Siófok  21.1  •  3.3 kn       

Keszthely  18.9  •  4 kn       

Balatonfüred  20.8  •  2.6 kn       

Balatonboglár  21.1  •  3.7 kn       

Orfű  20  •  3 kn       

Velencei-tó  21.9  •  4.9 kn       

Tiszafüred  22.8  •  2.5 kn       

Mályi-tó  24  •  3.2 kn       

2024. július 21., vasárnap

Kalóz Magyar Bajnokság 2019

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Kalóz Magyar Bajnokság 2019

Kalóz Magyar Bajnokság 2019

KALÓZ MAGYAR BAJNOKSÁG 2019

Olimpikonok és America’s Cup csapattagok. Több hajóosztályban is otthonosan mozgó, a nemzetközi mezőnyben is eredményes „allrund” vitorlázók. Különböző hajóosztályokban, a mezőny több mint fele Magyar Bajnok. Négy nemzet 80 versenyzője vett részt a Balatonfüreden rendezett Bajnokságon. Az ASE vitorlás szakosztálya első ízben látott vendégül ilyen rangos, nagy nevekkel tűzdelt mezőnyt.

A résztvevők július 31 – augusztus 04 között élvezték az Atomerőmű SE, és a Koloska Marina vendégszeretetét, az időjárás azonban nem nagyon kényeztette a 40 egységet. A július végén Európa nyugati részén, a sarkkörökig feláramló forró afrikai levegő a következő napokra „megágyazott” itthon is. Intenzív csapadékzónák, az egész országra kiadott riasztások. A Balaton felett is szokatlanul labilis volt a légkőr. A stabil 9-14 csomós északi szél egyik percről a másikra leáll. minden előjel nélkül néhány perc alatt 70-100 fokot fordul a szél. A 6-9 csomós leterjedtnek és kifújtnak látszó területeken is teljesen szélmentes „lyukak”. Hőség, percek alatt érkező intenzív záporok - zivatarok, viharos széllökések. Sehol nem volt egyszerű és zökkenőmentes a versenyrendezés ezekben a napokban.

Az első napi késő délutáni futamot, két részben vízen töltött, de eredménytelen nap követi érvénytelenített futamokkal. A harmadik napon egy lapra kell feltenni mindent, hogy érvényes legyen a Bajnokság. Szombaton 4 futam, az ide-oda lengő, olykor megerősödő északnyugatiban. Kiélezett helyzetek, fülig érő szájak a 20 kts körüli siklatásokban, néhány borulás. Nagyon szoros csaták, nem csak a mezőny elején, olykor valóban csak centiméterek döntenek a célvonalon. Az utolsó futam előtt még csak a Bajnoki cím sorsa dől el, a dobogó többi fokán még bármi lehet, 3-5 egység is versenyben a helyezésekért. Az utolsó futamot nem csak a fitt top „atléták” nyomják végig, szinte minden senior egység is vízen marad a 20 kts feletti lefújásokkal tűzdelt 16-18 csomós alapszélben.

Öt futam (egy kiejtő) alapján lehet eredményt hirdetni.

2019 évben a Kalóz Osztály Magyar Bajnoka, Ian Anslie – Weöres Márta KEREKED. A dobogó második fokára Litkey Frakas – Szentpéteri Zsolt KMP VSE / VSC páros állhat, harmadik helyezett Varjas Sándor – Kutassy László BYC.

A seniorok csatáját Vass Ádám – Simkó Zsolt ARSC nyeri, „Villamosék” Gerő András és Gerő Ildikó ER-PETRO előtt, harmadik a Patonai Dénes -Peer András MAFC-MVK egység.

A legjobb ifi egység Kovács-Buna Botond – Kovács-Buna Kinga MAFC-MVK a mezőny előkelő 10. helyén végez, ami igen figyelemreméltó és biztató teljesítmény!

Eredmények:

https://dgmtw3im3szoe.cloudfront.net/articles/content/Lxs6ExtriNKpJgg0/kaloz-magyar-bajnoksag-2019-Zle7ix.pdf

Szerző / Fotó: Hagemann László

Jön a 16. Füred Kupa Előző

Jön a 16. Füred Kupa

BAHART Regatta - Augusztus 10 - én jön a lellei forduló! Következő

BAHART Regatta - Augusztus 10 - én jön a lellei forduló!