Siófok  12.7  •  5.2 kn       

Keszthely  11.9  •  4 kn       

Balatonfüred  12.4  •  8.7 kn       

Balatonboglár  12.9  •  4.5 kn       

Orfű  10  •  4 kn       

Velencei-tó  12.8  •  7.4 kn       

Tiszafüred  9.6  •  1.4 kn       

Mályi-tó  10.7  •  6.3 kn       

2024. április 19., péntek

170 hajó és látványos parti programok a hétvégi Subaru Solterra Pünkösdi Regattán

170 hajó és látványos parti programok a hétvégi Subaru Solterra Pünkösdi Regattán

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Csaknem húsz hajóosztály és több értékelési csoportban versenyző hajó méri össze tudását az idei három napos Subaru Solterra Pünkösdi Regattán

2022 június 4-én rajtol el a Subaru Solterra Pünkösdi Regatta mezőnye a Balatonföldvár előtti vízterületről, a célvonal Keszthelyen lesz. Másnap az Öböl Kupára és a Keszthely Nagydíjra kerül sor, majd Pünkösd hétfőn keszthelyi rajttal Ábrahámhegy a cél, itt zárul a szezon egyik legnépszerűbb vitorlás túraversenye. A verseny házigazdája Keszthely, ahol színes programok, kiállítók, esti koncertek, élő beszélgetések és versenyközvetítés várja a látogatókat.

Csaknem húsz hajóosztály és több értékelési csoportban versenyző hajó méri össze tudását az idei három napos Subaru Solterra Pünkösdi Regattán, amely a 2022-es vitorlás évad első hosszú távú, a nyugati medencét teljes egészében bevitorlázó túraversenye a Balatonon. A három futam, és az első futam minegy 50 kilométeres távja komoly erőpróbát jelent a csapatoknak.

A versenyen a Balaton leggyorsabb hajói, a katamaránok is képviseltetik majd magukat, találkozhatunk mások mellett a többszörös Kékszalag-győztes RSM csapattal, valamint a legtöbb Kékszalagot nyert vitorlázó Litkey Farkassal és a Process Solutions kéttestűvel. A nagy elismertségnek örvendő Helly Hansen Kupát viszont a Balatonföldvár-Keszthely távon leggyorsabb egytestű hajó nyeri majd.

Természetesen a „Balaton hercegnőit” sem kell nélkülöznünk. Az összevont cirkálókat a szoros Kékszalag-győztes Tramontana mellett a Balaton legöregebb hajója a Kishamis, és az egyik legszebb, a Lillafüred is képviseli majd. A látogatók vasárnap délelőtt megcsodálhatják majd ezeknek a cirkálóknak a látványos vitorlabontását a keszthelyi móló előtt.

A versenyre 170 egység nevezését fogadta a rendező Túravitorlás Sportklub. A Subaru Solterra Pünkösdi Regatta második napján a szervezők ugyanakkor biztosítják, hogy a keszthelyi vagy a környéken „honos” hajók úgy is részt tudjanak venni az aznapi futamon, hogy nem neveztek az egész versenyre.

„A profik számára nyitva áll a lehetőség, hogy az Öböl Kupán induljanak, a versenyengedéllyel nem rendelkező vitorlázók számára pedig – Keszthely város különdíjáért – társasági vitorlásversenyt szervezünk Keszthely Kupa néven. Az Öböl Kupának komoly hagyományai vannak, hiszen korábban is mindig így hívták a három napos verseny középső futamát” – mondta Náray Vilmos, a TVSK elnöke.

A TVSK elnöke beszélt arról is, hogy 2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem tudták megrendezni a versenyt, így a szervezők ebben az esztendőben őszre halasztották, és Őszi Pünkösdi Regattán, egy kétnapos versenyen mérték össze tudásukat a túravitorlázók. 2021-ben a verseny egynapos volt, a résztvevőknek Földvár embert próbáló időjárási körülményei között a Balatonföldvár – Ábrahámhegy – Fonyód – Balatonföldvár távot kellett megtenniük.

Az idei esztendőben újjászületésének negyvenedik évfordulóját ünneplő Pünkösdi Regatta visszatér a hagyományokhoz és Keszthely városával együttműködésben Vitorlás Faluval várják a sporttársakat és a sportág iránt érdeklődőket. „Nagyon hálásak vagyunk a városnak, hogy házigazdája ennek a nagy múltú eseménynek, és reméljük, hogy ezzel felélesztünk egy komoly hagyományt, és Keszthelyt sikerül fokozottabban bevonni a vitorlás turizmus vérkeringésébe” – emelte ki a TVSK elnöke.

A Vitorlás Faluba látogatókat színes, a vitorlázáshoz köthető programok és a Food Truck Show gasztronómiai kínálata fogadja majd, délutánonként pedig koncertek is szórakoztatják majd. Akik nem tudnak Keszthelyre látogatni, a Samsung Galaxy Stúdió online közvetítésén keresztül követhetik az eseményeket.

A verseny névadó támogatója a Subaru Solterra, a Subaru új, teljesen elektromos meghajtású modellje, amely a természet szerelmeseinek készült, és zéró kibocsátásával pontosan úgy óvja a természetet, mint a vitorlázók. A Subaru Magyarországi Vezérképviselete ezért is vállalta nagy örömmel a Túravitorlás Sportklub évtizedes hagyományokra visszatekintő túraversenyének névadó szponzori szerepét – hangsúlyozták a márka képviselői.

 Fotó: punkosdiregatta.eu

Kezdésnek mesterhármas: Virág Flóra és a Team Kaáli nyerte a Mihálkovics Kupát Előző

Kezdésnek mesterhármas: Virág Flóra és a Team Kaáli nyerte a Mihálkovics Kupát

Repülő Hollandi OB és 18 lábas Skiff Európa Kupa futam Földváron Következő

Repülő Hollandi OB és 18 lábas Skiff Európa Kupa futam Földváron