Siófok  11.1  •  13.2 kn       

Keszthely  10.9  •  14 kn       

Balatonfüred  10.8  •  13 kn       

Balatonboglár  10.9  •  11.8 kn       

Orfű  15  •  14 kn       

Velencei-tó  10.2  •  14.6 kn       

Tiszafüred  13.6  •  5.3 kn       

Mályi-tó  10.3  •  12.2 kn       

2024. április 16., kedd

Ez történt a hajóosztályokkal: Így látták a Kalózosok

Ez történt a hajóosztályokkal: Így látták a Kalózosok

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Sajnos a kalózosok idei szezonja sem a tervezettek szerint indult

Egy nagyhajós osztály, az 50-cirkálók idei beszámolója utána a kalózosokével folytatódik a cikksorozat, amelyben a Magyar Vitorlás Szövetség a különböző hajóosztályok idei tapasztalatairól kérdezte az osztálykapitányokat. 

"Sajnos a kalózosok idei szezonja sem a tervezettek szerint indult. A pandémia harmadik hulláma miatt fenntartott, illetve újonnan bevezetett korlátozások miatt szóba sem kerülhettek a korábbi években már hagyománnyá vált év eleji programok; nem tudtuk megtartani a március elejére tervezett elméleti – szabályismereti és versenytaktikai - továbbképzést és a portorozi idény eleji „melegvizes” edzőtáborról is le kellett mondjunk" - kezdte beszámolóját Vass Ádám osztálykapitány. 

Az eredetileg igen sűrűre tervezett versenynaptár összesen 23 versenyéből a szezon elején többet törölni kellett, több versenynek pedig új időpontot kellett találni. Akadt olyan is, amelyre az eredetileg tervezettől eltérő helyszínen került sor. Végül összesen 17 esemény maradt a naptárban, az országos bajnokságon kívül 6 ranglistaversennyel.

"A tervezett március végi agárdi szezonkezdés helyett az első versenyünkre csak május végén Balatonfüreden kerülhetett sor. A versenynaptár elejének gyors átalakításával végül is sikerült a hét tervezett ranglistaversenyből hatot megmenteni, sajnos a Fertőbajnokság a Fertő tavi  nagyberuházás építési munkálatai miatt – reméljük nem véglegesen – kimaradt a táncrendünkből" - fogalmazott Vass Ádám. A május közepére tervezett alsóörsi BYC 1912 finn dingis es kalózos tegattát azonban sikerült az így felszabadult időpontra áttenni, így csak egy ranglistaversenyt vesztettünk el. Az év végére ütemezett agárdi versenyek a Velencei-tó drámaian alacsony vízállása miatt sajnos szintén elmaradtak. 

A konkrét versenyek pedig a következőképpen néztek ki: 

  • Honlap.hu Kupa Dr. Koleszár Lajos Emlékverseny, Mályi: 4 egység
  • Atomerőmű Kupa, Balatonfüred: 23egység, ebből 6 junior
  • Sirály Kalóz Kupa, Agárd: 11 egység
  • Megyei Bajnokság, Mályi: 6 egység
  • Expert FPS Kupa, Hejőkeresztúr: 10 egység ebből 1 junior
  • Kalóz felnőtt OB, Balatonfüred: 35 egység ebből 6 junior
  • THE Olimpic Week 2, Tihany: 15 egység ebből 4 junior
  • Balatoni Yacht Club 1912 Finn dingi és Kalóz Regatta, Alsóörs: 12 egység, ebből 3 junior
  • Kalóz Junior OB és Artesz Kupa, Balatonfüred: 9 junior egység, összesen 18 egység
  • Compass Vitorlás Napok, Orfű: 2 egység
  • I. Élményfalu Tisza tavi Kalóz Regatta, Sarud 10 egység
  • Király Ferenc emlékverseny, Balatonfűzfő 20 egység ebből 2 junior

Vass Ádám közölte azt is: "Nem tudunk elég hálásak lenni Fluck Bencének, aki az MVM SE vitorlás szakosztályában kifejtett szervezői és támogatói tevékenységével újraélesztette a Kalóz Junior korosztályt, hajót, felszerelést, edzési lehetőséget biztosítva a jelentkező fiataloknak, aminek eredményeként, és Bence hatékony közbenjárása révén a Magyar Vitorlás Szövetség hozzájárult ahhoz, hogy 2021-ben – tíz év kihagyás után - újra teljes értékű Kalóz Junior Országos Bajnokságot rendezhessünk." A kalózosok szerint ugyanis junior kategória felélesztése nemcsak a Kalóz Osztály fennmaradásának záloga, hanem a nagyhajós mezőnyök utánpótlását is részben biztosíthatja, hiszen elmondhatjuk, hogy a jelenleg nagyhajóban versenyző „nagy öregek” többsége is kalózban kezdte pályafutását.

Nemzetközi porondon is szerepet kapott az osztály. Augusztus 14.- 21. között rendezték meg a svájci Vierwaldstatterseen Kalóz Európa-bajnokságot, amelyen 4 magyar egység vett részt. A versenyzés mellett a tapasztalatszerzési és kapcsolatépítési céllal, a következő, 2023-as Európa-bajnokságot ugyanis Magyarország rendezi. "A svájci verseny kiváló szélviszonyok között, festői környezetben zajlott.

Az idei fontos történések közé tartozik továbbá, hogy az osztály felmérője, Szentpéteri Ádám kezdeményezésére, egységes felmérési bizonyítványok kibocsátását kezdte el az osztály. "Az ehhez szükséges pótlólagos súlymérések, illetve a különböző korábbi felmérési lapok adatainak  összegyűjtése, ellenőrzése a bajnokságot megelőző napokban indult el és azóta is folyamatban van. "Az elkészült új bizonylatokat sorban adjuk át a hajók tulajdonosainak, digitális másolataikat pedig a mindenkori felmérő őrzi, így megteremtve a Kalóz Osztály digitális hajóregiszterét" - tette hozzá Vass Ádám. Az Osztályszövetség 2021. decemberben is tervezi a hagyományos Kalózos Évzáró Vacsora megrendezését, amennyiben a járványhelyzet ezt lehetővé teszi.

Összességében elmondhatjuk, hogy a 2021-es kalózos idény, bár időben a reméltnél rövidebb, de élményekben, szeles futamokban, jó versenyekben, és baráti beszélgetésekben gazdag, jó szezon volt.

MOB Fair Play felhívás 2021 Előző

MOB Fair Play felhívás 2021

Négyoldalú megállapodás a Balaton Solar Boat Challenge kapcsán Következő

Négyoldalú megállapodás a Balaton Solar Boat Challenge kapcsán