Siófok  17.2  •  6.9 kn       

Keszthely  15.9  •  5 kn       

Balatonfüred  16.9  •  6.1 kn       

Balatonboglár  17  •  9.3 kn       

Orfű  16  •  5 kn       

Velencei-tó  18.5  •  4.3 kn       

Tiszafüred  15.7  •  3.4 kn       

Mályi-tó  17.9  •  1.6 kn       

2024. június 16., vasárnap

Kilépett a Balaton a medréből - Előkészületek a Sió-zsilipnél

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Nincs vészhelyzet, foglalta össze tömören a szerda reggeli állapotokat Galácz György balatonmáriai polgármester.

Kilépett a Balaton a medréből - Előkészületek a Sió-zsilipnél

Máriától Fonyód-Bélatelepig több helyről kaptunk olyan jelzést, miszerint „a Balaton kilépett a medréből”.

Kedden még azt írtuk, átlépte a bűvös százas határt a Balaton vízállása, szerdán reggelre újabb két centit nőtt és százhárom centiméteren állt. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közben közleményben tudatta: megkezdi az előkészületeket a siófoki Sió-zsilip nyitására.

– Egy-két partközeli ingatlanon áll a  víz, a házakat azonban nem veszélyezteti – mondta Galácz György balatonmáriai polgármester. – Egy nyaralótulajdonos kétségbeeseten felhívott, az ő ingatlanán is állt a víz, egy átereszt kitisztítottunk és szivattyúztunk is. Ugyanezt néhány más helyen is megtesszük. Az kétségtelen, hogy nem mindenütt működik tökéletesen a csapadékvíz-elvezetés. Az elmúlt években igyekeztünk mindenütt kitisztítani a csatornákat, árkokat, átereszeket.

A Balaton a helyén van, nem lépett ki a medréből – jelentette munkatársunk Balatonfenyvesről szerdán késő délelőtt. A fenyves-alsói strand, valamint a Kaposvári utca a legkritikusabb, mivel ez a legalacsonyabban fekvő terület nemcsak a településen, hanem az egész Balaton-parton. Ám itt is csak az ingatlanokat itt-ott elöntő belvízzel találkozni, mely ilyen sok csapadék és száz centi fölötti Balaton-vízállás esetén nem ritka jelenség a Balaton nyugati medencéjében.

– Amennyi hó, majd eső hullott az elmúlt időszakban, annak a mennyiségnek az elvezetését akkor sem bírnák a csapadékvíz-elvezető rendszerek, amennyiben mindenütt tökéletes állapotban volnának – mondta Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester. – El kell azonban ismerni önkritikusan, hogy akadnak még hiányosságok és az ingatlan-tulajdonosok sem mindenütt teljesítik a kötelességüket. A tavaszra önkormányzatunk éppen egy nagyszabású csatornatisztítási akciót tervezett, amit már meg is kezdtünk. Minden kritikus helyre eljutunk és reméljük, utána az ingatlan-tulajdonosok is partnerek lesznek.

A fenyvesi polgármester a napokban kapott levelet a belügyminisztertől, melyben arról biztosítja: azok a telepüések sem maradnak kompenzáció nélkül, melyeket nem kellett „kimenteni” az adósságcsapdából, mert nem volt nekik. Ilyen Balatonfenyves is. Lombár Gábor egyebek között azt javasolta, hogy a vízelvezetés tartós megoldásában segítsen az állam az ilyen és a hasonló esetekre felkészülve. – Mi nem azt akarjuk, hogy engedjék le a Balaton vizét, hanem hogy ismerje el az állam: kötelezettsége van az alacsonyan fekvő területek problémájának az orvoslása terén – hangsúlyozta a polgármester.

Tavaszi bajnokság halasztás Előző

Tavaszi bajnokság halasztás

Tovább mélyül a Balaton - 115 centi alatt nem nyitják a Sió-zsilipet Következő

Tovább mélyül a Balaton - 115 centi alatt nem nyitják a Sió-zsilipet