Siófok  3.9  •  8.1 kn       

Keszthely  1.9  •  3 kn       

Balatonfüred  3.5  •  8.7 kn       

Balatonboglár  3.6  •  7.2 kn       

Orfű  •  10 kn       

Velencei-tó  2.9  •  8.1 kn       

Tiszafüred  •  2.7 kn       

Mályi-tó  •  3.5 kn       

2024. április 19., péntek

Osztálybeszámolók 2020: ASSO99

Osztálybeszámolók 2020: ASSO99

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Bár kis késéssel indult a 2020-as vitorlás szezon mégis szerencsésnek tarthatjuk magunkat, hiszen a koronavírus világjárvány ellenére volt lehetőség vitorlázni, lehetett versenyeket rendezni, tulajdonképpen gördülékenyen zajlott le ez a rendkívül speciális esztendő. Az év végén – a nemzetközi versenyek, edzőtáborok mellett - már kevesebb olyan esemény van, amely kimozdíthat minket a szürke mindennapokból, de szerencsére vannak olyan osztálykapitányok a sportágunkban, akik örömmel foglalták össze, hogy mi is történt hajóosztályukban 2020-ban. Sorozatunk folytatásában az Asso99 osztály beszámolóját ajánljuk nektek. Az összefoglalóért köszönet Földházi Krisztának.

Vajon, ha hat ember elég sokat assózik együtt, az már közös háztartásnak számít? – tettük fel a kérdést egyre többször úgy április táján. Azután ezekkel a gondolatokkal éltünk együtt egészen június elejéig, amikor végre-valahára zöld lámpát kapott az évad, és a nevében második, valójában elsőként megrendezett csopaki OD Trophy fordulóval megkezdtük a 2020-as szezont.

A nehézkes kezdést követően szerencsére majd’ minden versenyt sikerült megtartani, így a teljes ODT sorozatot, az osztály ranglista kiírásában szereplő túraversenyeket is, és nem utolsó sorban a népes mezőnyt megmozgató Magyar Bajnokságot. Pihenésre idén kicsit kevesebb idő jutott, hiszen a kései kezdést követően szinte minden hétvégre került valamilyen megmérettetés. Sebaj, majd a télen kipihenjük magunkat, felidézve ennek az igazán sűrű szezonnak az emlékeit – van mit!

A One Design Trophy mind a négy állomása eredményesen zárult, hol több, hol kevesebb szél jutott a versenyzőknek, de mindenképpen örömteli fejlemény a korábbi évekhez képest, hogy az Asso99 osztály mindegyik fordulóban népes mezőnnyel képviseltette magát – csak így tovább! A négy verseny alapján a legjobbnak idén a Fiji bizonyult Kakas Mátéval a kormánynál, többek között a sorozat összes fordulóján való lankadatlan részvételüknek köszönhetően. Második helyen a Detre testvérek hajója, az Infla Deus végzett, míg a harmadik hely idén a Fantomassoé, Majthényi Szabolcs kormányzásával.

A szezon talán legjobban várt eseménye az Országos Bajnokság volt, melyet 2020-ban a Spartacus rendezett Erdélyi Béci szokásos profizmusával és a Fitout Zrt. hathatós támogatásával. Külön öröm volt vendégül látni a négy külföldről érkezett vendéget, köztük már – mondhatjuk – szokásos módon Luitpold bajor herceget, aki ezúttal sem hagyta otthon príma sörös hordóit. Velük együtt 16 induló küzdött a bajnoki címért, amelyet szoros küzdelem után idén (is) a Fantomasso nyert meg, Majthényi Szabolccsal a kormánynál. A dobogó második fokára az Infla Deus csapata állhatott, Detre Szabolcs vezetésével. A bronzérem végül - nagyon szoros pontkülönbséggel - a Csimborasszóé lett, Fazakas György kormányzásával.

A 2020-as szezonban nagy eredmény volt az osztály számára, hogy két új egység részvétele is állandósulni látszik a versenyeken. Egyrészt a 2019-ben még szárnyait bontogató Tomahawk ifjú csapata idénre már rendszeres résztvevője lett a regattáknak, másrészt a BDO ismét felbukkant a versenyeken, a BYC fiatal versenyzőiből verbuvált csapattal. Továbbá új gazdára talált az Asso Le Mio, akik várhatóan szintén állandó résztvevői lesznek balatoni versenyeknek. Nagyon szurkolunk mind három csapatnak, hajrá 2021-ben is! Ezzel együtt is az osztálynak eltökélt szándéka, további hajók mozgósítása a flottában, ezáltal is színesítve és fejlesztve az osztályéletet, valamint emelni a versenyek színvonalát.

A járványhelyzet miatt sajnos a Garda-tóra nem jutottunk el tavaly, de idén igazán izgalmas lesz Asso osztályban versenyezni idehaza, mivel július végén a Balaton ad otthont az osztály Európa Kupa versenyének, ahová német és olasz egységeket is várunk.

Jó szelet 2021-re mindenkinek, bízzunk benne, hogy nyugodtabb vizeken hajózhatunk a következő szezonban! (Különben marad a közös lakcímkártya…) 

Földházi Kriszta
Fiji

A jövő Laseres Olimpikonjait segítené – egy hetes edzőtábort hirdet Érdi Mári Előző

A jövő Laseres Olimpikonjait segítené – egy hetes edzőtábort hirdet Érdi Mári

Osztálybeszámolók 2020: 33-as Következő

Osztálybeszámolók 2020: 33-as