bronzérmese, a Melges 24 Világkupa aktuális éllovasa. Érkezik Peter Göckel,  a német osztályszövetség elnökének csapata, illetve a svájci Jörg Hotz, aki társaival az olasz helyszíneken futott, rangos Volvo Cup egyik fordulóját nyerte 2012-ben. A mezőny színvonalát emeli, ha olyan versenyzők neveznek be, mint a cseh Michal Hruby, aki korábban kiváló finnes volt, 2005-ben világbajnoki  5. helyet szerzett, majd egy szlovák csapattal tengeri offshore versenyeken ért el szép sikereket.

A magyar felségjellel induló hajók között is lesz egy neves versenyzőket felvonultató nemzetközi csapat a háromszoros  olimpikon Dél-Afrikai Ian Ainslie vezetésével. őt már tiszteletbeli magyarnak tekintik a balatoni vitorlázók, hiszen évek óta itt él magyar családjával. Magyar-nemzetközi csapatának tagja  például az ausztrál Adam Martin, aki mellesleg America's Cup World Series versenyző a China Team tagjaként.

Az MVM Balaton Melges 24 Regatta remélhetően jó felvezetése és kedvcsinálója lesz a 2014-ben szintén az MVM SE szervezésében sorra kerülő Európa-bajnokságnak.

Magyarország és a Balaton fokozatosan bekerülve a Melges 24 nemzetközi vérkeringésébe, egyre fontosabb szerepet játszik az hajóosztály életében. A magyar flotta már 14 hajót számlál.

Az április 26-28. között lezajló MVM Balaton Melges 24 Regattán a tervek szerint  három nap alatt nyolc futamot teljesítenek a résztvevők, naponta maximum négyet.

Kapcsolódó események
A verseny előtti napon a Melges 24 világranglistát vezető Riccardo Simoneschi hajóbeállítási tanácsadást tart az érdeklődőknek. Érdemes ezen részt venni minden ambiciózus versenyzőnek, hiszen Riccardo nem csak a hajóosztály egyik legtapasztaltabb és legsikeresebb versenyzője, de jelentős versenyzői múlttal bír az olimpiai Star osztálytól a különféle offshore típusokon át a TP52-es versenysorozatig, így bizonyosan színes és élvezetes lesz a vele való találkozás.

A versenyhez színes kulturális események is kapcsolódnak, hiszen péntek este 19 órakor a kikötőben néptánc műsor lesz, majd  szombaton szintén 19 órakor a világhírű gitáros Snétberger Ferenc  Zenei Tehetség Központja ad különleges koncertet.

A versenyhajó
A híres Reichel/Pugh tervezőirodában 1994-ben született Melges 24 típus világszerte elterjedt népszerű, kitűnő hajó. Több, mint 800 darab került már vízre és egyre gyarapodnak a mezőnyök a világversenyeken és a kisebb lokális regattákon egyaránt. A 2012. évi világbajnokságon a Garda-tavon 24 országból érkező 129 egység vett részt. Népszerűségéhez kiváló vitorlázó tulajdonságai mellett hozzájárul könnyű szállíthatósága.

Nagyon szigorú osztályelőírás biztosítja, hogy a hajók egyformasága mellett a versenyző csapatok összsúlyában se lehessen komoly eltérés. Így a különbséget csak a versenyzők vitorlázó tudása adhatja.

A résztvevők együtt, de két csoportban is értékelten versenyeznek. A „Profi“ kategóriában azok, akik már korábban versenyeztek bárhol professzionálisan, díjazásért. A „Corinthians“ csoportba pedig a tisztán amatőrök.

A rendező egyesület
A balatonfüredi Koloska Marinában lévő MVM SE vitorlás klub régóta ismert egyesület, ám 2012-ben különösen aktív évet zárt. Jó hírüket gyarapította a kitűnően megrendezett  Asso99 Európa Kupa és magyar bajnokság, illetve a hasonlósan sikeres Melges 24 bajnokság. Különleges és úttörő vállalkozásuk volt az a magyar vitorlázás számára általában is hasznos kezdeményezés, amikoraz utánpótlás korosztályok vitorlázóinak nyílt edzőtáborokat szerveztek, amelyeken például  Vadnai Benjamin Laser 4.7 U18-as korosztályos világbajnok és Berecz Zsombor olimpikon vitorlázók osztották meg a vitorlás versenyzés mesterfogásait a tanulni vágyó fiataloknak. 

2013-ban is több osztály magyar bajnokságát bonyolítja le az egyesület a Melges 24-től az olimpiai Finnen át az utánpótlás bajnokságig.

További információk találhatóak  a verseny honlapján: http://melges24balaton.wordpress.com ahol részletes beszámolók is lesznek az eseményekről, a résztvevőkről.  

 
Portugál győzelem a Dragon EB-n, a magyar csapat a 33-ik helyen végzett Előző

Portugál győzelem a Dragon EB-n, a magyar csapat a 33-ik helyen végzett

Edzés közben vízbe fúlt az olimpiai bajnok Következő

Edzés közben vízbe fúlt az olimpiai bajnok