Siófok  31.1  •  6.6 kn       

Keszthely  29.9  •  7 kn       

Balatonfüred  30.8  •  2.6 kn       

Balatonboglár  31.1  •  6.2 kn       

Orfű  34  •  2 kn       

Velencei-tó  35.7  •  10.3 kn       

Tiszafüred  36.3  •  7.9 kn       

Mályi-tó  32.9  •  1.4 kn       

2024. július 14., vasárnap

Kereked Klasszikus Kupa

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A csopaki Kereked Vitorlásklub 2015-ben immáron harmadik alkalommal rendezi meg a Klasszikus Kupa pályaversenyét a Klasszikus Flotta 10 hajóosztályának.

Kereked Klasszikus Kupa

A csopaki Kereked Vitorlásklub 2015-ben immáron harmadik alkalommal rendezi meg a Klasszikus Kupa pályaversenyét a Klasszikus Flotta 10 hajóosztályának, köztük a történelmi hírességű, javarészt háború előtt épült schärenkreuzerekkel (75-ös, 55-ös, 40-es, 30-as, 22-es), a korai olimpiákról ismert nemzetközi méter jachtosztály tagjaival (6mR és 8mR), a balatoni cirkálókkal (70-es, 50-es, Európa 30-as), valamint dragonokkal, túrajollékkal és folkboatokkal.    

Az idei versenyt megtiszteli részvételével többek között a Tramontana 8mR jacht, amely 1910. előtt épült, és a császári és királyi Jachtraj utolsó fennmaradt balatoni hajója.  

A magas színvonalú pályaversenyen túl a Kereked Klasszikus Kupa célja a történelmi hajók, valamint azok (helyesebben hölgyek) építetőinek, tervezőinek és kapcsolódó hagyományoknak a tiszteletben tartása, felelevenítése.  

Ennek jegyében idén a Hajózástörténeti Egyesület közreműködésével már a versenyt megelőző július 17-én péntek este (a nevezésekkel párhuzamosan) egy külön állófogadáson kerülnek bemutatásra „a Császári és Királyi Jachtraj” lobogói és egyenruhái.

A július 18-i szombat esti gálavacsorát megelőzően pedig egy külön pódiumbeszélgetés keretében hallgatjuk meg neves hazai fahajóépítőinket (Czittel Lajost és a Bruckner Szabolcsot). 

A vacsora után pedig fellép a Myrtill és a Swinguistique múltidéző klasszikus zenekar.

A versenyt július 19-én vasárnap a díjkiosztó zárjuk, a hagyományaiknak megfelelően egy 70 év feletti klasszikus vitorlázónk díjátadói felkérésével.  Idén a Balaton legidősebb hajójának a Kishamisnak a gazdája Hrehuss György adja át a díjakat.

Az esemény megvalósítását idén a Stratis Vezetői és Informatikai Kft segíti támogatásával, akinek mottója: „stratis – go the extra mile”, ezen kívül segítségünkre lesznek a csopaki vitorlázó borászok (Jásdi, Petrányi, Homola pincészetek), valamint a BalatonSails és nem utolsó sorban a Magyar Televízión is lehetőséget kapott a verseny a megjelenésre.

Kereked Klasszikus Kupa Kultúrprogramjai: 

Pénteken, július 17-én, este 19:00-tól

  • Előadás a császári és királyi jachtrajról Dr. Balogh Tamással - Hajózástörténeti Egyesület Elnökével

Szombaton, július 18- én este 

  • 18:00–tól Pódiumbeszélgetés a hajóépítésről Czittel Lajossal és Bruckner Szabolccsal, moderátor: Borbély Ferenc
  • 18:45-től – Tálalt gála vacsora helyi csopaki borok felszolgálása mellett 
  • 19:30-tól fellép Myrtill és a Swingistique Zenekar

Vasárnap, július 19-én  

  • 14:30-kor Díjkiosztó, a díjakat átadja Hrehus György (Kishamis)
 
Élménybeszámoló a Principessától Előző

Élménybeszámoló a Principessától

Kékszalag - ez egy igazán remek játék Következő

Kékszalag - ez egy igazán remek játék