Siófok  6.6  •  12.9 kn       

Keszthely  5.9  •  16 kn       

Balatonfüred  5.8  •  10.4 kn       

Balatonboglár  6.2  •  12.9 kn       

Orfű  •  12 kn       

Velencei-tó  •  9.7 kn       

Tiszafüred  8.7  •  5.4 kn       

Mályi-tó  9.5  •  2.4 kn       

2024. április 24., szerda

A Balatonfüredi Yacht Club rendezheti a Dragon vitorlás hajóosztály Európa-bajnokságát 2018-ban

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Jelentős sportdiplomáciai sikert ért el a magyar vitorlázás: a Nemzetközi Dragon Szövetség (IDA) párizsi közgyűlésén úgy határozott, hogy a Dragon vitorlás hajóosztály 2018. évi Európa-bajnokságának rendezési jogát a Balatonfüredi Yacht Clubnak ítéli.

A Balatonfüredi Yacht Club rendezheti a Dragon vitorlás hajóosztály Európa-bajnokságát 2018-ban

„Rendkívüli köszönet illeti a klubot, Balatonfüred városát, a pályázathoz támogatást nyújtó Hungária Yacht Clubot és a Magyar Vitorlás Szövetséget is, hiszen ez közös eredmény, mindannyiunk sikere” – mondta a szavazás után Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke.

A Nemzetközi Dragon Szövetség mindig éves közgyűlésén dönt a három évvel később tartandó világversenyek rendezési jogáról, amelyet egy konkrét városnak illetve a rendező  klubnak ad. A párizsi szavazás egyhangú volt, amiben nagy szerepe volt annak a ténynek, hogy szeptemberben Tim Pearson, az IDA főtitkára személyesen tekintette meg a helyszínt, és nagyon elégedett volt az infrastruktúrával. Az ő véleménye és benyújtott jelentése igen pozitívan hatott a szavazó küldöttekre.

A Magyar Dragon Szövetség 2014-ben harcolta ki előzetesen a jogot arra, hogy idén versenybe szállhasson a 2018. évi Dragon Európa-bajnokság megrendezéséért. Az osztályszövetség pályázatot írt ki hazai kluboknak, amelyet a Balatonfüredi Yacht Club nyert meg, így velük kezdték meg az előkészületeket.

A versenyen 60-80 résztvevő hajóval számolnak, amelyek elhelyezéséhez a BYC mellett támogatóként a Hungária Yacht Club is segítséget nyújt majd. Balatonfüred városa szándéknyilatkozatban jelezte, hogy támogatja az esemény megrendezését, többek közt azzal is, hogy a résztvevők számára ingyenes parkolási lehetőséget biztosít majd a klub közelében. 

Az eseményre 2018. május végén kerül majd sor, s ez fontos az idegenforgalomnak is: a versenyzők, edzők, versenybírók és kísérők, összességében mintegy 300-500 komoly vásárlóerőt képviselő látogató mintegy mintegy 4.000 vendégéjszakát töltenek majd a városban. Ezért is támogatta a Magyar Dragon Szövetségnek a világverseny elnyerésére vonatkozó pályázatát a Sport Nagyköveti Program keretében a Turizmus Zrt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Dragon hajóosztály a világ egyik legnépszerűbb tőkesúlyos hajóosztálya. A háromszemélyes hajó rendkívül elegáns, egyúttal – noha már kilencen éves mútra tekinthet vissza – vitorlázása komoly sportértéket képvisel. Talán ez az oka, hogy számos világ- és olimpiai bajnok vitorlázó ebben az osztályban folytatja pályafutását, s mellettük igen sok kiváló amatőr sportoló teszi izgalmassá a világversenyeket. A hajóosztályt az európai arisztokrácia is kedveli: a nemzetközi szövetség elnöke Konstantin, egykori görög király, aki 1960-ban olimpiai bajnoki címet is nyert a hajóval. De vitorlázik Dragonnal a dán trónörökös herceg és fia vagy a norvég király is.

2010-ben Balatonkenesén rendezték meg az osztály Európa-bajnokságát, amelyen akkor 60 hajó indult. A magyar vitorlázók közül a legjobb eredményt Kis-Szölgyémi Ferenc és csapata érte el, akik a 2013. évi világbajnokságon az angliai Weymouthban negyedikek lettek.  

Az El Yacht és az Areus támogatja az idei Dér Kupát! Előző

Az El Yacht és az Areus támogatja az idei Dér Kupát!

Egy született magyar zseni is ott lesz az olimpián Következő

Egy született magyar zseni is ott lesz az olimpián