Siófok  5.5  •  8.7 kn       

Keszthely  4.9  •  0 kn       

Balatonfüred  5.2  •  5.2 kn       

Balatonboglár  5.5  •  7.6 kn       

Orfű  •  10 kn       

Velencei-tó  6.5  •  9.6 kn       

Tiszafüred  5.1  •  6.1 kn       

Mályi-tó  5.7  •  4.8 kn       

2024. április 19., péntek

Évi kétmilliárdos forgalom a BH Zrt-nél

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Jó szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt., hiszen a társaság adózott eredménye bruttó 2 milliárd forintos forgalom mellett várhatóan 60 millió forint körül lesz.

Évi kétmilliárdos forgalom a BH Zrt-nél

Halmos Gábor, a tóparti önkormányzatok tulajdonában lévő társaság vezérigazgatója arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy megtörtént az idei hajózási szezon értékelése, a hajókat telelőre vontatták.
A tavalyival megegyező, 60 millió forintos eredménynél az idén jóval kevesebbre számított a cég vezetése, mivel a hatósági díjak - főként a mederhasználati díj - a korábbiak többszörösére emelkedtek. "Nem reméltük, hogy ezt az emelkedést ki tudjuk gazdálkodni" - fogalmazott Halmos Gábor.
A társaság legfőbb üzletágainak, a személyhajózásnak, a komp-, valamint a kikötő-üzemeltetésnek az eredményei vegyesek. A személyszállító hajókon a tavalyi utasforgalom 97,3 százalékát regisztrálták. Ennek legfőbb oka, hogy hajózás szempontjából rosszul indult az év, mivel az előszezon ünnepein, illetve hosszúhétvégéin nem volt kedvező az időjárás. A cég személyhajózásból fakadó bevétele ennek ellenére közel 2 százalékkal nőtt, ami annak tudható be, hogy átlagosan 5 százalékkal emelkedtek a tarifák.
A kompágazat túlteljesítette a terveket. A társaság kompforgalomból származó bevétele 5,7 százalékkal emelkedett a múlt évihez képest, miközben a kompjegyek árai átlagosan 3 százalékkal nőttek.
A bicikliturizmus további fellendülést mutat: idén 8 százalékkal több kerékpárra váltottak jegyet a kompokon és hajókon, mint egy évvel korábban, az elmúlt évek 12-15 százalékos növekedése után. "A kerékpározás többnyire összefügg a környezettudatos, fitness-kedvelő életmóddal, ami jól illeszkedik a Balaton nyújtotta lehetőségekhez" - fogalmazott a vezérigazgató.
A vitorláskikötő-üzletág bevétele 7 százalékkal múlta felül a tavalyit (átlagosan 5 százalékos áremelkedés mellett). A cégvezető szerint a társaság kikötői azért vonzóak, mert láncot alkotnak, és az egy helyen bérleti díjat fizetők használhatják valamennyi egység szolgáltatásait. A kikötők fejlesztései során a társaság nem a luxusra, hanem inkább a családias, illetve klub-jellegre és a környezetvédelemre helyezi a hangsúlyt (napkollektoros vizesblokk, szelektív hulladékgyűjtés, a Balaton vízének hasznosítása).
A hajózási cég egy kisebb szállót és két kempinget is üzemeltet a tó körül. Az előbbinél 10 százalékos csökkenést, az utóbbiaknál 2-3 százalékos növekedést értek el a forgalomban.
A korábbi években marginálisnak számított a cég életében, és profitot sem termelt az ipari-építőipari tevékenység, azonban idén fordult a kocka. A társaság háromszor annyi kotrási munkát végzett, mint az elmúlt években, leginkább annak köszönhetően, hogy az önkormányzatok pályázhattak támogatásért a strandjaik kotrásához.

Aktív december az MVSZ-nél Előző

Aktív december az MVSZ-nél

Megvan a jövő évi Balaton-átúszás időpontja! Következő

Megvan a jövő évi Balaton-átúszás időpontja!