Siófok  5.5  •  10.1 kn       

Keszthely  3.9  •  2 kn       

Balatonfüred  5.2  •  7 kn       

Balatonboglár  5.2  •  10.1 kn       

Orfű  •  11 kn       

Velencei-tó  5.2  •  6.3 kn       

Tiszafüred  6.3  •  10.5 kn       

Mályi-tó  6.5  •  7.1 kn       

2024. április 18., csütörtök

Elhunyt Szeremley Huba – Jásdi István nekrológja

Elhunyt Szeremley Huba – Jásdi István nekrológja

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Jásdi István csopaki borász emlékezik meg a magyar üzleti és borászvilág különleges személyiségéről.

Borász, üzletember, balatoni és világ körüli vitorlázó, s egy életen keresztül kalandor: elhunyt Szeremley Huba. Jásdi István csopaki borász emlékezik meg a magyar üzleti és borászvilág különleges személyiségéről.

Jásdi István írása (Mandiner.hu) 

Laci fia hívott. Meghalt Szeremley Huba. Legenda volt már életében. Legendás történetek és vagyon-legenda fűződött a nevéhez. Ő volt, aki fiatalemberként bohócot csinált a Varsói Szerződés határ- és légvédelméből.

Disszidálása után Burgenlandból kisrepülőgépen szállt le valahol a Sopron környéki országúton,

hogy magával vigye családját, mielőtt riadóztathatták volna a szerveket. Felszabadító hír volt. Röhögtünk a rabtartókon.

Közel-keleti és afrikai kalandjainak, üzleti sikereinek, vagyonának történetét saját magától hallhattuk. Hazatérése után Badacsonyban telepedett le. Borászatot alapított, amikor errefelé nem volt divat.

Állandóan olyasmit csinált, amivel meglepte a környezetét. Szőlőterületeket vásárolt, amikor mindenki eladni akart. Régi fajtákhoz, a Kéknyelűhöz és a Budai Zöldhöz vagy a Bakatorhoz meg ismeretlen újakhoz, a Zeuszhoz nyúlt, amikor ezek már-már eltűntek az országból. Az összefogást hirdette, amikor a Kádár-kor rosszemlékű közösködése után mindenki maga akart boldogulni. A badacsonyi termelők összefogását hirdette legnépszerűbb bora, a Szemelt Rizling. A minőséget hirdető magyar borászok egyesületének, a Pannon Bormíves Céhnek alapítója volt.

Aztán amire követők álltak mögé, Huba már szembe jött. Nagyszerű éttermet nyitott a hegy oldalában. Sokat tett a szürkemarha- vagy a vízibivalycsordák visszatelepítéséért.

Általában csak elindította a dolgokat. Aztán ráunt vagy mifene.

A működtetés, mint a legtöbb kivételes képességű embert, talán nem is érdekelte.

Egy időben politizálni kezdett. Torgyán József mellett tűnt fel. Nevét kapcsolatba hozták a Duna-parti kisgazda székház eladásával.

Sakkozott. Általában ugyanazzal a partnerrel. Vitorlázott hol a Balatonon, hol az óceánon. Hetvenesen is fiatalos volt. Negyedik házasságában élt és boldogan üdvözölte ötödik fia – Koppány – születését. A lélekvándorlásban reménykedett. Hogy Ő Koppányban… Születésnapját balatoni hajóján, a Vénusz II-n a víztől rettegő cigánybandával ünnepelte.

Az elmúlt évtizedben eltűnt a szemünk elől. Eladta a badacsonyi birtok legszebb darabjait. Ritka találkozásainkkor mérhetetlen lehangoltságot mutatott. Végül a maradék birtokot Laci vette át.

Huba egyre nehezebb helyzetekbe sodródott, az igazságszolgáltatás elé került, egészsége is leromlott. Néhány hete, amikor Lacit kérdeztem édesapja állapota felől, már nagyon pesszimista volt.

Május 15-én halt meg 81 éves korában.

Szeremley Hubával nagy formátumú barátot veszítettünk el.

Egy magyart, aki maga alakította a sorsát

egy olyan korban, amikor legtöbbünk nem tudott kitörni a ránk kényszerített rendszerből. Olyan kollegát, akinek ötleteire, munkájára oda kellett figyelnünk akkor is, amikor láttuk, nem ő fogja ezeket végigvinni.

Talán utolsó képviselője volt egy nem is 20., de 19. századi magyar embertípusnak, a dzsentrinek. Nagy hibákkal, de sokkal nagyobb erényekkel. Életéből, sorsából tanulnunk kellene.

Forrás: Mandiner.hu

A tavalyi Kékszalaggyőztes RSM futott be elsőként a Balatoni Évadnyitó 878 CO. Nagydíjon Előző

A tavalyi Kékszalaggyőztes RSM futott be elsőként a Balatoni Évadnyitó 878 CO. Nagydíjon

Steering The Course: Megkezdődött a visszaszámlálás! Következő

Steering The Course: Megkezdődött a visszaszámlálás!