Siófok  14.4  •  3.3 kn       

Keszthely  15.9  •  10 kn       

Balatonfüred  14.1  •  2.8 kn       

Balatonboglár  14.3  •  3.1 kn       

Orfű  16  •  3 kn       

Velencei-tó  14.6  •  5.9 kn       

Tiszafüred  12.8  •  3.7 kn       

Mályi-tó  11.8  •  3.6 kn       

2024. április 26., péntek

Kinyitott a Pécsi-tó

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Május első hétvégéjén, példás összefogás keretében megrendezték Orfűn az első vízi sport évadnyitót a térség legnagyobb vízterületén, a Pécsi-tavon.

Kinyitott a Pécsi-tó

Az Orfűi Turisztikai Egyesület TDM szervezetének koordinációja mellett alakult ki az a példamutató összefogás, amely a területen működő civil szervezetek aktivitása folytán megteremtette és hagyományindító szándékkal kezdeményezte az orfűi vízi sport évadnyitányt.

Szinte valamennyi vízi sport szakág képviseltette magát a május 3-5. napjaira kiírt rendezvényen. Az évadnyitó tókoszorúzást megelőzően, a vízi sport seregszemlén összegyűltek a kajak, kenu, sárkányhajó, vitorlás, modellvitorlás és szörf szakágak sportolói az Orfűi Vitorlás Egyesület előtti vízterületen. Az évadot Orfű polgármestere Füziné Kajdy Zita és Rács Zoltán az Orfű, Pécsi-tó NKft. ügyvezetője nyitották meg.

A háromnapos programot, versenyek, vetélkedők és bemutatók színesítették, vasárnap az orfűi túrisztikai szolgáltatók és sportszervezetek nyílt napot tartottak. Mindhárom nap volt modellvitorlás verseny, szombaton rendezték a III. Tókerülő Modellvitorlás Túraversenyt, ami gyakorlatilag a Pécsi-tó kékszalagja. Ezen a regattán 42 hajó állt rajthoz, ami hazai viszonylatban csúcsnak számít. A versenyt, ebben az évben is ifj. Csóka László nyerte, bár a rekorddöntés most nem sikerült neki. Második helyen Kiss Miklós végzett a soproni Horváth Zsolt előtt. Az egyméteres hajóosztályt szintén Horváth Zsolt nyerte, míg a 70 centiméteres osztályban Rodau Viktor volt a legjobb. A leggyorsabb Micro Magic tókerülő hajót Kellényi István vezette.

Idén a speciális fejlesztések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Schulek János a Kékszalag csúcstartó Fifty-fifty kétárbocos katamarán mintájára épített hajója sajnos a rajt előtt egy nagyobb szélnyomásban felborult. Rajnai Gábor giga hajója, egy majd kétméteres T-Rex sem tudta teljesíteni a tókerülő távot. Székely Antal trimaránja végigment a pályán, de a leálló szél nem kedvezett, az alapvetően nagy szélre tervezett átépített MM hajónak.

Fotók: http://www.compassmagazin.hu/galeriak.html

Film: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RqIRMKYj1AI

Eredmények: http://modellvitorlazas.hu/eredmenyek/

Film az Orfűi Vízi Sport Évadnyitóról Előző

Film az Orfűi Vízi Sport Évadnyitóról

Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség új elnöke Következő

Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség új elnöke