Siófok  22.2  •  11.6 kn       

Keszthely  20.9  •  10 kn       

Balatonfüred  21.9  •  8.7 kn       

Balatonboglár  22  •  12.3 kn       

Orfű  22  •  7 kn       

Velencei-tó  21.1  •  9.2 kn       

Tiszafüred  20  •  5.9 kn       

Mályi-tó  22.9  •  5 kn       

2024. július 23., kedd

Víz és turizmus konferencia a Kékszalagon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Balaton aktív turisztikai lehetőségeire engedett rálátást a Víz és turizmus konferencia, amelyet a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj kísérőeseményeként július 3-án, reggel tíz órakor tartottak a Balatonfüredi Yacht Club konferenciatermében.

Víz és turizmus konferencia a Kékszalagon

Bóka István, Balatonfüred polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy a Balaton régiójában a sport- és aktív turizmus szerepe sokkal jelentősebb az idegenforgalom egésze szempontjából, mint a fesztiválok. Ennek elsődleges oka, hogy a Balatonon kevés olyan színvonalas kulturális rendezvény van, amely vendégeket vonzana. „A turizmusból származó bevételek egyértelműen az aktív turizmusnak köszönhetően nőttek. Ez a tény megerősít bennünket abban az irányban, hogy további fejlesztésekre van szükség az aktív turizmus terén, így többek között a vitorlázás, sárkányhajózás, kerékpárutak, lovaglás és egyéb sportturisztikai lehetőségek kiaknázása tekintetében” – mondta Bóka István.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára előadásában kiemelte: „csak a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj kapcsán mintegy 2.800 vitorlázóval lehet kalkulálni, akik jelenléte erőteljesen növeli a Balatonon eltöltött vendégéjszakák számát”.

„Öt országból indultak az idei Kékszalagon, ami ugyan nemzetközileg is ismertté teszi a versenyt és ezzel együtt a Balaton régiót, azonban ez a szám jelentősen növelhető, erősíteni kell ezt az irányt, hogy még több külföldi vendéget elérjünk” – tette hozzá Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Statisztikák alapján belföldön a turisták 26 százaléka, a külföldről érkezők 15 százaléka választja utazási célként a Balatont. „Ez a szám jelentős mértékben növelhető, ha nem csupán szezonális programokat kínálunk, és megtartó erőként az aktív turizmusra fókuszálunk”− tette hozzá Faragó Péter.

A balatoni bor- és gasztroturizmus is fejlődni látszik, jelentős bevételeket hoz, így tovább kell erősíteni ezt az irányt is. Ennek érdekében a Magyar Turizmus Zrt. weboldalán külön tartalmat biztosítanak a balatoni boros és egyéb programoknak.

A cél mindenki számára egyértelmű: szezonoktól függetlenül erős turizmust hozzanak létre. 

Svájci csapat nyerte a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjat Előző

Svájci csapat nyerte a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjat

Véget ért a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj Következő

Véget ért a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj