Siófok  13.3  •  22 kn       

Keszthely  12.9  •  3 kn       

Balatonfüred  12.9  •  20.8 kn       

Balatonboglár  13.3  •  20.7 kn       

Orfű  16  •  14 kn       

Velencei-tó  13.6  •  21.2 kn       

Tiszafüred  10.6  •  12.3 kn       

Mályi-tó  13.3  •  9.2 kn       

2024. március 28., csütörtök

Változik a Yardstick Trophy pontozási rendszere

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Yardstick Trophy-t életre hívó Somogy Megyei Vitorlás Szövetség és tagegyesületei a sorozat 2010-es indulása óta nagy hangsúlyt helyez a versenyeket rendező klubok, és résztvevők visszajelzéseire.

Változik a Yardstick Trophy pontozási rendszere

Ezek, valamint az előző éves tapasztalatok alapján a Szövetség évről-évre felülvizsgálja a sorozat kiírását és amennyiben szükséges, kisebb-nagyobb módosításokkal, vagy újabb rangos és népszerű versenyek beiktatásával igyekszik kiegyensúlyozott és változatos versenyzési lehetőséget biztosítani.

A Yardstick Trophy elnevezés természetesen továbbra is a sorozatba tartozó versenyek rendszerét, azok koordinációját foglalja magában, így a sorozatba tartozó regatták lebonyolítása, értékelése (vagy éppen az esetleges jogorvoslatok kezelése) továbbra is a rendező klubok kompetenciája. Így az esetleges szabálymódosítások kizárólag a sorozat általános versenyszabályait érintik, az egyes fordulókra vonatkozó további szabályok tekintetében továbbra is az adott verseny versenykiírása az irányadó.

Az elmúlt három szezon tapasztalatai alapján az SMVSZ elérkezettnek látta az időt, hogy az egyes versenyek között tapasztalható létszám eltérések miatt változtassanak a sorozat pontozási rendszerén. Ennek oka, hogy az egyes fordulókban yardstick csoportonként megszerezhető eredményességi pontok tekintetében az eltérő indulószámok miatt jelentős eltérés volt tapasztalható. Ennek ellensúlyozásaként a korábbi évek résztvevő számainak átlaga alapján a szervezők három csoportra osztották a futamokat, amelyek a jövőben csoportjuknak megfelelő szorzószámmal kerülnek értekésre a pontversenyben az alábbiak szerint: 

Egyes szorzóval értékelt versenyek:
Pünkösdi Regatta (Keszthely Város Nagydíja), Szüreti Regatta (vasárnapi futam)

Kettes szorzóval értékelt versenyek: 
International Kupa, Alkotmány Kupa, Szigligeti Kupa, Unitef Kupa, Dér Kupa

Hármas szorzóval értékelt versenyek:
Joker-Termoplusz Kupa, Kormorán Kupa, Pálos István Emlékverseny

A megnövekedett szerezhető pontszámok mellett természetesen nem maradhatott változatlanul a bónuszpontok rendszere sem, amelyet a Yardstick Trophy versenyein évente több alkalommal résztvevő egységek szerezhetnek kettő vagy több versenyen való indulással. Ennek értelmében a korábbi hárompontos rendszer az alábbiak szerint módosul: 

Amennyiben egy egység
legalább 2 versenyen vesz részt 3,
legalább 3 versenyen vesz részt 9,
legalább 4 versenyen vesz részt 18,
legalább 5 versenyen vesz részt 30,
legalább 6 versenyen vesz részt 45,
legalább 7 versenyen vesz részt 63,
legalább 8 versenyen vesz részt 84,
legalább 9 versenyen vesz részt 108,
legalább 10 versenyen vesz részt 135 bónuszpontot szerezhet a futamon megszerezhető pontjai mellé. 

Nem változik viszont az alappontok és a helyezésektől függően szerezhető pontrendszer, így a sorozat bármely versenyére benevező valamennyi hajó eredményétől függetlenül 3 alapponttal gazdagodik, míg a yardstick csoportonként első hat helyezett egység továbbra is 10, 7, 5, 3, 2, illetve 1 pontot szerezhet. 

A kupasorozat szervezői bíznak abban, hogy a pontozási rendszer módosításával kiegyenlítettebbé és izgalmasabbá válhat a Yardstick Trophy és egy-egy kiemelkedő eredmény elérése egy nagyobb létszámú regattán még korántsem biztosítja az év végi jó helyezést a csapatnak.

Felkerült a Dolesch Iván emlékverseny kiírása Előző

Felkerült a Dolesch Iván emlékverseny kiírása

Tavaszi bajnokság halasztás Következő

Tavaszi bajnokság halasztás