Siófok  21.9  •  13 kn       

Keszthely  23.9  •  10 kn       

Balatonfüred  21.5  •  12.2 kn       

Balatonboglár  21.9  •  13 kn       

Orfű  23  •  13 kn       

Velencei-tó  20.4  •  9.9 kn       

Tiszafüred  21.7  •  12.3 kn       

Mályi-tó  17.9  •  3.3 kn       

2024. április 15., hétfő

Egy beváltott ígéret

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az idei Budapest Boat Show előtt a szervezők előre fogadkoztak, hogy az elmúlt évek legjobb hajókiállítását hozzák tető alá.

Egy beváltott ígéret

Korábbi években írt beszámolóinkat visszaolvasva közös vonásként mindegyikben felfedezhető volt a pesszimizmus, és a gyászos hangulat. Nem is csoda, hiszen a korábbi években a kiállítók és a látogatók együtt latolgatták, hogy vajon meddig mehet még ez így tovább és mikor jön el az a pont, amikortól nem lesz több Budapest Boat Show. A letargiából először a 2013-as rendezvény rántotta ki a közvéleményt, de még ekkor is mindenki óvatos volt, nem tudtuk, hogy ez egyszeri fellángolás, vagy egy hosszú kapaszkodás kezdete. Az idei évre bebizonyosodott, hogy a lendület kitartott és a szervezők magasabb fokozatba kapcsoltak, ráadásul az elmúlt évek „válság van” állapotából is kikecmeregni látszik a szakma, visszatért a kiállítói kedv.

Persze még idén is párás szemekkel gondolunk vissza mindannyian a 2000-es évek közepére, amikor még a Hungexpo legnagyobb alapterületű „A” pavilonját is bőven megtöltötték a hajósok. A szervezők azonban nem csak okultak a korábbi évek hibáiból, de nagyon sok energiát is fektettek abba, hogy megismerjék a kiállítók elképzeléseit, gondolatait, kitekintsenek külföldre jó példákért, és folyamatos támogatást, segítséget nyújtsanak a partnerek felkészüléséhez, a sikeres szerepléshez. A fanyalgók persze azért még idén is szívesen odapiszkáltak egy düsseldorfi, tullni összehasonlítással, de az ilyen összehasonlításoknak sok értelme nincs,  mint tudjuk az almát sem hasonlítjuk a körtéhez. Fogalmazhatnánk úgyis, hogy a Budapest Boat Show „kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk”. Rólunk és nekünk szól és ezt a szerepét egyre inkább újra kezdi betölteni. Talán a Budapest Boat Show átpozicionálására való törekvést mutatja, hogy pénteken és szombaton is összetartó partikat szerveztek a kiállítóknak és partnereiknek, jelezve, hogy a Boat Show már nem csupán egy rendezvény, hanem egy összekötő kapocs is kíván lenni a szakmán belül. Ezeknek a dolgoknak pedig inkább örülni kéne az állandó kesergés helyett. 

Ami a kiállítók névsorát illeti, a megszokott  nevek (a teljesség igénye nélkül pl. Bavaria, Style Yacht, Füke, Balatoni Hajózás, Ricky Sport, Hanse, Wia, Maritime) mellett idén több új, vagy visszatérő vállalkozás döntött a megjelenés mellett, és újra erősebben képviseltették magukat a motorosok is. De hiányérzet azért így is maradhatott az emberben régi arcokat keresve. 

A korábbi években is megszokott volt, hogy színpadi programokkal is színesítik a rendezvényt, nem volt ez másképp idén sem, a négy nap során szinte folyamatosan történt valami a színpadon. Ha kritizálnom kell, talán ez az a pont, amin erősebben kéne dolgozni és most nem is az egyébként rossz hangosításról van szó. A programok tartalmilag, témájukat, előadójukat tekintve szinte kivétel nélkül erősek voltak (Pomucz Tamás, Méder Áron, Litkey Farkas, Bagyó Sándor csak néhány név a sok közül), de ennek ellenére sem sikerült megtölteni a hallgatóság sorait, és olykor kifejezetten kínos volt a sok üres széket látni. Ezeknek az előadásoknak a szerepét azért át kéne gondolni, nem biztos, hogy ezt jelenlegi formájában a későbbiekben is ennyire erőltetni kéne. Szakmai napon például biztosan nem. 

Visszatérve a dicsérő szavakra, egy kisebb vállveregetés kijár az idei évben a Magyar Vitorlás Szövetségnek is, akik a korábbi évekre jellemző távolságtartás helyett az idén sokkal aktívabban voltak jelen a rendezvényen, vezető tisztségviselőik pedig készséggel álltak az érdeklődők rendelkezésére. Persze már az a furcsa, hogy ezen egyáltalán meglepődünk, holott ez valahol azért természetes egy ilyen eseményen...

Mindent összevetve az idei Boat Show tényleg sokkal jobb volt a korábbi évek mélyrepülésénél, és egy nagyon jó irányt tűzött ki maga elé, amelyen érdemes lehet továbbhaladni. Reméljük jövőre még többen leszünk kiállítók és látogatók egyaránt és előbb-utóbb talán majd még az „A” pavilonba is visszakerülhetünk. 

Új vitorláskönyv az alapokról mindenkinek Előző

Új vitorláskönyv az alapokról mindenkinek

Nyugvóponton a Kékmadár-ügy Következő

Nyugvóponton a Kékmadár-ügy