Siófok  3.9  •  7.7 kn       

Keszthely  5.8  •  10 kn       

Balatonfüred  3.6  •  7.8 kn       

Balatonboglár  4.6  •  8.5 kn       

Orfű   •  4 kn       

Velencei-tó   •  6 kn       

Tiszafüred  1.1  •  7.5 kn       

Mályi-tó   •  5 kn       

2022. január 19., szerda

Sydney-Hobart vitorlásverseny 2012

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A nevezési lista szerint 77 hajó rajtolt el szerdán a hagyományos, immár 68. Sydney-Hobart vitorlás viadalon.

Sydney-Hobart vitorlásverseny 2012

Ha beválnak a meteorológiai előrejelzések, akár rekorddöntésre is sor kerülhet.

Nem hittem volna, hogy ennyien lesznek kíváncsiak a verseny rajtjára, de másfélórával a startpisztoly eldördülése előtt a sziklák szélére kifeszített kötelek mentén már nem sok helyet lehetett találni. Azért beügyeskedtem magam, senki feje ne zavarjon bele a panorámába.  :)

A kelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állam és Tasmánia közötti, 630 tengeri mérföldes (1168 km) távot eddig az a Wild Oats teljesítette a leggyorsabban, amely most is a legnagyobb esélyese a versenynek, s amely 2005 óta 1 nap 18 óra 40 perc 10 másodperces idővel tartja a csúcsot. Az időeredmény faragására azért nyílik esély, mert az időjárás-jelentések szerint erős szél várható, kedvező irányból. Valószínűleg az erős szélnek köszönhető, hogy a Tasmán tengert tíz percen belül elérték a gyorsabb hajók, s még vagy húsz percig tartott, hogy a sereghajtók és átlépjék a North Head - South Head közti láthatatlan vonalat.

Bár a sydneyi kikötőt a 77 nevezett hajóból végül 76 hagyta el, ugyanis a 2003-ban győztes Wild Thinget kizárták, mivel az egység nem tudta bemutatni azokat a dokumentumokat, amelyek igazolnák, hogy a vitorláson végrehajtott módosítások megfelelnek a biztonsági előírásoknak és a versenyszabályzatnak. A Wild Thing kizárásával a szakemberek szerint a tavalyi kiíráshoz hasonlóan párviadallá válhat a verseny a Wild Oats és a Ragamuffin Loyal között.

Mark Richards, a Wild Oats kormányosa úgy véli: nem érdemes előre kalkulálni, a lehető legrövidebb úton a lehető leggyorsabban kell haladni, aztán majd eldől, hogy ez mire elég. A 2005-ben, 2006-ban, 2007-ben, 2008-ban és 2010-ben győztes hajó az évek során egyre korszerűbbé vált, a legújabb módosítások nyomán pedig Richards már arra is képesnek tartja, hogy akár egy napon belül letudja a távot.

Tavaly az Investec Loyal győzött: minden idők egyik legszorosabb befutójában 2 perc 10 másodperccel előzte meg a Wild Oatsot. Az azóta Ragamuffin Loyalra keresztelt vitorlás – melynek kormányosa a 80-as éveiben járó Syd Fischer – most is a legnagyobb ellenfele lehet az ötszörös győztesnek.

Francois Gabart távolsági rekordja Előző

Francois Gabart távolsági rekordja

Hatodszor nyert a Wild Oats XI Következő

Hatodszor nyert a Wild Oats XI