Siófok  23.3  •  4 kn       

Keszthely  26.1  •  5.3 kn       

Balatonfüred  23  •  1.7 kn       

Balatonboglár  23.3  •  4.5 kn       

Orfű  23  •  4 kn       

Velencei-tó  23.5  •  4.6 kn       

Tiszafüred  23.1  •  1.4 kn       

Mályi-tó  21.2  •  2 kn       

2024. július 27., szombat

Újévi elnöki köszöntő 2023

Újévi elnöki köszöntő 2023

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az új esztendő indulása alkalmából az alábbi rövid újévi köszöntővel szeretnék Nektek boldog új évet kívánni és egyben egy kicsit visszanézni a tavalyi évre, kiegészítve azt néhány aktuális gondolattal.

Kedves Vitorlázók,

az új esztendő indulása alkalmából az alábbi rövid újévi köszöntővel szeretnék Nektek boldog új évet kívánni és egyben egy kicsit visszanézni a tavalyi évre, kiegészítve azt néhány aktuális gondolattal.

A 2021-es évet követően azt gondoltam, hogy egy olyan páratlan olimpiai évet nehéz lesz 2022-ben látványos nemzetközi eredményekkel folytatni, de ma már egyértelműen kimondhatjuk, sikerült!

Ezek a nagyszerű eredmények a „szokásos élsporteredmények” mellett tavaly a nemzetközi nagyhajózás területéről érkeztek szép számban. Balatoni nagyhajósként mindig nagy tisztelettel követem hajóstársaink nemzetközi erőpróbáit, de a 2022-es év egy sor olyan rendkívüli eredményt hozott, amely nem csak tiszteletreméltó, hanem talán fordulópont is lehet a jövőre nézve. Lassan kezd egy olyan meghatározó hazai tudás- és tapasztalattömeg összeállni ezen a területen, amely, ha strukturáltan elérhetővé válik, akkor számos újabb követőnek megkönnyítheti a dolgát, ha a nemzetközi nagyhajós versenyzés irányába kíván fordulni.

Nézzük sorrendben, hogy mi is történt 2022-ben:

Az első 2022-es nagy eredményt Király Zsolt és csapata hozta a Genfi tóról, ahol hatodik (!) alkalommal sikerült megnyerniük a Bol d’Or tókerülő versenyt egytestű kategóriában az idén 30 éves Rafficával. Itthonról nehéz megbecsülni mekkora hírnevet jelent ez a magyar vitorlázásnak Svájcban, de a visszajelzések és sajtómegjelenések alapján Zsoltiék jelenléte már önmagában esemény és tényező a verseny során. Reméljük ez még sokáig így is marad!

Ezt követően Józsa Márton és csapata a (Fifty-Fifty) ismét rekorddöntő Kékszalag győzelmi lendületét folytatva a Wild Joe fedélzetén is remekelt, október végén megnyerték a Rolex 43. Middle Sea Race-t ORC kategóriában és abszolútban pedig a 4. helyen futottak be Máltán. Ilyen szintű nemzetközi eredményt magyar nagyhajós vitorlázó csapat eddig még nem ért el, Marciék tizenegyedik nekifutása csodálatos eredményt hozott! Tökéletes példája a kitartás és az elkötelezettség fontosságának.

Októberben a Sanremoban megrendezett L30-as Európa-bajnokságon kettős győzelmet értek a Bakonyi Attila (1. hely) és Tenke Péter (2.hely) kormányzásával szereplő egységeink, ami egy ilyen új hajóosztályban és Bakonyi Attila esetében első nekifutásra nagyon ígéretes eredmény.

November elején Csoltó Ákos és csapata – megismételve Bakóczy Robiék 2014-es eredményét – győzni tudott a Melges 24 European Sailing Series versenysorozatban Corinthean (amatőr) kategóriában, ami azért is fontos mérföldkő, mert itt hat verseny során elért eredmények alapján alakul ki a végső (összesített) sorrend.

December elején Weöres Szabolcs első magyarként sikeresen teljesítette a világ egyik legnépszerűbb óceáni egyszemélyes vitorlásversenyét, az Atlanti-óceánt átkelő, négyévente megrendezett Route du Rhum-ot, amely fontos felkészülési és kvalifikációs állomása a 2024-es Vendée Globe-on tervezett indulásának.

Karácsonyt követően érkezett az utolsó nagy hír: Nobilis Demeter és csapata sikeresen teljesítette a világ egyik legismertebb vitorlásversenyét, a Rolex Sydney Hobart Yacht Race-t.

Azt gondolom, hogy 2022-ben nagyhajós vitorlázóink sikeresen vették át a nemzetközi „stafétát” olimpikonjainktól, akik pedig már a 2024-es párizsi olimpia 2023-as kvalifikációs versenyeire készülnek, és akik szintén kiemelkedően teljesítettek. Érdi Mári világbajnoki 5. és Európa-bajnoki 8., valamint Vadnai Jonatán világbajnoki 9. és Európa-bajnoki 4. helyei olyan eredmények, melyeket korábban hazai sportoló az ILCA osztályokban nem ért még el, és azt mutatják, hogy jó úton halad olimpiai felkészülésük.

A sikeres 2022-es év tökéletes példája és megerősítése annak, hogy a nemzetközi nagyhajózás terén a Balatonról el lehet érni kiugró eredményeket. Ehhez természetesen – hasonlóan olimpikonjaink felkészüléséhez – hosszú évek elkötelezett próbálkozásai kellettek, de nagy öröm látni, hogy nem csak fiatal, hanem szenior (felnőtt) amatőr vitorlázóink is képesek világszínvonalon megméretni magukat. Legyünk büszkék sikeres nagyhajósainkra!

Emellett nagyon fontos megemlíteni, hogy tavaly az utánpótlás 29-eseink és Litkey Árpi vezette Nacra 15-ös egységeink is remekeltek, reméljük az idei folytatás hasonlóan szép lesz és így talán jó reményeink vannak olimpikonjaink számának bővítésére a következő évek során.

Új év, új esélyek, de már egy hamarosan megválasztásra kerülő új elnökség irányítása alatt. Január végén rendkívüli tisztújításra kerül majd sor, amely alapján várhatóan egy új elnökség fogja folytatni az eddig megkezdett munkát. Leköszönő elnökként bízom abban, hogy a jövőbeli sikeres működésünkhöz rendkívül fontos – tavalyi újévi köszöntőmben is megfogalmazott - alapértékek ismét világosan képviselve lesznek vitorlázó társadalmunk új vezetésében:

  • TISZTELET EGYMÁS IRÁNT PARTON ÉS VÍZEN
  • ÖSSZETARTÁS ERŐSÍTÉSE
  • ÖNKÉNTES TÁMOGATÓI TEVÉKENYSÉGÜNK ERŐSÍTÉSE

Elkerülhetetlennek tartom és egyben jómagam is vállalom az önkéntes támogatói tevékenységek erősítését 2023-ban, mert sportágunk enélkül tartósan nem lesz életképes. Erre egyben jó példa a fenti nemzetközi nagyhajós vitorlázás, amely a fenti eredmények ellenére kizárólag magánpénzekből tartja fenn önmagát (kivéve: Weöres Szabolcs több éves felkészülése, amely a verseny jellegéből eredően állami támogatás nélkül megvalósíthatatlan lenne). Változatlanul az meggyőződésem, hogy vitorlázó társadalmunk sokkal komolyabb támogatásokat tudna teljesíteni olimpikonjaink és utánpótlás korú versenyzőink fejlődéséhez (klubok szintjén ez már kezd elég jól működni), ha szövetségünk segíti és összefogja ezeket – de legalább nyilvános programokkal ösztönzi - valamint, ha ezek célja, elszámolása széles körben ismert volna.

Végül ezúton is szeretném megköszönni – az MVSZ elnökségének és munkatársainak nevében – a szövetség iránt tanúsított bizalmatokat, türelmeteket!

Boldog új évet és jó szelet kívánok minden vitorlázónknak!

Gerendy Zoltán

MVSZ elnöke

Mi történt a hajóosztályokkal? - 2022 Kalózos szemmel Előző

Mi történt a hajóosztályokkal? - 2022 Kalózos szemmel

Közeledik a 31. Budapest Boat Show! Következő

Közeledik a 31. Budapest Boat Show!