Siófok  6.6  •  14.6 kn       

Keszthely  4.9  •  16 kn       

Balatonfüred  6.3  •  13.9 kn       

Balatonboglár  6.1  •  14.3 kn       

Orfű  14  •  18 kn       

Velencei-tó  6.9  •  14.4 kn       

Tiszafüred  10.5  •  11 kn       

Mályi-tó  10.1  •  8.1 kn       

2024. április 16., kedd

Orfű ismét a vitorlázás vérkeringésében

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Szeptember első hétvégéjén, hosszú idő után, a vitorlázás ismét főszerephez jutott a Pécsi-tó életében.

Orfű ismét a vitorlázás vérkeringésében

Negyed évszázada volt az utolsó olyan vitorlásverseny Orfűn, mely ilyen nagy létszámú mezőnyt vonultatott fel.

Idén a Compass Vitorlás Napok biztosított keretet, vitorlázók és modellvitorlázók számára, hogy megrendezzék tradicionális versenyeiket a péntektől vasárnapig tartó rendezvényen. Az időjárás is kegyeibe fogadta az eseményt, mindhárom napon gyönyörű napsütés, pénteken és vasárnap kifogástalan szélviszonyok biztosítottak optimális feltételeket a versenyzéshez. Hosszú szervezést követően 13 egyesület sportolói látogattak el a Mecsek lábainál fekvő Pécsi-tóra, hogy részt vegyenek a 33 év szünet után ismét megrendezett, immáron tizenegyedik alkalommal kiírt Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyen. A sportolók Optimist, Laser, Finn és Kalóz osztályokban álltak rajthoz, összesen 41 hajó vett részt a versenyen. A vitorlások versenyével párhuzamosan folyt a XVIII. Pécsi-tó Kupa és F5-10 Országos Bajnokság a modellvitorlázók részvételével. Ebben a sportágban 4 klub 22 versenyzője vett részt a megmérettetésen. Volt olyan alkalom, hogy mind a 63 hajó egyszerre versenyzett, régóta nem tapasztalt rendkívüli látványt biztosítva a tó köré gyűlt sok száz nézőnek.
Voltak a rendezvénynek olyan résztvevői, akik az 1968-1977 közötti időszakban rendezett Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyek valamelyikén már rajthoz álltak, közülük Olosz Iván és Székely Antal most is versenyzett, Székely Ervin helyett fia Róbert ült hajóba, míg a papa csak a partról figyelte az eseményeket. Ellátogattak az Orfűi Vitorlás Egyesület jogelődjének számító Pécsi Vízügyi SE és a Geodézia SE volt sportolói, sőt a PTTE vitorlás szakosztályának versenyzői is.

A vidékiek közül a legnagyobb létszámban a Balatonfüredi Yacht Club sportolói képviseltették magukat, de jelentős erőket mozgósított a VVSI, az Alba Régia, és a Mályi-tavi egyesület is. Jöttek versenyzők Fűzfőről, Szigligetről, Révfülöpről, Keszthelyről és a Spariból is. A modellvitorlázók legnagyobb alakulatát a Pécsi Ércbányász MK adta, de a százhalombattaiak is nagy létszámú küldöttséggel érkeztek Orfűre.
Pénteken az egyméteres modellvitorlások versenye volt napközben, majd a már megérkező dingisek Micro Magic versenyével folytatódott az első nap. Este, a vacsora előtt borkóstoló volt a Polgár Pincészet jóvoltából, majd Pánics György 70-es években készült, Vitorlázás című filmjét vetítették a hangárból átalakított alkalmi moziban.
Szombaton már minden vitorlázó kipróbálhatta a Pécsi-tó sajátos adottságait, a modellvitorlázók a nagyobb 10-es osztályban versenyeztek, míg a Finneseknek két, a többieknek egy futamot sikerült tartani a sokszor tréfálkozó déli szélben. A versenyek után a Pécsi Ércbányász Modellező Klub tagjai kápráztatták el a rendezvényen résztvevőket és a nézőket egyaránt. A repülős, a motorcsónakos és az autós szakág is képviseltette magát több látványos bemutatóval. A vacsora után került sor az idén alapított „Baranya vitorlázásáért” díjak átadására. A díjakat Nagy Csaba Pécs MJ Város alpolgármestere és Gerő András a Porthole vitorlásújság főszerkesztője adták át. Díjban részesült Heinemann István az orfűi vitorlázás meghonosítója, Fittler Miklós a jelenlegi vitorlástelep alapítója, Székely Antal a leghíresebb Orfűről indult vitorlázó, Vönöczky András többszörös Európa-bajnok modellvitorlázó és Rendeczky Lajos, aki évtizedek óta a helyi versenyszervezések felelőse, a versenyek rendezője. A díjátadást követően az Unplugged For Fun zenekar adott kétórás koncertet.

Vasárnapra a szélviszonyok is rendeződtek, a stabil északi szél fújt és egyre erősödött. Sikerült három futamot rendezni és így már kiejtővel lehetett számolni a végeredményt. Az Optimist volt a legnépesebb osztály, így az itt legeredményesebb versenyző nyerte el a Vásárhelyi Pál vándorkupát is. A 16 hajót felvonultató Op mezőnyben Gyapjas Zsombor állt a dobogó legfelső fokára és ezzel megnyerte a Fritz Segel vadonatúj vitorláját is. Az ezüstérmes Tóth Levente lett, míg a bronzérem Gyapjas Balázs nyakába került. A 4.7 osztályban a Mályi-taviak dominanciáját az OVE versenyzője Horváth Áron tudta megtörni egy bronzérmes helyezéssel. Ebben az osztályban győzött Balázs Fédra, második lett Földi Zsófia. Laser osztályban Olosz Dávid, Csorba Dávid, Balázs Dániel sorrend alakult ki. A Finn versenyt Pallay Tibor a THE versenyzője nyerte, megelőzve Székely Antalt és az orfűi Farkas Józsefet. A masters kategóriában Székely Antal győzött, Farkas József és Sipos Péter előtt. Kalóz osztályban nem volt nehéz dolga a verseny értékelőjének, hiszen egy hajó indult és ezzel a győzelmet is megszerezte az Olosz Iván – Kövendi Zsófia páros. A modellvitorlázók egyméteres osztályát, az idén három bajnoki címet begyűjtő Forrai Csaba nyerte, második lett a pécsi ifj. Csóka László, míg a dobogó harmadik fokára Beliczay Péter állhatott fel. A 10-es osztályt ifj. Csóka nyerte, Kiss Miklós és az idősebb Csóka László előtt.

A Vitorlás Napok sikere az Orfűi Szörf Klubot is meggyőzte és így jövőre a vitorlázók és modellvitorlázók mellett a szörfösök is csatlakoznak a rendezvény akkor már 4 naposra bővülő programjához.
A versenyt támogatta a Compass, a Fritz Segel, a Polgár Pincészet, a Stabilo és a pécsi Aranyhajó Fogadó.

XI. Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékverseny eredményei

 
Folyamatosan frissülő galériák

Wossaláék Európa Bajnokok Előző

Wossaláék Európa Bajnokok

Magyar győzelmek a Laser Európa Kupán Következő

Magyar győzelmek a Laser Európa Kupán