Siófok  10.5  •  9.3 kn       

Keszthely  10.9  •  6 kn       

Balatonfüred  10.2  •  7 kn       

Balatonboglár  10.5  •  10.6 kn       

Orfű  11  •  9 kn       

Velencei-tó  12.6  •  9.7 kn       

Tiszafüred  13.5  •  8.8 kn       

Mályi-tó  10.7  •  7.2 kn       

2024. október 16., szerda

A Földesi-Lillik páros (THE-YKA) a 49er bajnok!

A Földesi-Lillik páros (THE-YKA) a 49er bajnok!

Szeptember utolsó hétvégéjének szeszélyes időjárása alaposan próbára tette a 49er osztály magyar bajnokságának és az idén indult 49er FX szkiffek Open Series sorozata magyarországi versenyének résztvevőit és a szervezőket is.

A Tóth-Borda páros (SVE) sikerével zárult a 49er FX osztály idei utolsó előtti Open Series versenye Balatonföldváron.

Szeptember utolsó hétvégéjének szeszélyes időjárása alaposan próbára tette a 49er osztály magyar bajnokságának és az idén indult 49er FX szkiffek Open Series sorozata magyarországi versenyének résztvevőit és a szervezőket is. A Spartacus által rendezett, a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Sportügynökség nonprofit Zrt. által támogatott nemzetközi verseny első napján, csütörtökön, 30 csomós erősségű délnyugati szél csapott le a Balatonra, egész nap viharos erővel fújt, nem lehetett versenyt tartani.

Másnap szerencsére a tartósnak bizonyuló keleti-északkeleti szélben négy-négy futamot is teljesített az olimpiai 49er, és a közvetlen előszobájának tekintett, a 29er és a 49er szkiff közti átmenetet segítő 49er FX hajóosztály. Ez utóbbiak számára a földvári verseny a vadonatúj, idén induló Open Series versenysorozat magyar állomása volt, a hazaiakon kívül cseh és szlovén résztvevőkkel.

A pénteki futamokról Gémesi Jóka készített videó összefoglalót: https://www.facebook.com/watch/?v=1070866397950815

A szombati nap a kedvező időjárás előrejelzés ellenére ismét hosszú parti halasztást hozott, az ígért északias, 12 csomó körüli szél csak nem akart megjönni Földvárra. Végül késő délután, fél hatkor fegyelmezetten, első próbálkozásra elrajtolt mindkét mezőny a 30 fokról fújó, 5-6 csomós szélben, amely sajnos hamar bizonytalankodni és gyengülni kezdett, és bár mindenki arra számított, hogy a harminc percesre tervezett versenyt, legalább rövidítve, végig lehet futni, végül csak a 49er szkiffek tudtak célbaérni, az FX osztály vetélkedését félbeszakította a főrendező, részben a gyenge szél, részben a lassan beköszöntő sötétség miatt.

A vasárnapi zárónapra viharos északi szelet, markáns hidegfrontot ígértek a meteorológusok, az előrejelzések azonban fokozatosan finomodtak, végül 16 csomós széllel kezdődött a nap, 10 órai rajttal. A futam során a szél előbb 20 csomósra erősödött, a széllökések még erre is rátettek egy lapáttal, végül is elmondható, hogy túl sok lett a szél ezeknek a mezőnyöknek. Az egyetlen érvényes célbafutó a 49er FX mezőnyben induló szlovén Sterpin-Petric páros volt, akik megbízhatóan, a bőszelekben genakkerezve teljesítették a pályát, a többiek estek-keltek, a nose dive-tól a luvba borulásig volt minden. Akik fel tudták állítani a hajót, azok sem örülhettek, mert a 15 perces limitidő után tudtak csak célbaérni, érvénytelenül. A főrendező ezek után több futamot nem indított, a rendező motorosok a felborult hajók mentésével voltak elfoglalva.

A 49er osztály hazai bajnokságán 6 futam alapján hirdettek végeredményt. A bajnok Földesi Péter és Lillik Ákos lett (THE-YKA). Mindketten több hajóosztályban is eredményesek voltak korábban, Földesi Péter kétszeres korosztályos világbajnok, Európa-bajnoki bronzérmes, Lillik Ákos az SSL Gold Cup világbajnok Sámánok csapatának tagja volt, korábban megnyerte a szóló Balaton kerülő versenyt is. Miért éppen a 49er szkiff hajóosztály lett a legújabb kedvenc?

„Ha az ember nyolc éves korától húsz éves koráig folyamatosan versenyez, fenyegeti a kiégés veszélye. Számomra a szkiff egy új kihívás volt, amit nagy örömmel csinálok. Mindketten keményen dolgozunk, túl sok időnk nincs edzeni, mondhatom azt, hogy ez egy terápiás vitorlázás számunkra” – kezdi Péter. Ákos hozzáteszi: „A 49er osztályhoz kifejezetten kell a jó kondi. Ez a hajó rászorít minket arra, hogy ne hagyjuk abba a fizikai edzést, ne tunyuljunk otthon. Nagy öröm, hogy idén mi lettünk a bajnokok!”

Az ezüstérmes a házigazda Spartacus párosa, Csekovszky Mór és Takácsy Levente lett, a bronzérmet a Kereked vitorlázói, Balázs Zétény és Csák Máté Péter nyerték.

49er országos bajnokság eredmények: https://dgmtw3im3szoe.cloudfront.net/articles/content/tccn5BKXWgduv8Hx/a-foldesi-lillik-paros-the-yka-a-49er-bajnok-uQYJiv.pdf

A 49er FX Open Series végül 5 futamosra sikerült versenyében a 29er osztályban korábban már nemzetközileg nagyon sikeres Tóth Attila – Borda Levente páros (Spartacus VE) nyert, második Lukas Kraus és Ondrej Bastar lett Csehországból, a harmadik helyen a szlovén Svit Dujmovic Sterpin – Maj Petric páros végzett.

Csaknem 30 csomós szélben versenyeztek az Optimist bajnokságon Előző

Csaknem 30 csomós szélben versenyeztek az Optimist bajnokságon

Bajnoki címekkel tértek haza a Spari és a BYC versenyzői Csopakról Következő

Bajnoki címekkel tértek haza a Spari és a BYC versenyzői Csopakról