Siófok  34.7  •  4.5 kn       

Keszthely  30.9  •  5 kn       

Balatonfüred  34.2  •  2.1 kn       

Balatonboglár  31.1  •  4.6 kn       

Orfű  32  •  6 kn       

Velencei-tó  34.7  •  5.8 kn       

Tiszafüred  32.9  •  10.7 kn       

Mályi-tó  29.4  •  9.7 kn       

2024. július 19., péntek

A Cruiser lehet az előnyszámrendszer reformjának kísérleti laboratóriuma!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A tavaly debütált flotta idén már Nagyhajós osztályként versenyez!

A Cruiser lehet az előnyszámrendszer reformjának kísérleti laboratóriuma!

A Cruiser Osztályszövetség 2018. február 7-én alakult meg Hungarian Cruiser Class (HCC) néven. A flotta első szezonja teljes volt, hat versenyaktivitást igazoló regattán való részvétellel, amiben a Kékszalag és a Flottabajnokság is szerepelt.

A szériagyártású túrahajók versenyosztálya, a Pünkösdi Regattán debütált 9 hajóval. Pünkösdkor az Offroad 2.0 nyert. Az Egis Kupán sajnos csak öten voltunk, ennek ellenére a verseny szombati napján eredményes flottaértekezletet sikerült összehozni. Következett a Fehérszalag, ahol szintén 9 hajó állt rajthoz, de a széltelen versenyen senki nem ért célba. A Kékszalag sok izgalmat tartogatott a HCC hajók számára, a legvégső pillanatig nyílt volt a küzdelem a második és hatodik helyezéseken. A Kékszalagot, taktikus vitorlázással, meggyőző előnnyel a Lelkész nyerte. Nyár végén, Fonyódon folytatódott a HCC hajók versenye 8 hajó részvételével. A Fonyód Kupát a Triton nyerte.

Szeptemberben, Balatonfüreden, kiváló körülmények között, a Hajógyári Kikötőben volt a flotta első bajnoksága, a Free Food Expo névadó támogatása mellett, melyen 9 hajó és csapataik álltak rajthoz. A flottabajnokságot, az Offroad 2.0 csapata nyerte a Triton és az Inyama előtt.

A szezon, novemberben végződött a Dér Kupával, melyen szintén 8 hajó vett részt. A szezonzárót ismét az Offroad 2.0 nyerte.

Az éves ranglista összesítésben, a Triton végzett az élen 39 ponttal, mindössze egy ponttal megelőzve a 38 pontos La Divát. 37 pontos lett a bronzérmes Offroad 2.0, akiket 32 ponttal az Inyama, 29-el a First Aquarius, majd 28-al az Onix követett.

Sikeres és izgalmas szezont zárt a flotta, mindenkinek jutott sikerélmény. Kiegyenlített volt a küzdelem, a Hanse, Bavaria, Dufour, Beneteau és Jeanneau típusú hajók között, legtöbbször a csapatok felkészültsége és ügyessége döntötte el a helyezések sorsát. Nem lehet, de nem is szabad egy one design osztályhoz mérni vagy hasonlítani a HCC-t, de a yardstick csoportok közül történő kiemelkedés nagyon sokat javított a versenyzési élményen, a versenyrendszer minőségén.

Eredményes versenyaktivitást produkálva, a 2018-as szezont követően a HCC elnyerte az aktív MVSZ hajóosztály státuszt és ezzel létrejött a 34. hivatalos hazai hajóosztály. Talán első hallásra furcsán hangzik, hogy 34 hajóosztály van a magyar vitorlássport rendszerében, de a kétkedőknek mondom, hogy óriási különbség van a „yardstick mocsárból” kiemelkedve, hasonló hajókkal egymás ellen versenyezni. A Cruiser nem csupán egy hajóosztály a sok közül, kísérleti laboratóriumként is szolgál az előnyszámot használó versenyrendszerek számára. Itt került bevezetésre elsőként a technikai tulajdonságok fényképmellékletekkel dokumentált önbevallásos rendszere valamint az előnyszámok felülvizsgálatának új elvekre alapított, tesztelés alatt álló módszere.

Az idei szezont, a Budapest Boat Show-n kezdi a flotta, a pénteki flottaértekezlettel. A 2019-es ranglistaversenyek sora, az Évadnyitóval indul, majd a Pünkösdi Regatta és az Egis Kupa jön. A nyár közepén Fehérszalag és egy hétre rá a Kékszalag lesz a Cruiser programban. Ősszel, a balatonföldvári bajnoksággal indul a szeptember, amit a Szüreti Regatta, majd a tartalékverseny, a novemberi Dér Kupa követ.

Továbbra is a flotta elsődleges célja, hogy flottatagokat toborozzon, közösséget építsen a széria túrahajókkal versenyzők táborából. Jelenleg 28 nyilvántartott tagja van a flottának, melyből 21 hajó vett részt aktívan a 2018-as versenyrendszerben, 16 hajó volt, ami legalább két versenyen indult a tavalyi szezonban. Felmérésünk szerint még legalább húsz aktívan versenyző túrahajós egység van a Balatonon, melyek beférnének a HCC keretrendszerébe és együtt versenyezhetnének velünk. Várjuk a jelentkezésüket!

Jó szelt!

dr. Bodnár Imre

HCC osztálykapitány

Fotók: Kálmándy Ferenc

A forradalmi Q30 elektromos hajó hazai bemutatója a Budapest Boat Show-n Előző

A forradalmi Q30 elektromos hajó hazai bemutatója a Budapest Boat Show-n

Itt az első magyar vitorlás e-sport verseny Következő

Itt az első magyar vitorlás e-sport verseny