Siófok  21.1  •  3.2 kn       

Keszthely  18.9  •  4 kn       

Balatonfüred  20.8  •  2.9 kn       

Balatonboglár  21.1  •  3.1 kn       

Orfű  20  •  5 kn       

Velencei-tó  21.7  •  3.7 kn       

Tiszafüred  21.7  •  2 kn       

Mályi-tó  24  •  2.7 kn       

2024. július 21., vasárnap

Szerdán nemzetközi részvétellel kezdődik az Erste Private Banking Dragon bajnokság

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Szerdán kezdődik Balatonfüreden a Dragon osztály idei bajnoksága. A verseny névadója az Erste Private Banking, amely már hosszú évek óta működik együtt a nemzetközi hajóosztály magyar flottájával.

Szerdán nemzetközi részvétellel kezdődik az Erste Private Banking Dragon bajnokság

A szervezők mintegy 15 magyar és egy-két külföldi egységet várnak a regattára, amelyre a Balatonfüredi Yacht Club rendezésében kerül sor.

„Sok-sok éven át mindig Balatonfüred adott otthont a Dragon bajnokságoknak, de 2008 óta különböző okokból nem itt került sor a versenyünkre. Most a BYC-nek köszönhetően térünk ide vissza, és a téli-tavaszi átépítés után úgyszólván a Dragon osztály avatja fel a megújult klubot” – indokolta a helyszínválasztást Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke. Az esemény társrendezője a Hungária Yacht Club, amelynek kikötője ad otthont a vitorlásoknak a verseny öt napjára.

Külön rangot ad az eseménynek, hogy Reemt Reemtsma, a Nemzetközi Dragon Szövetség egyik alelnöke is rajthoz áll, aminek azért is lehet jelentősége, mert a Magyar Dragon Szövetség a 2010. évi sikeres balatonkenesei Európa-bajnokság után néhány éven belül ismét szeretne világversenyt rendezni a Balatonon.

Az esélyesek listájának élén a tavalyi világbajnokság negyedik helyezettje, Kis-Szölgyémi Ferenc kormányos és társai, Kiss Tamás és Vezér Károly állnak. Utóbbi ezzel az eredménnyel és a Soling osztályban elért világbajnoki címével az Év Vitorlázója címet is kiérdemelte 2013-ban. Noha a nemzetközi mezőnyben kiváló eredményeket érte el, a tavalyi magyar bajnokságon alulmaradtak a bajnoki címért folytatott küzdelemben, ezért idén Luca nevű hajójukkal mindenképpen szeretnék visszahódítani azt. Ebben legfőképpen a tavalyi bajnok Jampec (Gömbös Lóránd, Horgos Tamás és Futó István) akadályozhatja meg őket – a két hajó között igen szoros küzdelemre lehet számítani.

A bajnokság négy versenynapján a rendezők kilenc futamot terveznek, így a legkiegyensúlyozottabb csapat  végezhet az élen.  Az osztály hagyományaihoz tartozik, hogy külön díjazzák a klasszikus, 1973 előtt fából épült hajókat, ezek között a Nemecsek és a Yorikke is pályázhat az első helyre.

A verseny főtámogatója az osztályt évek óta segítő Erste Private Banking, amely a 2010. évi balatonkenesei Dragon Európa-bajnokság névadója is volt. Szombaton a főszponzor vendégei is csatlakoznak a versenyhez, akik egy élvezetes napot tölthetnek el a vitorlázók társaságában, és a nap végén egy VIP-futam erejéig kipróbálhatják a versenyvitorlásokat is.

A verseny további támogatója a Fritz Vitorla is, amely a Dragon osztályban az egyik legsikeresebb vitorlagyártó, a magyar mezőnyben is sokan használják a bajor műhelyben készült termékeit.  A versenyt támogatja a Bujdosó, amely friss, üde dél-balatoni boraival a parti rendezvények színvonalát emeli. A bujdosó család borait a Balaton legelegánsabb vitorlásairól és a hajózáshoz nélkülözhetetlen eszközökről nevezték el. A támogatók sorához csatlakozott a SailingBooks.hu vitorlás könyváruház  is, amelynek kínálatában a vitorlázással foglalkozó, gyermekeknek és felnőtteknek szóló könyvek legszélesebb választékát találják az érdeklődők

A vulkán lábánál folytatódik a Bahart Regatta Előző

A vulkán lábánál folytatódik a Bahart Regatta

Egy gyermekkönyv Balatonról, nyaralásról, hajókról, vitorlázásról Következő

Egy gyermekkönyv Balatonról, nyaralásról, hajókról, vitorlázásról