Siófok  •  9.9 kn       

Keszthely  2.9  •  3 kn       

Balatonfüred  4.6  •  9.6 kn       

Balatonboglár  4.5  •  10.1 kn       

Orfű  •  8 kn       

Velencei-tó  2.7  •  10.4 kn       

Tiszafüred  4.4  •  3.9 kn       

Mályi-tó  5.1  •  0.4 kn       

2024. április 19., péntek

Novemberi tavasz a Dér Kupán

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Jelentős késéssel számolunk be a Balaton utolsó nagyhajós versenyéről, az V. Presenta – Hanse Dér Kupáról. Hosszas mentegetőzés és az okok felsorolása helyett legyen most annyi is elég, hogy megértük, hacker támadás érte a Compass magazin internetes oldalait egy számunkra már ismert bűnözői kör részéről.

Novemberi tavasz a Dér Kupán

Remélhetőleg az olvasók számára a gyérebb hírszolgáltatáson kívül más észlelhető jele nem mutatkozott, hogy az utóbbi évek egyik slágerbűncselekményének áldozatává váltunk. Két hét távlatából tekintsünk vissza a Balaton idei utolsó nagyhajós versenyére a novemberi tavaszban rendezett Dér Kupára.

A Balaton szerte versenyt rendező Lellei Vitorlás Egylet szezonzáró versenye immáron ötödik éve a Dér Kupa. A verseny sajátossága, hogy november első hétvégéjén a Balatonra csábítja a vitorlázókat egy utolsó regattára.

Idén sem volt ez másként, november 5-én a kenesei Balatonfői Yacht Clubban volt az V. Presenta – Hanse Dér Kupa. Az időjárás ebben az évszakban rizikós főleg, ha a vitorlázáshoz való alkalmasságát vizsgáljuk. Szerencsére idén is kegyeibe fogadta az idő, a Dér Kupa versenyzőit, legalább is, ami a hőmérsékletet és a napsütést illeti.

Reggel még úgy tűnt, hogy a széllel sem lesz probléma, stabil 2-es, 3-as déli szél fújt. Sajnos éppen a rajt időpontjára szinte teljesen leállt a szél és ezzel okozott komoly problémát a rajtra kész mezőny számára.

A kormányosok tájékoztatásakor még az eredeti terv az volt, hogy a kenesei rajtot követően az első pályajel a Club Aliga előtt lesz, a második Almádiban és a befutó szintén Kenesén. A szélviszonyok jelentősen átírták a tervet, csupán az első szakasz volt megrendezhető, így a befutó a Club Aliga előtti pályajelhez került.

Érdekes módon a 66 hajót számláló mezőnyben a kisebb kielerek jutottak szóhoz az abszolút győzelemért vívott harcban. A dobogón két Elliott 770 és egy X-Treme 25 foglalt helyet. Első lett a Fischer Dezső kormányozta Nomád, második Solymos Dórával az X-Treme 25. Bronzérmeket a Bernát és Fazekas László csapata kapta.

A Dér Kupával befejeződött a 2011. évi Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat is, melynek az értékeléséről hamarosan részletes beszámolót közlünk.

A versenyt követően a megszokott magas színvonalú ellátásban részesültek a regatta résztvevői. A befutás után, a Balatonfői Yacht Club étterme látta vendégül a versenyzőket. Az idei utolsó versenynap az eredményhirdetéssel ért véget.

Eredmények: http://www.compassmagazin.hu/verseny/v-presenta---hanse-der-kupa.html

YST pontverseny: http://www.yardsticktrophy.hu/pontverseny.html

Képek: http://www.compassmagazin.hu//galeriak/v-presenta-hanse-der-kupa.html

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=V-rc0BcW_c8

V. Presenta-Hanse Dér Kupa Előző

V. Presenta-Hanse Dér Kupa

Vadnai Benjamin Junior Prima Primissima Díjas 2011-ben Következő

Vadnai Benjamin Junior Prima Primissima Díjas 2011-ben