Siófok  18.9  •  5.2 kn       

Keszthely  17.9  •  7 kn       

Balatonfüred  18.5  •  6.1 kn       

Balatonboglár  18.7  •  5.7 kn       

Orfű  16  •  8 kn       

Velencei-tó  19.2  •  5.6 kn       

Tiszafüred  17.8  •  7.4 kn       

Mályi-tó  16.8  •  5.9 kn       

2024. június 13., csütörtök

Kéttestű kalandok a Balatonon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az idei vitorlásszezon legeredetibb ötletét indítja útjára Balatonfüreden a Team Black Jack csapata.

Kéttestű kalandok a Balatonon

A Nagy R. Attila kormányozta fekete SL-33-as katamarán legénysége a tavalyi szezonban nagyon sikeresen szerepelt a hazai vitorlásversenyeken, a Kékszalagon az abszolút 3. helyen végeztek, és a legtöbb aranyérmet ők zsebelték be a nagyhajós versenyek során. Idén úgy döntöttek, hogy nem tartják meg maguknak a katamaránozás örömét, hanem megosztják ezt az erre nyitott gyermekekkel is: csemete katamarántábort rendeznek Balatonfüreden. 

Külföldön, olasz, francia tengerpartokon megszokott látvány a kis műanyag katamaránok, beach cat-ek jelenléte, amik színes vitorláikkal, és a rajtuk, körülöttük hancúrozó gyerekekkel rögtön felhívják magukra a figyelmet. A Katamarán Suli Topper 12 típusú 12 lábas hajói is feltűnő látvány voltak a Budapest Boat Show-n, ahol a plafonról lógtak alá, az egyik ráadásul fejjel lefelé! Ezek a fröccsöntött műanyag kéttestűek ideálisak gyermekek oktatására, az ISAF hivatalosan is oktatóhajónak nyilvánította őket. Alumínium rudazatuk, könnyű súlyuk, egyszerű technikai megoldásaik mind-mind azt a célt szolgálják, hogy akár már a 7-8 éves gyerekek is könnyűszerrel kezelhessék őket, felnőtt segítsége nélkül. Egy hajót két gyermek kényelmesen tud vitorlázni, megtanulhatják, hogyan vigyék egy testen, hogyan manőverezzenek katamaránnal, hogyan állítsák fel azt, ha felborult. Óriási móka a katamaránozás, sokkal nagyobb sebességre képes ez a kis hajó, mint a hasonló léptékű egytestű társai, így egészen kis szélben is élvezetes vele vitorlázni.

A 2015-ös évben hat gyermektábort terveznek megrendezésni, de igény esetén szívesen növelik ezt a számot. Alapvetően napközis táborként indul, és reggel nyolctól délután négy óráig tart, de lehetőség van bentlakásra is. A napközis tábor ára 55.000Ft, míg a bentlakásos ára 75.000Ft. A tábor hétfőtől péntekig tart, tehát öt napos, programja napi kétszeri vitorlázást tartalmaz, elméleti oktatást, ami során az alapvető vitorlázási ismereteket, a hajó felépítését, felszerelését, a meteorológia, balatoni hajózás alapjait sajátíthatják el a gyermekek. Emellett számtalan parti játék, sport, strandolás, kalandpark látogatás teszi még izgalmasabbá és örömtelibbé a tábort. A tábor helyszíne a frissen felújított és kibővített balatonfüredi Hajógyári Kikötő, mely tágas és zöld, így tökéletes terepe a nyári vakációnak. A kikötőben található Hajógyári Étterem gondoskodik napközis táborok esetében napi három (tízórai, ebéd, uzsonna), bentalvós táborokban napi ötszöri étkezésről. A Katamarán Sulit a Magyar Vitorlás Szövetség már akkreditálta, így hivatalosan is biztosított a tábor magas színvonala. Az MVSZ hivatalos gyermektábori tematikája megtalálható a Szövetség honlapján a Vitorlás Suli menüpont alatt.

A Katamarán Suli oktatói mind sok éves vitorlásversenyzői, katamarános múlttal rendelkeznek. Számtalan gyerektábor áll már a két vezető oktató, Hegedűs Léna és Nagy R. Attila háta mögött is. Utóbbi a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Black Jack katamarán kormányánál fog ülni. Michaletzky Luca pszichológusnak tanul, és évekig versenyzett 17 és 18 lábas katamaránokon, majd a tavalyi szezonban szintén a Team Black Jack-et erősítette, míg Pénzes Botond a katamaránozás előtt a Principessa liberán versenyzett évekig. Így tehát a Katamarán Suli ifjú tanoncai a Balatont és a vitorlázást kiválóan ismerő, a gyermekekkel magabiztosan bánó oktatókat tudhatnak maguk mellett.

Így tehát aki élvezetes és értékes programot szeretne találni gyermekének a nyári vakáció idejére, az bátran jelentkezzen a Katamarán Suliba! Vitorlástudástól függetlenül várjuk a 8-16 éves csemeték jelentkezését, és megígérhetjük, hogy akár először ül hajóban, akár nem, a katamaránozás felejthetetlen élményt fog nyújtani nekik.

http://katamaransuli.hu/

https://www.facebook.com/katamaransuli

 
Borzalmas szelek hétvégéje Előző

Borzalmas szelek hétvégéje

Gömbös Lóránd megvédte Dragon bajnoki címét Következő

Gömbös Lóránd megvédte Dragon bajnoki címét