Siófok  17.2  •  16.9 kn       

Keszthely  16.9  •  11 kn       

Balatonfüred  16.9  •  12.2 kn       

Balatonboglár  17.1  •  16.8 kn       

Orfű  19  •  12 kn       

Velencei-tó  19.2  •  14.2 kn       

Tiszafüred  17.2  •  5.6 kn       

Mályi-tó  16.4  •  4.4 kn       

2024. május 28., kedd

Magyar győzelem született a Nacra 15 Superseries nemzetközi versenyen Almádiban

Magyar győzelem született a Nacra 15 Superseries nemzetközi versenyen Almádiban

A regatta négy napján jellemzően gyenge, változó irányú szelekben kellett pályát tűznie a Böröcz Bence vezette rendezői csapatnak

A kedvezőtlen időjárás ellenére is sikerrel zárult az első magyar Nacra 15 SuperSeries verseny, aminek Balatonalmádiban a Team Kaáli kikötője adott otthont.

A regatta négy napján jellemzően gyenge, változó irányú szelekben kellett pályát tűznie a Böröcz Bence vezette rendezői csapatnak. Több próbálkozás közül végül a verseny második napján sikerült egy futamot befejezni (elrajtolt egy következő futam is, de a szél gyengülése miatt azt a rendező félbeszakította), valamint az utolsó napon – ugyancsak gyenge szélben – még kettőt, így 3 futam alapján hirdettek eredményt a nemzetközi Nacra15 SuperSeries, illetve a Formula 18 Flottabajnokságon.

A Nacra 15 SuperSeries-t Litkey Trisztán és a Gazdag-Hornok Janka, a PÖFF SE versenyzői nyerték. „Nagyon készültünk az utolsó futamokra, nagyon eltökéltek voltunk, és ennek meg is lett az eredménye. Annak ellenére is sikerült nyerni, hogy a gyenge szeleket nem igazán kedveljük” – mondta Litkey Trisztán a győzelmet követően.

A nemzetközi Nacra 15 versenyen a külföldi hajókat képviselő, a Balti-tengeri Sopotból érkezett két lengyel egység a mezőny első harmadában végzett, sőt, egyik hajójuk a dobogóra is felfért. „Elsősorban tanulni jöttünk a Balatonra, ez az első évünk ebben a hajóosztályban, sőt, a lengyel flotta összesen három hajót tesz ki, így a magyar ellenfelekkel való versengés mindenképpen hasznunkra válik” – mondta Nela Dzwigalska, a végül harmadik helyen végzett egység kormányosa.

A Formula 18 osztályban két futamban is a tavalyi Miami világbajnokságon 18. helyet szerzett Diószegi Zoltán és Jankovics Gábor futott be az első helyen, ezzel a flottabajnokságot is megnyerték.

A Flaar 18 flottabajnokságot Gábor Illés Áron és Hodács Attila (VESC, CVEK) kettős nyerte a zárónapon szerzett két első hellyel. „Örültünk, hogy bár gyenge volt a szél, de az iránya kitartott és nem volt újraosztás” – mondta Gábor Illés Áron, a győztes páros tagja. Fontos kiemelnünk, hogy az edző és hajóépítő Hodács Attilának több mint 20 év után ez volt az első versenye.

„Rendezői szempontból kifejezetten nehéz verseny volt, de tudtuk is, hogy az időjárás nem lesz kedvező. Ezért leginkább arra figyeltünk, hogy fenntartsuk a koncentrációt és ki tudjuk használni a ritkán, de adódó lokális lehetőségeket. A végig körülöttünk keringő zivatarok tovább nehezítették a helyzetet, sőt egy el is kapta a mezőnyt” – nyilatkozta a verseny vezetőrendezője, Böröcz Bence. A rendező csapat minden lehetőséget megragadott, volt versenynap, amikor tovább vártak a kedvező körülményekre, volt, amikor korábban kezdték a napot, de „ebben a négy napban sajnos nem volt több”.

A verseny utolsó napján már délelőtt látszott, hogy épül a délnyugati szél, ám a vártnál később vált versenyzésre alkalmassá, a napi harmadik – a bajnokságok érvényességét biztosító – futam már nem fért bele a limitidőbe. Így a 200-210 fokról érkező 5-6 csomós áramlásban kettő rövid, 30 perces futamot teljesítettek a mezőnyök.

„Ezzel a bemutatkozó versennyel bekapcsolódtunk a nemzetközi Nacra 15 szövetség nyolc európai versenyből álló SuperSeries sorozatába, ami egy Európa Kupa jellegű versenysorozat.” – mondta Székely András, a Katamarán Sportegyesület elnökségi tagja, a verseny szervezője. Tervei szerint a következő versenyévadban is szerveznek a Balatonra SuperSeries fordulót, „remélhetőleg a Balaton akkor több arcát is megmutatja a versenyzőknek. A 2024-es programot még nem egyeztettük a nemzetközi szövetséggel, de már jeleztük, hogy a következő szezonban is szívesen látnák a Nacra 15 nemzetközi mezőnyét.” Az, hogy a magyar flotta 15 tagú – Európa egyik legnagyobb flottája – és évente két-három egységgel bővül, mindenesetre nagyon jó pozíciót biztosít a magyar pályázáshoz.

Az időjárás azt is lehetővé tette, hogy a parton töltött időt változatos programokkal töltsék ki a szervezők. A kikötői várakozást így asztalitenisszel, röplabdázással, darts- és SUP-versenyekkel, valamint palacsintasütéssel töltötték a fiatalok. Péntek este a Hotel Nereus-ban vacsorával kedveskedett a szervező egyesület a versenyzőknek, ahol gulyás- és rétespartin vehettek részt. Szombaton pedig olasz vacsorán látta vendégül a Nacra15 flottát a SuperSeries-t szervező klub.

A versenynek a Team Kaáli kikötő adott otthont, amely egyben a Team Kaáli Decision 35-ös nagykatamarán lakhelye is. A kikötő és a vitorláshajó névadója Kaáli Nagy Géza professzor, a dörgicsei Kaáli Autó-Motor Múzeum megálmodója. A szervező egyesület a Katamarán Sportegyesület volt. A Team Kaáli kikötőjén kívül a Katamarán Sportegyesület kikötőjéből érkeztek a Formula 18 osztály hajói, a Nereus Hoteléből pedig a Flaar 18-as flotta. A regattát Balatonalmádi városa mellett a Katamarán Suli is támogatta, a Nana Boat és a Kenguru Sailing szponzorálta, a szakmai partner pedig a Balatonfüredi Yacht Club volt.


A részletes eredményeket ITT lehet elérni.

A fotók és szöveg forrása: https://katamaran.hu/ 

26. ARTESZ KUPA, valamint 470-es és Junior Kalóz Magyar Bajnokság Előző

26. ARTESZ KUPA, valamint 470-es és Junior Kalóz Magyar Bajnokság

Az év női vitorlásversenye immár negyedik éve 4Ladies Cup-Hungary 2023 Következő

Az év női vitorlásversenye immár negyedik éve 4Ladies Cup-Hungary 2023