Siófok  12.2  •  2.7 kn       

Keszthely  12.9  •  7 kn       

Balatonfüred  11.9  •  3.5 kn       

Balatonboglár  12  •  3.7 kn       

Orfű  11  •  4 kn       

Velencei-tó  11.8  •  7.3 kn       

Tiszafüred  11.7  •  4.3 kn       

Mályi-tó  10.1  •  5.2 kn       

2024. április 19., péntek

Csak elvetemülteknek

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Napok óta még a legoptimistább időjárás előrejelzések is kiadós esőzést prognosztizáltak a hétvégére. Idén a szerencse nem kényezteti a Kormoránokat, hiszen tavasszal a viharos szél miatt kellett elhalasztani a versenyüket, most viszont hideg esős időt jósoltak az Évadzáró Kormorán Kupa napjára.

Csak elvetemülteknek

A verseny egyben a YST sorozat hetedik állomása is, így a pontversenyben érintettek részvételére feltétlenül számítani lehetett. A péntek délutáni nevezésre éppen, hogy szállingóztak a versenyzők, ami nem csoda, hiszen ekkor is esett és másnapra sem mondtak sok bíztatót, sem ami az esőt, sem ami a szelet illeti. Szinte mindenki úgy gondolta, ide csak a leg elvetemültebbek jönnek szombaton versenyezni. A Kormoránok viszont töretlen lendülettel készültek a jubileumi tízedik versenyükre, gazdag nevezési csomagot állítottak össze. Póló, üdítők, Fonyódi Ásványvíz, Kormorán Rose, nívós rajtszám és még néhány hasznos apróság került a résztvevőkhöz versenyajándékként. A színvonalas versenyt a Fonyódi Ásványvíz és az UNO Reklám támogatta. A rendezők nagyon ügyeltek a minőségi versenyrendezésre, volt előre kinyomtatott színes pályarajz és versenyutasítás, időben kint voltak a pályajelek és kitűzték a rajtvonalat. Pontosan rajtoltattak és precízen használták a lobogó és hangjelzéseket.

Csodák csodájára szombaton reggel közel 40 hajó masírozott fel s alá a rajtvonalon, dacára a konok módon ömlő esőnek. A kitűzött pálya krajc – raum – raum – krajc – hátszél befutó távon volt abszolválható. A krajcbója, az északnyugati szélben Badacsony és Ábrahám közé került. A rajt időpontjában majdnem 3-as erősségű szél fújt ami sajnos a krajc végére legyengült. A mezőny elejének a raum szakasz közepén szinte teljesen összeomlottak a bőszeles vitorlái. Néhány perces ácsorgás után nyugatról kezdett frissülni a szél, majd később ez a nyugati rövid időre stabilizálódott. A második pályajelnél kicsit összetorlódott a mezőny eleje. Fonyód felé haladva a part alatt vitorlázók jártak jobban, ott folyamatosan dagadtak a spinakkerek. A versenyrendezők az ismételten leálló szél miatt, Fonyódnál szakszerűen pályát rövidítettek és befutatták a mezőnyt.

A versenyt a rajt – cél győzelmet produkáló Lábad-X nyerte, most Lábady Balázs kormányzásával és ezzel a hajó a yardstick osztályában is első lett. Abszolútban és yardstickban is ezüstérmes lett a Bolerot kormányzó Somos Zsolt, míg az abszolút harmadik a boglári Asso, a Tomahawk lett. A yardstick I bronzérmese a Quartas (Fischer Dezső) volt. Yardstick II-ben Imi Jé (Bodnár Imre), Vivace (Bíró Péter Gábor), Penelope (Papp Gábor) sorrend vált véglegessé. A YS III-ban a Dudu (Szabó László) csak harmadik tudott lenni az ezüstérmes Birdie (Kosztolányi Balázs) és a győztes Pápu (Székely Róbert) mögött. Az összevont jolle osztályt, a 25-ös osztálykapitány Martin János a Tatus nevű hajóval és rendkívül dekoratív mancsaftjával Richter Petrával nyerte meg.

A Kormoránok délután négy órára, a fonyódi Tungsram strandra, a Kormorán Büfébe várták a résztvevőket egy igazán hangulatos eredményhirdetésre és bőséges vacsorára. Mesterszakács készítette a halászlét és a pörköltet melyekből korlátlan mennyiségben fogyaszthattak a versenyzők.
 
Eredmények

Pontverseny állása

Fotók hamarosan a www.compassmagazin.hu oldalon.

Pál Gaszton a Finn Dinghy bajnok Előző

Pál Gaszton a Finn Dinghy bajnok

Star bajnokság Következő

Star bajnokság