Siófok  6.1  •  12 kn       

Keszthely  5.9  •  14 kn       

Balatonfüred  5.8  •  10.4 kn       

Balatonboglár  5.7  •  14.4 kn       

Orfű  •  10 kn       

Velencei-tó  •  7.3 kn       

Tiszafüred  8.5  •  7.1 kn       

Mályi-tó  9.2  •  5.5 kn       

2024. április 24., szerda

Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság - Czégaiék kettős győzelme a második napon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság - Czégaiék kettős győzelme a második napon

Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság - Czégaiék kettős győzelme a második napon

Kedd reggel 3-as erősségű jugóra ébredt a mezőny. A rendezők bízván a kitartó szélben két futamot hirdettek meg. Az első egy rövidebb, a Kornatok szigetei között kitűzött pálya volt, mely számos taktikai variációt kínált. A rajt utáni második pályajelet követően a csapatok szabadon választhatták meg az útvonalukat a Veli Prisnjak és a Skulj közötti szigetcsoport átjárói között.

A futam során azok jártak jól, akik a nyílt víz felőli útvonalat választották, itt a szigetek által nem zavart szél hatékonyabbnak bizonyult, mint a szigetsor mögötti hullámmentes víz. A rajt után hamar élre kerülő Czégai Péterék is a nyílt vizet választották, így  a Skulj déli végéhez már jelentős előnnyel érkeztek, s győzelmük egy pillanatig sem volt kétséges. Mögöttük végig másodikként vitorláztak Soponyaiék, míg a szigetsor mögötti útvonalat választó Czapék ezúttal csak a harmadik helyre futottak be. A Jolle Team előző napi teljesítményét megismételve megerősítette összetett negyedik helyét.

A harmadik futam rajtja után egy hosszú, hat mérföldet meghaladó kreuz várt a mezőnyre. A Schatz Sailing Team az előző futam tapasztalataiból okulva a rajt után azonnal a nyílt víz felé fordult, s a Purara - Kurba Vela szigetcsoportot délről kerülte. Taktikájuk kezdetben sikerrel kecsegtetett, de később a kinti nagyobb hullámok hajójukat lelassították, s végül mindössze a nyolcadik helyen értek fel az első pályajelként megadott Raparasnjak-szigethez. A többi hajó alapvetően lee taktikát választva a Kornatok déli szigeteit északról kerülte, s viszonylag együtt haladtak az első pályajel felé. Egyedül Szilvássy Attiláék lógtak ki a sorból: ők a szél nyugatiasodásában, illetve a nagyobb szigetek által biztosított hullámmentes vízben bízva a Kurba Vela északkeleti oldalán lapozva lopakodtak előre. A Raparasnjak-szigethez végül Czégaiék értek fel elsőnek, mögöttük Czap, Soponyai és Szilvássy volt a sorrend. A következő négy mérföldön a gennakereké volt a főszerep, de mivel a szélirány csupán egy jobbcsapásos tompább, majd később egy élesebb menetet tett lehetővé, a hasonló sebességű hajók között a sorrend nem változott. A Kukuljár-sziget után egy futtatott menet várt a versenyzőkre. Itt az élen haladók helyezésüket megtartva fokozták előnyüket, igazi küzdelemre csak a középmezőnyben került sor. A Raparasnjak óta ötödik helyen vitorlázó Eurofamilyt (Jakab László) Újvári Gáborék alulról, míg a lassan előrekúszó Schatzék felülről támadták. E hármas küzdelméből Újváriék kerültek ki győztesen, akik így Szilvássyék mögött ötödikként érhettek célba.

A verseny honlapja:

https://www.tengeribajnoksag.hu/

Eredmények:

https://www.tengeribajnoksag.hu/osszetett

Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság - az első nap után Előző

Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság - az első nap után

Horváth László 1948-2017 Következő

Horváth László 1948-2017