Siófok  5.5  •  28.1 kn       

Keszthely  7.9  •  33 kn       

Balatonfüred  5.2  •  20 kn       

Balatonboglár  5.5  •  27.4 kn       

Orfű  •  32 kn       

Velencei-tó  •  28.7 kn       

Tiszafüred  6.1  •  21.1 kn       

Mályi-tó  6.1  •  21.8 kn       

2023. március 27., hétfő

Hivatalosan is megkezdődött az idei vitorlásszezon

Hivatalosan is megkezdődött az idei vitorlásszezon

Az ünnepségen a hagyományokhoz híven megkoszorúzták a Balatont, a 126 éves Kishamis fedélzetéről.

2022. május 14-én ünnepélyes keretek között nyitották meg az idei vitorlásszezont Balatonfüreden. Az ünnepségen a hagyományokhoz híven megkoszorúzták a Balatont, a 126 éves Kishamis fedélzetéről. Az Évadnyitó 878 C.O. Nagydíj 224 hajós mezőnye délben rajtolt el, a regattán elsőként a Virág Flóra kormányozta Team Kaáli futott be, a leggyorsabb egytestű hajót a NR 1-t a versenyen Király Zsolt kormányozta a célba.

Csaknem ezer vitorlázóval az Évadnyitó mezőnyében vette kezdetét az idei vitorlásszezon Balatonfüreden. Az Évadnyitó verseny legfontosabb eseménye a Vitorlabontó ünnepség a füredi móló tövénél, az első balatoni vitorlás klubház, a mai Vitorlás étterem épülete előtti vízterületen, valamint Vitorlás téren.

Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: a város idén is nagy örömmel fogadja a vitorlázókat. Kifejtette: az idei évben számos olyan fejlesztés valósul meg Balatonfüreden mely a sportágat szolgálja. Külön hangsúlyozta, hogy megépül Balatonfüred legújabb kikötője, a Kékszalag Port, melyben méltó otthonra lelhet újra a Magyar Vitorlás Szövetség és a hazai vitorlás társadalom.

Gerendy Zoltán a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke beszédében köszöntötte az összes vitorlázót, akik a Balaton körül űzik sportágunkat, majd hozzátette,  hogy mintegy 1000 vitorlázó van az Évadnyitó verseny mezőnyében. Kifejtette: rendkívül sikeres évet zárt tavaly a Szövetség, és arra számít, hogy az idei szezon is legalább annyira eredményes lesz majd.

A 2022. évi Vitorlabontó ünnepség alkalmával egy újabb kiváló vitorlázónak, Tolnay Kálmán Lászlónak állítottak méltó emléket a Rózsakertben, a Halász-Révész szoborhoz vezető út melletti vitorlázás táblasoron. A tábla elhelyezése közadakozásból valósult meg a Balatonfüred Város Közalapítvány lebonyolításában, az avatáson dr. Boka István őpolgármester, dr Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mellett részt vett Gerendy Zoltán a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Holczhauser András főtitkár, Varga Lajos a Balatonfüredi Yacht Club, és Ugron Gáspár a Balatoni Yacht Club elnöke.  A Tolnay Kálmán eredményeit és érdemeit méltató beszédet Böröcz Istvántól, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület Elnökétől, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezetőjétől hallhatta a közönség.

A hivatalos szezont dr Kontrát Károly államtitkár nyitotta meg, aki jó szezont, jó szelet kívánt minden hajósnak.

Ezt követően a Himnusz hangjaira a vitorlázótársak felhúzták a nemzeti lobogót az 1896-ban épült idén 126 éves Kishamis árbócára, majd megkoszorúzták a Balatont a vitorlás fedélzetéről.

Fotó: Szántó Áron

Szombaton lesz a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíj - Ezt érdemes tudni róla Előző

Szombaton lesz a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíj - Ezt érdemes tudni róla

"Ilyen időben jó vitorlázni" - A Team Kaáli nyerte a Balatoni Évadnyitó 878 co. Nagydíjat Következő

"Ilyen időben jó vitorlázni" - A Team Kaáli nyerte a Balatoni Évadnyitó 878 co. Nagydíjat