Siófok  17.2  •  9.1 kn       

Keszthely  14.9  •  12 kn       

Balatonfüred  16.8  •  9.1 kn       

Balatonboglár  17.2  •  10.1 kn       

Orfű  15  •  4 kn       

Velencei-tó  15.5  •  10.2 kn       

Tiszafüred  16.1  •  10.3 kn       

Mályi-tó  14.5  •  7.9 kn       

2024. február 26., hétfő

Az esőt megállítani

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Persze választási évben illik óvatosabban bánni a zsilipnyitással, mert miért ne lenne ma már politika ebben is...

Az esőt megállítani

A hétvégén majdnem sikerült az esőt megállítani (pedig Máté Péter is megénekelte, hogy „úgysem tudod”), sok esőről és szélről szóltak az előrejelzések, de ez nemigen jött be. Bejött viszont így a vízügyesek döntése, amikor a múlt hét közepén úgy határoztak: egyelőre nem nyitják ki a siófoki Sió-zsilipet. Vasárnap 122 centiméter volt a Balaton átlagos vízszintje, de ez egyrészt még nincs 124 (ennyinél kezdték a legutóbbi, néhány hétig tartó vízeresztést, tavaly április 30-án), másrészt meg amíg a balatonfenyvesi strand nem kerül víz alá, addig nincs baj...

S persze választási évben illik óvatosabban bánni a zsilipnyitással, mert miért ne lenne ma már politika ebben is... Jól emlékszünk, nem volt olyan rég (pedig akkor még kevesebb volt a politika egy egyszerű zsilipnyitásban), amikor az akkori balatoni vízügyes főnök demonstratíve lehegesztette a zsilipkereket, mert bár nem folyt a Sió, mégis azzal vádolták, hogy „suttyomban” leereszti a Balaton vizét. Magyarországon ugyanis nemcsak foci-, hanem zsilipnyitás-szakértőből is rengeteg akad. Ma meg aztán pláne ezerszer meggondolja a jó vízügyes, hogy mikor dönt úgy: apasszák kissé a Balatont. Mert mi van, ha úgy jár vele, mint a balatoni halászat: panaszkodtak a pecások, a miniszter meg jött és ripsz-ropsz beszüntette.

Fenyvesnél még nincs vészhelyzet, Siófoknál viszont már átcsordul a víz a zsilip fölött, ugyanakkor az előrejelzés szerint csapadékmentes napok jönnek: ebben a helyzetben kéne dönteni, de – ha már egyszer a vízügyet a belügyhöz csapták – bízzák nyugodtan Pintér miniszterre, abból baj nem lehet.

Fónai Imre

Megújultunk Előző

Megújultunk

Csütörtökön nyit a Karaván Szalon Következő

Csütörtökön nyit a Karaván Szalon