Siófok  21.6  •  11.9 kn       

Keszthely  21.9  •  10 kn       

Balatonfüred  21.2  •  7 kn       

Balatonboglár  21.7  •  12.9 kn       

Orfű  21  •  12 kn       

Velencei-tó  22.6  •  10.8 kn       

Tiszafüred  23.3  •  11.8 kn       

Mályi-tó  25.1  •  11.1 kn       

2024. május 06., hétfő

A verseny házhoz jön

A verseny házhoz jön

A Csillagtúra több szempontból is különleges verseny.

2023. június 24-én rajtol el, az egytestű tőkesúlyos és a 15 m², vagy annál nagyobb alapvitorlázattal rendelkező uszonyos hajók részére kiírt, több mint 70 éves múlttal rendelkező verseny a CSILLAGTÚRA.

A Csillagtúra több szempontból is különleges verseny.

Az első különlegesség az, hogy minden más versenytől eltérően, -ahol a versenypálya ki van tűzve, és azt a pályajelek meghatározott sorrendjében kell teljesíteni-, a Csillagtúra esetében csak a lehetséges pályapontok (Füred, Alsóőrs, Almádi, Siófok, Földvár, Badacsony, Révfülöp, és egy éjszakai pont) kerülnek meghatározásra, a teljesítendő versenypályát a Versenyzőknek kell meghatározni, „kitűzni”. Ez a „pálya”, azonban nem biztos, hogy végleges, hiszen a körülmények változásához igazodva a versenyző egységek az bármikor meg is változtathatják.

Ez azt jelenti, hogy a Kormányosnak sokkal nagyobb lehetősége, ugyanakkor nagyobb felelősége is van, egy győztes stratégia kidolgozására. A STRATÉGIÁT a várható meteorológiai körülmények figyelembevételével jó előre meg kell határozni, hiszen a jól megválasztott induló kikötő akár a verseny eredményét is eldöntheti. A jó induló kikötő viszont csak a lehetőségét teremti meg a győzelemnek, de az egész verseny alatt folyamatosan ellenőrizni kell a körülmények alakulását, mivel a szombat este 21 óra és vasárnap hajnal 3 óra között a Balaton középső medencéjének közepén megadott (az adott szakaszon „pont duplázó”) „Éjszakai kapun” való egyszeri vagy kétszeri áthaladás szintén döntő jelentőségű a végeredmény szempontjából. Ez az egyedi versenyforma, a változó körülményekre való rugalmas reagálás lehetősége eredményezheti, hogy a versenyzők 24 óra alatt, akár 200 km-nél nagyobb távolságot teljesítsenek versenykörülmények között. 2021-ben ez a távolság 209 km volt.

Egy jó szeles befutó - reffelve is deckvizen fut be a Buddhajó

A VILATI SE már több mint 40 éve rendezi a Csillagtúrát. 5 évvel ezelőtt az egyesület vezetőivel úgy döntöttünk, hogy a verseny hagyományait megtartva, a több évtizedes rendezői tapasztalatokra alapozva, de a XXI. század adta technikai lehetőségeit kihasználva, korszerűsítjük a verseny lebonyolítását.

Nos ez adja a Csillagtúra második különlegességét. A verseny valamennyi nevezetes pontja (a kikötők előtti KAPU-k pontjai) a Versenykiírásban pontosan definiált koordinátákkal VIRTUÁLIS-an kerülnek „kitűzésre”. A nevezéstől kezdve, a rajtolást, és a kapuk vételét, az éjszakai kapu meghatározott időben történő vételét, vagy a befutás, akár „célfotó” szintű dokumentálását, a verseny folyamatos követését, és végül az eredményszámítást is egy komplex informatikai rendszer látja el. Ez a rendszer biztosít lehetőséget arra is, hogy a befutó után nem sokkal, a stratégia, illetve a verseny közben hozott taktikai döntések elemzésére, a verseny visszanézhető legyen.

A verseny ilyen módon való lebonyolításának, a 2020 és 2021-es éves tesztelése, és a 2022-es év éles körülmények közötti tapasztalatai azt mutatták, hogy a rendszer akár nagyobb terheléssel is működtethető. A verseny alatt használt alkalmazás már kezdeti a formájában is biztosította, hogy valamennyi hajó kapuvétele sikeres legyen, sem „bója érintés”, sem „bója kihagyás” nem történt. Ezzel a lebonyolítási rendszerrel a versenyzők nem csak a régmúlt idők hajózási szabadságát, és felelőségét, hanem a legkorszerűbb navigálástechnika lehetőségeit megismerve, használva teljesíthetik a 2023 évi CSILLAGTÚRA-t.

A verseny harmadik különlegessége, hogy a verseny házhoz jön. A vitorlás versenyzők sokszor találkoznak azzal a dilemmával, hogy bár tetszik egy – egy verseny, de azt az adott csapat bázis kikötőjétől 40-60 km távolságra rendezik, így már az előző éjszakát is hajózással, vagy a nagyon zsúfolt kikötőkben hely kereséssel kell tölteni. Nos ezt a problémát oldja meg a CSILLAGTÚRA hiszen azzal, hogy a rajtolás a hét megadott kikötő bármelyikéből lehetséges, a Balaton bármely kikötőjéből 20 km-en belül található egy „Rajtkikötő”. A hazafelé út is egyszerű, hiszen a legkésőbb befutó hajók is vasárnap 10 óra 30’-kor befutnak, és a mezőny még világosban hazaérhet.

A verseny részletesebb megismerhetitek a 42. CSILLAGTÚRA 2023. Versenyutasítás letöltésével.

Jószelet, jó navigálást kívánva várunk minden közeli és távolabbi versenyző nagyhajót a

7 darab Rajthelyen 2023. június 24-25-én a 42. CSILLAGTÚRA-n

A Szervező VILATI SE

8MOpen Flottabajnokság - Kormányosi éjjel 3 - kor? Előző

8MOpen Flottabajnokság - Kormányosi éjjel 3 - kor?

A GOBoating nap és a Sikló család Következő

A GOBoating nap és a Sikló család