Siófok  11.6  •  12.9 kn       

Keszthely  13.9  •  3 kn       

Balatonfüred  11.3  •  1.7 kn       

Balatonboglár  11.4  •  6.8 kn       

Orfű  13  •  7 kn       

Velencei-tó  12.1  •  9.9 kn       

Tiszafüred  13.5  •  7.5 kn       

Mályi-tó  10.7  •  8.7 kn       

2024. április 20., szombat

Az idén 120 éves és 25 esztendeje önálló Balatonfenyves

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Négy évfordulót is ünnepel a 25 éve önálló tóparti község, tavasszal nyit a tervek szerint a Fenyves Yacht Klub és Hotel.

Az idén 120 éves és 25 esztendeje önálló Balatonfenyves

E jeles esztendő tavaszára készül el Balatonfenyves legnagyobb szabású turisztikai beruházása, ekkor nyit a Fenyves Yacht Club. A közel 800 millió forintos európai uniós támogatásból megvalósuló Fenyves Yacht Club és Hotel új fejezetet nyit Balatonfenyves turisztikai életében. A több mint 300 hajóhelyes vitorlás élménycentrum a Balaton egyik legkorszerűbb kikötője lesz, s a tizennyolc szobás, teljes ellátást biztosító szálloda két étteremmel és egy bicikliközponttal erősíti Balatonfenyves vonzerejét.

A kikötő teljesen hullámvédett kialakítása menedékként is szolgálhat a viharok elől érkező hajók számára, a korszerű vízáramoltató rendszernek köszönhetően pedig sosem fagy be a vize, gazdaságos megoldást kínálva ezzel a hajók téli tárolására. A környezettudatosság és a kifogástalan vízminőség érdekében a kikötő teljes vízmennyisége 48-72 óra alatt a Balaton friss vizére cserélhető, az országban elsőnek alkalmazott nagy teljesítményű szivattyúk beépítésével.

Az korszerű technológiák mellett a Fenyves Yacht Club a programkínálatban is élen kíván járni, hiszen egész évben élménykomplexumként funkcionál majd az aktív pihenés kedvelői számára. A számtalan vízisport-lehetőség mellett izgalmas beltéri szabadidős tevékenységek, színes rendezvények kerülnek a palettára a teljes kikapcsolódás érdekében. Az idelátogatók workshopok, konferenciák programjaihoz is csatlakozhatnak, emellett két, gasztronómiai különlegességeket kínáló étterem is várja őket. E két vendéglátóhely a Balaton ízeit a négy égtáj hangulatával ötvözi majd, újragondolva az eddig megszokott ételeket.
A kikötő keleti mólószárán közforgalmú kikötőt alakítanak ki, így Fenyves bekapcsolódik a balatoni személyhajó-forgalomba is. A kulináris élvezetek, az év 365 napján pezsgő élet és az egymást támogató prémium szolgáltatások biztosítják, hogy a Fenyves Yacht Club és Hotel a tó hajós-és élményközpontjává váljon.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Balatonfenyves emlékezve ünnepel egész 2016-ban

– Ünnepeljünk és emlékezzünk, mert van mire! – szólít föl Lombár Gábor, aki az önállóság huszonöt évvel ezelőtti kivívása óta áll a község élén. – Emlékezve ünneplünk egész 2016-ban. Az a mondás járja, hogy a következő üdülési évre már akkor készülni kell, amikor az éppen aktuális még javában tart, a friss tapasztalatokat értékelve, hiszen egy üdülőtelepülésen mindig az a cél: jobban és jobbat adni a vendégeinknek. A készülődést 2016-ra már a múlt nyár elején megkezdtük, hiszen olyan évfordulókat ünnepelhetünk, éppen négyet is, melyek egyenként is megérdemlik, hogy azokról méltó módon emlékezzünk.
1896-2016: Balatonfenyves 120 esztendeje létező település. – Az első szürettől forog a történelmünk kereke itt a déli parti homokfövenyen, amiben gróf Széchenyi Imre szerepe múlhatatlan – így a balatonfenyvesi polgármester. – Az Ezüstfenyő Nyugdíjas Egyesület által évekkel ezelőtt felélesztett szüreti felvonulás idén szeptember 10-én lesz. Szőlőtőkéket telepítünk a községháza elé, valamint egy az önkormányzati kezelésben lévő ingatlanra az eredeti telepítéskor használt szőlőfajtákból emlékparkot alakítunk ki, ugyanitt bemutatjuk a korabeli szőlőművelést is.

1991. május 12.: negyed százada tartották a helyi népszavazást a település önállóvá válásáról. – E döntés alapján Göncz Árpád köztársasági elnök Balatonfenyvest önálló községgé nyilvánította – emlékeztet Lombár. – Idén, mint minden esztendőben, ünnepi közgyűlésen emlékezünk, és kitüntetjük azon kiválóinkat, akik erre méltók és a falu napján ünnepelünk. Ez alkalommal velünk lesznek székelyföldi testvértelepülésünk, Zetelaka-Zeteváralja képviselői, valamint lengyel barátaink Zduny, és Sulmierzyce kisvárosokból.

1996 szeptember 7.: a testvértelepülési dokumentum aláírása a székelyföldi Zetelaka kultúrházának színpadán. – Kiváló írónk, Sütő András jelenlétében Sebestyén Csaba akkori polgármesterrel és Mátyás Gábor zeteváraljai plébánossal írtunk alá – mondja a fenyvesi polgármester. – Ennek tehát éppen húsz éve lesz. Két alkalommal is emlékezünk, itthon Balatonfenyvesen és otthon, Zetelakán. Terveink szerint szobrot állítunk Zeteváralja iskolájának udvarán annak névadójának, Jókai Mórnak. Barátaink Fenyvesen „függetlenségünk napján” ünnepelnek velünk.

2006. május 12.: partnertelepülési megállapodás a lengyelekkel. – A Wielkopolska (Nagylengyel) vajdaság Krotoszyn járásának két településével (Zduny és Sulmierzyce) tíz éve kötött együttműködésből gyümölcsöző kapcsolat lett, az iskolások cseretáboroztatása idén sem marad el – tájékoztat Lombár Gábor.

A harmadik legkiterjedtebb település a Balaton déli partján

A 120 éves Balatonfenyves nyolc kilométer hosszú partjával és 5300 hektárjával a harmadik legnagyobb település a déli parton. 
Az északi parton kitört filoxéravész nyomán gróf Széchenyi Imre javaslatára telepítettek szőlőt a fenyvesi lankákra, mondván, a homokon nem él meg a filoxéra kórokozója. Százhúsz éve, 1896-ban tartották az első szüretet. – Szegény sorban élő szőlőműveseket hoztak Zalából, ők lettek a település első polgárai – emlékeztet Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester. – A Fenyvesen gyökeret vertek emlékkeresztet is állítottak az első szüret tiszteletére, s azt írták rá, hogy „Nélküled hiába fáradunk vala”. A parcellázást követően létrejött az egyházközség, templom épült, villamosítottak és partvédelem készült, megalakult a fürdőegyesület. Mozgalmas élet volt a második világháború után, a lakosság száma is nőtt, mivel a Nagybereket az akkori országvezetés a Dunántúl, a főváros „éléskamrájává” akarta tenni, mondván, hogy itt mindent meg lehet és meg is kell termelni. Persze, nem jött be...

A település az ötvenes évek végén egy darabig önálló volt, de azután majd csak a nyolcvanas évek vége táján adódott lehetőség a „kényszerházasságok” fölbontására, akkor vetődött föl Balatonfenyves függetlenedése is Fonyódtól. Az első népszavazás még sikertelen volt, a második azonban már nem: 1991. május 12-én a település az önállóságra szavazott.
Lombár Gábor ma úgy emlékszik: az önállósodás eufóriájában hatalmas összefogást tapasztalt a község lakosságában. – Megalakult a Fenyvesért Egyesület, utakat építettünk, csatornáztunk, telefonvezetéket húztunk, sportcsarnok épült és rögtön kiemelt figyelmet fordítottunk a turizmusra, hiszen ez Balatonfenyves „ipara”. Igyekeztünk népszerűsíteni a kisvasutat, a Nagybereket, mert a Balaton önmagában kevés. A 2300 állandó lakos mellett többszörösen ennyi, nyolcezer üdülőtulajdonost tekintünk még fenyvesinek és ez a munkánkat, valamint a településfejlesztési feladatainkat is alapvetően meghatározza. Befizetett adójukból joggal szeretnének viszontlátni valamit a nyaralótulajdonosok. A fenyvesi szerintem a déli part egyik legszebb strandja, az elénk terülő páratlan látvány, Badacsony miatt feltétlenül. Az önállóság kivívása után szorgos civil szervezetek alakultak, az oktatást, ezen belül iskolánk fenntartását mindig központi kérdésnek tartottuk.

A 2016-os esztendő mindnyájunkról kell hogy szóljon

Ötletekkel, fizikai, vagy anyagi felajánlásokkal ki-ki tehetsége szerint csatlakozhat az ünnepi programokhoz – hívja fel a tenni vágyókat a balatonfenyvesi önkormányzat. „Hiszen a 2016-os esztendő mindnyájunkról kell hogy szóljon, gyermekeinkről, szüleinkről, akik lehet, hogy már nincsenek is fizikai valójukban velünk, barátainkról, akiket ezen idő alatt szereztünk, és mindenkiről, akit hívunk és várunk Balatonfenyvesre”.

Elkezdett befagyni a Balaton Előző

Elkezdett befagyni a Balaton

Naptár feltöltve! Következő

Naptár feltöltve!