Siófok  22.2  •  3.8 kn       

Keszthely  19.9  •  9 kn       

Balatonfüred  21.9  •  1.7 kn       

Balatonboglár  22.2  •  3.8 kn       

Orfű  22  •  7 kn       

Velencei-tó  22.3  •  4.2 kn       

Tiszafüred  23.5  •  10.5 kn       

Mályi-tó  23  •  8.8 kn       

2022. augusztus 08., hétfő

A Gardazzurra győzelmét hozta a VII. Szigligeti Aqua Kupa

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyértelműen látszik, hogy a hagyományosan szeptember elején megrendezett szigligeti Aqua kupa évről-évre egyre több vitorlázónak lesz kihagyhatatlan állomás az éves versenynaptárában, hiszen idén is 53 egység adta le nevezését a versenyre.

A Gardazzurra győzelmét hozta a VII. Szigligeti Aqua Kupa

A népszerűségen persze nincs mit csodálkozni, a szervezők minden évben gondoskodnak arról, hogy a színvonalas vízi rendezés mellett nívós parti programokkal és értékes díjakkal és legfőképpen családias hangulattal várják a versenyzőket. A verseny tétjét a díjak mellett idén is tovább növelte, hogy a Yardstick Trophy flottabajnokság állomásaként az itt elért eredmények is beleszámítanak a lassan finisébe érkező bajnokság pontversenyébe. Így persze az sem okozott meglepetést, hogy mindhárom yardstick osztály pontversenyének éllovasai is szép számmal sorakoztak fel a 11 órás rajthoz.

Bár a rajt pillanatában még ideális szélviszonyok fogadták a mezőnyt, az előrejelzések alapján sejteni lehetett, hogy a szél nem tart ki a verseny végéig. A versenyrendezők megérzése bejött, így ideje korán meghozták a döntést, hogy az eredetileg kitűzött Szigliget – Balatongyörök – Fonyód – Szigliget pályán a második bójánál, már Fonyódnál befuttatják a mezőnyt. Döntésük helyes volt, hiszen 15 órakor el is állt a szél, de a rövidítésnek köszönhetően 5 egység kivételével valamennyi csapat így is érvényesen, limitidőn belül tudta teljesíteni a távot.

A leggyorsabb csapatnak 2011 után idén is a Gardazzurra csapata bizonyult Simó Béla kormányzásával a Lábad-X, és a Márta Mária előtt. Az abszolút második helyének köszönhetően a Lábady Zsolt vezette Lábad-X magabiztosan nyerte a Yardstick I. osztályt megelőzve a Márffy Miklós kormányzásával szép versenyt futó Aeroplane csapatát, míg az abszolút harmadik hely mellett a kategória bronzérmét is besöpörte Matlaszkovszky Miklós és a Márta Mária legénysége. Győzelmének köszönhetően a Lábad-X a bajnokság pontversenyében három pontra megközelítette az ezúttal csak hetedik helyen végzett Amphitritét, így a hátralévő fordulók még tartogatnak izgalmat a legnagyobb hajóosztályban.

Yardstick II-ben nagy csatákra lehetett számítani, hiszen a YST pontversenyének első 9 helyezettje is rajthoz állt a versenyen, így minden megszerzett pontnak és helyezésnek jelentősége volt. Ebben az osztályban a legjobbnak a nemrégiben a Dolphin osztály bajnoki címét is behúzó Macska bizonyult Nagykovácsy Tibor vezérletével, Sáfián László Dolce Vitája és a Fodor Róbert kormányozta Pacsirta előtt. A pontverseny ebben az osztályban is izgalmasan alakul, miután az első három csapat 14 ponton belül követi egymást, így akár egy verseny alatt is megváltozhat a sorrend.

Nem kell hozzá különösebb jóstehetség, hogy kijelentsük, a Yardstick Trophy Yardstick III-as osztályának győztesét vagy a Birdie vagy a Catullus Maximus csapatának személyében köszönthetjük majd, miután ez a két csapat kiemelkedően jól szerepel az idei kiírásban és toronymagasan vezetik a pontversenyt. A két éllovas Szigligeten is megmérkőzött egymással, ahol ezúttal Balázs Gábor kormányzásával a Catullus Maximusnak jött ki jobban a lépés, miután második helyen végzett Fazekas Ferenc Aloha nevű hajója mögött. A dobogó harmadik fokára Pém Csaba és a Mánia legénysége állhatott fel, míg a pontversenyben vezető Birdie ezúttal „csupán” a nyolcadik helyen végzett. Előnye így hat pontra olvadt, szorossá téve a hátralévő fordulókat.

A verseny dobogós helyezettjei nem mindennapi díjözönben részesültek, hiszen a serlegek, érmek mellett többek között a Rézangyal, a Douglas parfüméria, a Gotth’art Hotel, a Feind Borház, valamint a Mitshubishi értékes ajándékaival gazdagodtak.

A színvonalas szórakoztatásról idén Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész gondoskodott, aki az eredményhirdetést megelőzően rövid koncertjével szórakoztatta a rendezvénysátorban összegyűlt versenyzőket, de nem maradhatott el idén sem a vacsorát követő móló parti sem.

A Yardstick Trophy versenysorozat idei szezonjából még két verseny van hátra, és még minden osztályban nyitott a küzdelem, így a hátralevő futamokon szerezhető pontoknak még komoly jelentőségük lehet majd a végelszámolásnál. A sorozat szeptember 29-én és 30-án Balatonföldváron az Unitef Kupával folytatódik.

Eredmények
Galéria
Videó hamarosan

Elkészült a VII. Grundfos Közmű és Épületgépész Kupa videója Előző

Elkészült a VII. Grundfos Közmű és Épületgépész Kupa videója

Merkantil Bank Laser Európa Kupa Következő

Merkantil Bank Laser Európa Kupa