Siófok  8.3  •  6.8 kn       

Keszthely  6.9  •  6 kn       

Balatonfüred  •  5.2 kn       

Balatonboglár  8.4  •  8.1 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  •  5.8 kn       

Tiszafüred  5.1  •  4.9 kn       

Mályi-tó  7.4  •  3.1 kn       

2024. április 20., szombat

Melges 24 EK: Négy hibátlan futam az első napon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Balaton napos és gyengeszeles arcát mutatta, de Fluck Bence vezetésével jó futamokat sikerült lebonyolítania a versenyrendezőségnek.

Melges 24 EK: Négy hibátlan futam az első napon

Pénteken kezdődött Balatonfüreden a Melges 24 osztály Európa Kupa sorozatának második fordulója a BYC és az MVM SE közös rendezésében. A European Sailing Series első eseménye az Adrián, Portorozs vizein zajlott a múlt hónapban.

Sajnos Füredre meglehetősen kevesen jöttek el, így a Szlovéniában volt mezőny fele, 4 nemzet 11 hajója verseng a győzelemért. Ez kevéssé érthető, hiszen az Európa Kupa 2013-ban és 2014-ben is remek szélben, kitűnő verseny volt a Balatonon, és a tavalyi Európa-bajnkság is nagy sikerrel zárult. Talán valamilyen ütközés lehet a versenynaptárban, hiszen sajnos a Melges 24 osztályban nemzetközi szinten is akad némi huzakodás több versenysorozat között, és szervezők a dátumok kiválasztásakor finoman szólva nem kifejezetten segítik egymást.  Balatonfüreden tehát idén kevesebben vannak a megszokottnál, de minőségi a csapat, szinte bármelyik hajó képes lehet a futamgyőzelmre is, így a jó verseny feltételei idén is adottak.

Reggel a Fluck Benedek vezette rendezőség halasztással kezdte a napot a szél hiánya miatt, ám szerencsére félóra múlva megmozdultak a levelek, 5-8 csomós északkeleti szél érkezett, és aztán egész nap kitartott. Így négy jó futamot sikerült vitorlázni.

Igaz, az első futam után, amelyet amagyar bajnok csapat nyert Ian Ainslie kormányzásával, a szél legyengült, de hosszú várakozás helyett új erőre kapott. A második futamon Ainslie-ék végig szoros párviadalban voltak a brit Gill Race Teammmel, de sikerült újabb győzelmet elérniük.

A szél fokozatosan frissült, a Balaton a legszebb arcát mutatta, és jól nevelt vendéglátóként szélfordulóival és frissüléseivel a negyedik és az ötödik futamban külföldi csapatokat segített az élre. Előbb az ukrán Marusia csapat, majd a Gill Race Team diadalmaskodott.

De négy futam után így is a Strange Brew, vagyis a kerekedi csapat áll az élen Ian Ainslie vezetésével, Czégai Péterék és a Marshall King vezette britek előtt..

A ProAm-ek, vagyis az amatőr csapatok között a Gill Race Team vezeti a listát. Gyenge napja volt a földvári 2014-es ProAm győztes FGF Sailing Teamnek. Bakóczy Robiék egy futamból kiállni kényszerültek, a többin sem mentek igazán jól, így csak a 9. helyen zárták az első napot.

A verseny vasárnapig tart.

Részletes eredmények

Európa Kupa Balatonfüreden Előző

Európa Kupa Balatonfüreden

Melges 24 EK: Késő estig tartó versenyzés Következő

Melges 24 EK: Késő estig tartó versenyzés