Siófok  11.1  •  6.8 kn       

Keszthely  10.9  •  3 kn       

Balatonfüred  10.8  •  7 kn       

Balatonboglár  10.6  •  1.9 kn       

Orfű  10  •  6 kn       

Velencei-tó  11.8  •  9.8 kn       

Tiszafüred  11.1  •  5.4 kn       

Mályi-tó  8.4  •  4.1 kn       

2024. április 25., csütörtök

Megnyitották a Sió-zsilipet

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Megnyitották a Sió-zsilipet pénteken, ekkor a megengedett üzemi maximumnál már 17 centiméterrel magasabban állt a Balatoni vízszintje - értesült az MTI.

Megnyitották a Sió-zsilipet

A tó vízszintje az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett, átlagosan elérve a 127 centimétert, a siófoki vízmércénél pedig a 129-130 centimétert.

A magasan tartott vízszint vitákat gerjesztett az érintett önkormányzatok körében, mivel a déli part több mélyen fekvő településen az elöntéstől tartanak egy erősebb északi szél esetén, miközben a turizmus szereplői a minél magasabban tartott vízszintben érdekeltek.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a testület pénteki ülését követően az MTI-nek kifejtette: a cél az, hogy a települések veszélyeztetése nélkül minél több víztömeg maradhasson a tóban.

A nyilatkozatot követően nem sokkal az MTI értesülése szerint megnyitották a Sió-zsilipet.

Lombár Gábor (független), az egyik legmélyebben fekvő tóparti település, Balatonfenyves polgármestere pénteken arról számolt be az MTI-nek, hogy eddig nem okozott jelentős gondot számukra a tó magas vízállása, de már megjelent a víz néhány part közeli ingatlan kertjében. Ha erősebb északi szél kerekedik, a település Kaposvári utcájában 50-150 ingatlant is elönthet a víz jelezte.

Kifejtette, a településen a befolyók és több ingatlan is a hajdani vízszintmaximum szerint épültek, ami akkoriban 100 centiméter volt. Hozzátette: a tó vízszintjét magasabban lehetne tartani, amennyiben megteremtik ennek a feltételeit, ám ez évek óta nem történt meg.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológusa az MTI-nek azt mondta, a jövő héten keddtől a Balatonnál az eddigi csendes időjárást várhatóan erősödő északi-északnyugati szél váltja fel. A legerősebb széllökések elérhetik a viharos fokozatot, ami 60-70 kilométerórás sebességet jelent, és ez a szeles idő egy-két napig is eltarthat.

Együttműködés a marokkói vitorlás szövetséggel Előző

Együttműködés a marokkói vitorlás szövetséggel

Horvát tengeri hajóvezetői engedély az Audi Sailing Academy-től Következő

Horvát tengeri hajóvezetői engedély az Audi Sailing Academy-től