Siófok  20.7  •  8.4 kn       

Keszthely  22.7  •  9 kn       

Balatonfüred  20.4  •  3.5 kn       

Balatonboglár  20.1  •  7.8 kn       

Orfű  22  •  4 kn       

Velencei-tó  20.6  •  11.4 kn       

Tiszafüred  22.3  •  7.4 kn       

Mályi-tó  22.9  •  6.3 kn       

2024. május 02., csütörtök

Október elején rendezik a Szüreti Regattát

Október elején rendezik a Szüreti Regattát

A kétnapos eseményen Alsóörs-Badacsony-Balatonföldvár távon vitorláznak majd a hajók.

Október 7-8. között rendezi a Túravitorlás Sportklub hagyományos őszi túraversenyét a Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékversenyt. A kétnapos eseményen Alsóörs-Badacsony-Balatonföldvár távon vitorláznak majd a hajók.

Az idei Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékverseny első futama október 7-án szombaton rajtol Alsóörsről. Az egytestű hajók a Tihanyi-szoroson és a révfülöpi átfutó kapun keresztül vitorláznak a badacsonyi célig, majd a második napon Badacsony-Balatonföldvár lesz az útvonal.

A korlátozott számban rendelkezésre álló kikötőhelyek miatt a versenyre 180 hajó nevezését fogadják el.  Ahogy a korábbi versenyeiken bevezették,  így az idei Szüreti Regattára is előbb nyitották meg a nevezési lehetőséget a  a ranglista versenyt futó osztályok számára, viszont szeptember 21-én minden hajóosztály számára megnyílt a nevezési kapu.

Tavaly mintegy kétszáz egység mérte össze tudását a Túravitorlás Sportklub túraversenyén, a Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékversenyen. Akkor mind a szombati, mind a vasárnapi futamot Király Zsolt kormányzásával a Sponsor Wanted nyerte meg, így ez a hajó nyerte a 2022-es őszi túraverseny nagydíját.

A névadóról:

2003-ban minden addigi rekordot megdöntött a Túravitorlás Sport Klub hagyományos versenye a Pünkösdi Regatta, amelyen a vitorlázóknak a Földvár-Keszthely túraútvonalat kellett teljesíteniük. Hegyi Dénes, a TVSK akkori elnöke úgy gondolkodott, ha van a dolgoknak logikája, akkor 2004-ben még többen lehetnek a versenyen, ami viszont új szervezési feladatokat jelent, mert a színvonalból nemhogy nem akartak engedni, hanem fontos cél volt tovább emelni. Ekkor született meg a fejében: miért is ne lehetne e népszerű regattának megvalósítani az őszi változatát.

Hegyi Dénes 1940 október 21-én, Budapesten született, középiskoláit a budapesti Piarista Gimnáziumban végezte. A nevelés és ott látott közeg a jellemére és egész életére hatással volt. 1960-ban a Budapesti Műszaki Egyetem általános mérnöki karára nyert felvételt. Akkoriban a katolikus Regnum Marianum szervezetben aktívan tevékenykedett, mint cserkésztiszt. Amikor 1962-ben a pártállam felszámolta a már korábban betiltott egyházi szervezetet, államellenes összeesküvés vádjával kirúgták az egyetemről. Eljárást igaz nem folytattak ellene, de hosszú ideig megfigyelték.

A vitorlázást korán megszerette, még a Piarista Gimnáziumban kezdte és fiatal éveiben Balatonalmádiban a Budapesti Építők színeiben versenyzett Kalóz osztályban.  1969-ben egyik barátján, Herdó Péteren keresztül került az alsóörsi TVSK telepre, akivel egyébként egy ideig közösen tulajdonosai voltak egy Kalóznak.

Később aztán a versenyvitorlázás egyre nagyobb szerepet kapott az életében, több hajóosztályban is eredményesen versenyzett több bajnoki címet szerzett.

1992-ben alapította az önálló Regina hajóosztályt, melynek hosszú ideig kapitánya is volt. A hajóosztályban is többszörös Magyar Bajnok volt. Ugyanebben az esztendőben a TVSK elnökének választották, a tisztséget  2005-ben bekövetkezett haláláig töltötte be.

Kiemelten fontos volt számára, hogy saját klubja, a TVSK versenyeit magas színvonalon rendezzék meg, csakúgy, mint az, hogy a klubok közötti értékelésben a TVSK jó helyezést érjen el. 2020-ban a Regina hajóosztály  hagyományteremtő jelleggel megtartotta a Hegyi Dénes Emléktúrát, mely egy Alsóörs és Badacsony közötti családias versengésben teljesedett ki.

Ilyen volt a múlt heti 420 - as Országos bajnokság! Előző

Ilyen volt a múlt heti 420 - as Országos bajnokság!

Bajnokságok hétvégéje Következő

Bajnokságok hétvégéje