Siófok  •  4.1 kn       

Keszthely  1.9  •  5 kn       

Balatonfüred  0.7  •  3.8 kn       

Balatonboglár  1.1  •  5.2 kn       

Orfű  •  7 kn       

Velencei-tó  1.3  •  2.5 kn       

Tiszafüred  0.6  •  9.4 kn       

Mályi-tó  1.3  •  6.7 kn       

2024. március 19., kedd

Az utánpótlásról, télen

Az utánpótlásról, télen

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Tél van, ráadásul zárva vannak a konditermek. A vírus még itt kering körülöttünk. Korlátozásokkal lehet jönni-menni, találkozni. Vajon hogyan vészelik át ezeket a nehéz heteket a legsikeresebb egyesületek utánpótlás csapatai? Milyen módszerekkel lehet egyben tartani a közösséget úgy, hogy közben a fiatalok fizikai képességei, de a vitorlázással kapcsolatos elméleti tudásuk is gyarapodjék? A World Sailing hajóosztályokban elért eredmények alapján számolt egyesületi ranglista első négy helyezett klubjától kértünk rövid telefonos helyzetjelentést.

1. Balatonfüredi Yacht Club – Böröcz István
„Két optimistes, két laseres, és egy-egy 29er és RS Feva csapatunk van, ez hetvenöt-nyolcvan gyereket jelent. Próbáljuk a nehéz körülmények között is összetartani a fiatalokat. Egyéni edzésprogramokat adtunk mindenkinek, azt is figyelembe véve, kinek milyen sporteszköze van otthon. Az egyéni edzésekről, az elvégzett konkrét munkáról elvárjuk mindenkitől a beszámolót. Online oktatást szerveztünk, visszaküldendő feladatokkal. A csoportos foglalkozások a járványügyi előírások miatt most nem lehetségesek, de a környéken lakók eljárnak a füredi kiserdőbe futni. Kisebb társaságok rendszeresen járnak Eplénybe síelni, itt minden nap van olyan edzőnk, aki foglalkozik velük. Nagy siker volt a klubunk által idehaza elsőként elindított Virtuál Regatta sorozat. Most lehetőség adódott, hogy a licenc megvásárlásával korlátlan számú résztvevő használhassa ezt az e-sport applikációt. Óriási szerepe lehet ennek az oktatásban is: az online versenyzésen kívül lehetséges például egy adott konkrét pályán, egy adott már lefutott futam – például egy olimpiai döntő – résztvevői közé virtuálisan „behelyezkedni” és megnézni, mire elég a tudásunk. Beszereztünk LED falat, komoly hardverhátteret, szélessávú kapcsolatot, az idei év egyik nagy attrakciója lehet a még sokoldalúbb Virtuál Regatta, a versenyzőink nagyon élvezik.”

2. Tihanyi Hajós Egylet – Beliczay Márton „Bőrtok”
„Az optimistesektől a finnesekig mindenki részt vesz a rendszeres Zoom előadásokon, ezek körülbelül egy órásak, a végén megbeszéléssel. Fontos a téli szezonban a fizikai képességek szintentartása, sőt fejlesztése is. Vannak néhányan, akik más sportot is űznek, maguktól eljárnak edzésre, tőlük rendszeres beszámolót várunk. A többiek személyre szabott edzésprogramot kapnak, ezek között vannak saját testsúlyos gyakorlatok, de kapnak leírásokat fitballra, rugalmas szalagra, kézisúlyzóra, kettlebellre is. Ki mit szokott meg, milyen felszerelése van otthon. A gyakorlatok részben azonosak azzal, amit nyáron közösen csináltunk, tehát csak a leírásra és a széria-, és az ismétlésszám megadására van szükség a tervben. Ha valami újat kérünk, arról tudunk videót küldeni. Március első hétvégéjére tervezzük az első vízremenetelt, ez szerepel az éves programunkban. Ezt természetesen felülírhatja az időjárás, de a járványhelyzet is. A mostani időszak legfontosabb feladata, hogy kapcsolatban maradjunk. Egymással és a vitorlázással egyaránt.”

3. Kereked Vitorlás Klub – Dénes Gábor
„Huszonhárom Optimist versenyzőnk van, három különböző csoportban. Januártól havi két alkalommal tartunk Zoom előadást, itt legtöbbször a saját edzőink az előadók, de tervezzük, hogy speciális témákról külső szakembereket – versenyzőket, edzőket – is meghívunk. Fontos az értékes, hasznos tartalom mellett az élményszerűség, az érthetőség, a könnyű befogadhatóság is. Ezeken természetesen nem csak a legkisebbek, hanem a 29er csapatunk tagjai is részt vesznek. Hetente kétszer tartunk szabadtéri edzést a Spartacus fiataljaival együtt a Normafánál – kis csoportokban, a járvánnyal kapcsolatos előírásokat betartva. Amint az időjárás engedi, azaz remélhetőleg március elején tervezzük az első vízi edzéseket, annál is inkább, mert március végén már Szlovéniában szeretnénk egy nemzetközi versenyen részt venni. Nagyon bízunk benne, hogy addigra lehetségessé válik az utazás.”

4. Spartacus Vitorlás Egylet – Török Péter
„A budapestiek hetente kétszer kis csoportokban edzenek a szabadban, a Normafánál a Kereked versenyzőivel együtt. A négy 29er egységünkből álló csapat egy része – három versenyzőnk – keszthelyi. Nekik helyben saját edzőjük van, sőt egy garázsban konditermet is berendeztek, ott hetente háromszor erősítenek. Az online foglalkozások nálunk még nem indultak el, a visszajelzések szerint a srácok kapacitását az online tanulás, az idősebbeknél a felvételik kötik le, január 22-én zárul le az első félév. Utána mi is tervezzük a rendszeres online együttléteket, előadásokat, közös szakmai videózásokat, melyeket megbeszélés követ.

Sajnos épp a napokban esett kútba egy szép tervünk: a legjobb optimisteseinkkel edzőtáboroztunk volna Portugáliában. Néhány nappal ezelőtt szigorították meg az ottani szabályokat, lehetetlenné vált az utazás. Kihasználtuk volna, hogy most ott edzőtáboroznak klubtársaink, a Gyapjas testvérek, és így lenn van egy motorosunk. Ismeretség révén a szállásunk is megvolt, a repülőjegyet is jó áron meg tudtuk volna venni. Úgyhogy valószínűleg idehaza megyünk először vízre, a leghamarabb, amint az időjárás engedi.”

Szöveg: Visy László Oszi

Osztálybeszámolók 2020: 420-as osztály Előző

Osztálybeszámolók 2020: 420-as osztály

Osztálybeszámolók 2020: RS-Feva Következő

Osztálybeszámolók 2020: RS-Feva