Siófok  8.3  •  6.8 kn       

Keszthely  3.9  •  6 kn       

Balatonfüred  •  4.4 kn       

Balatonboglár  8.1  •  8.7 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  6.1  •  6.2 kn       

Tiszafüred  3.9  •  5.9 kn       

Mályi-tó  7.4  •  3.6 kn       

2024. április 20., szombat

Háromszáz vitorlázó a III. Dér Kupán

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

November 7-én a Balatonon, Balatonlellén közel háromszáz vitorlázó 55 hajóval vett részt a III. Dér Kupán.

Háromszáz vitorlázó a III. Dér Kupán

Néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, ilyen nagy számú részvétel egy novemberi szezonzáró versenyen. Önmagában a novemberi verseny is furcsán hangzott volna. A kikötők nagy része ilyenkor már zárva volt és a hajók a parton pihentek. Az utóbbi egy két évben ismerték fel a kikötő üzemeltetők, hogy nem történik baj, ha a daruzási szezon csak november közepén indul. Láthatóan a vitorlázók kihasználják az utolsó versenyzési lehetőségeket. Múlt héten a Köd Kupán és most a Dér Kupán is jelentős számban jöttek versenyezni, dacára a téli hideg és nyirkos időjárásnak. Reggel 6-7 fokos hőmérséklet, köd és gyenge délnyugati szél fogadta a kikötőbe érkezőket. A nevezőknek különlegességgel kedveskedett a BL Apartments & Yachtclub, minden versenyző, a pénteken megjelent Szélképek 2009 című képes albumot kapta ajándékba.
 
Beliczay Péter versenyrendező fél tízkor ismertette a kormányosokkal a tudnivalókat. Zöld zászlós pályát tűzött ki a Lelle – Őszöd – Lelle – Boglár – Lelle távon, bekalkulálva a szélleállás esetére a pályarövidítés lehetőségét. 11 órakor időben elrajtolt a mezőny. Tekintettel, hogy az őszödi pályajel irányában szinte tiszta hátszél volt, így a 3 perces szabályra figyelemmel csak némi késlekedés után lehetett bőszeles vitorlákat húzni. A jól rajtoló Gardazzurra és két Melges majd fél perccel korábban húzott hátszélvitorlát, a türelmetlenséget a versenybíróság DSQ-val honorálta. A következő tömeges figyelmetlenség az őszödi bójánál történt, ahol sokan bal kéz felöl kerülték a pályajelet. Így Őszödnél is többen kirekesztették magukat a versengésből. Szinte senkinek nem tűnt fel, hogy vannak akik a másik irányból kerülik a bóját és esetleg vissza kéne menni, jó irányból venni a pályajelet.
 
A hátszél végére stabilizálódott és meg is erősödött a szél, így Lelléig élvezetes negyedszeles szakasz következett. A lellei kapu után majdnem félszélben kellett vitorlázni a boglári bójára. Az utolsó szakasz a genakkerrel szerelt hajóké volt, a spinnakeresek csak szenvedéssel tudtak a cél felé tartani. A versenyt ifj. Scholtz Imre nyerte a Kerecsen III-al, a yardstick I-ben Kebelbarát, Yello Star, Kacor Király sorrend alakult ki a végére. Yardstick II-ben a Dolce Vita legyőzte a Sarah with Love-ot, bronzérmes a G. nevű Sudár Regatta lett. Yardstick III-ban győzött a Dudu megelőzve az ezüst érmes Pulu-t és a harmadik helyezést megszerző Folkeboatot, a Gandalfot.
 
Eredmények

Képgaléria

Felkerült a III. Dér Kupa végeredménye Előző

Felkerült a III. Dér Kupa végeredménye

Felkerült a III. Dér Kupa galériája Következő

Felkerült a III. Dér Kupa galériája