Siófok  12.2  •  8 kn       

Keszthely  12.9  •  6 kn       

Balatonfüred  11.9  •  4.4 kn       

Balatonboglár  12.3  •  8.3 kn       

Orfű  14  •  6 kn       

Velencei-tó  14.4  •  7 kn       

Tiszafüred  14.4  •  4.3 kn       

Mályi-tó  12.9  •  4.9 kn       

2024. április 26., péntek

Vezérváltás a Bahartnál: a DRV-től jön az új balatoni hajósvezér

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Kollár Józsefet választotta vezérigazgatónak kedden a Balatoni Hajózási Zrt. közgyűlése.

Vezérváltás a Bahartnál: a DRV-től jön az új balatoni hajósvezér

Minden tulajdonos a részvényhányadának megfelelő szavazati joggal bír, ennek megfelelően 99,65 százalék volt az igenek aránya a vezérigazgató-választás során, 0,35 százaléknyi voks (azaz feltehetően egyetlen, ekkora tulajdoni hányaddal bíró település képviselőjének szavazata) került a „nem” rubrikába.

A siófoki tisztújító közgyűlésen minden más szavazásnál, így a tisztségviselők megválasztásakor is 100 százalékos volt az egyetértés, egy kivétellel: Balázs Árpád korábbi siófoki polgármestert 68,7 százaléknyi vokssal választották be a társaság igazgatóságába. 

A múlt héten el sem kezdődhetett a hajózási társaság közgyűlése. Több polgármester már az előzetes egyeztetésről feldúltan távozott, nem értve egyet a 44 százalékos tulajdoni hányaddal bíró Siófok előre nem egyeztetett személyi javaslataival, de közgyűlést amiatt sem lehetett akkor tartani, mert a tulajdonos települések képviselői nem vittek magukkal a részvényhányadukat igazoló okiratot. Ezúttal ezt már pótolták, két kivétellel: a balatonszemesi Takács József és a balatonlellei Kenéz István továbbra is állították, ilyen igazolásra nincsen szükség. Ennek ellenére maradhattak, szavazhattak.

Tizennégy település képviselője jelent meg a huszonkettőből. Míg a késve érkezőkre vártunk, a tulajdonosok félszavaiból kirajzolódott a várható forgatókönyv: meglepetés nem lesz, Siófok személyi javaslatai ezúttal simán „átmennek”. A Balatoni Szövetség elnöke hiába próbált egyeztetni az elmúlt napokban és hiába tette egyértelművé a kis részvényesek igényét, Siófok nem vonta vissza Balázs Árpád expolgármester igazgatósági jelölését. – Siófok, Földvár, Keszthely, Boglár, ez a négyes együtt szavaz és minden el van döntve – így az egyik településvezető, hozzátéve: bár neki szava alig, de úgy illett, hogy eljöjjön. Egy másik polgármester arról beszélt kezdés előtt: két variációt is hallott arról, hogy Siófok miért ragaszkodik Balázs jelöléséhez. Csak az egyik verzió megnyugtató, e szerint ő volna a garanciája, hogy egyben maradjon a zrt., az egyes tulajdonosok ne adogathassák el a kikötőiket.

Miközben a háttér-egyeztetéseken az föl se vetődött, hogy tulajdonosok ne szavaznák meg a két éve tisztségben lévő Halmos Gábor vezérigazgató leváltását, a közgyűlésen (mely végig, a személyi ügyek tárgyalásakor is sajtónyilvános volt a tulajdonosok döntése alapján) elhangzott: a Balatoni Hajózási Zrt. az elmúlt öt év legsikeresebbjét zárta 2014-ben, a személyhajózás árbevétele 16,5, a cég összes árbevétele 28 százalékkal nőtt 2013-hoz képest, az adózás előtti eredmény 111,6 millió, a nyereség 60,5 millió forint volt. Halmos Gábor meg is jegyezte: – A társaság sorsát minden tulajdonos kezelje a jövőben is a jó gazda módjára!

A balatonfüredi Bóka István szerint a javuló utasforgalmi adatok egyik oka a strandolásra kevéssé, a hajózásra annál inkább alkalmas időjárás volt, az eredmény még így is csekély és ezzel együtt magas a költségszint. Szigligeti kollégája, Balassa Balázs azzal egészítette ki: amikor a zrt. az önkormányzatok tulajdonába került az egybentartás szándékával, köztudott volt, hogy vannak veszteséget termelő üzletágak is, mint a személyhajózás.

A szavazások valóban nem hoztak meglepetést: Kollár József DRV-osztályvezető 99,65 százaléknyi vokssal lett vezérigazgató 2018. szeptember 30-ig, Balázs Árpád pedig 68,7-tel került az igazgatóságba (4 százalék volt a nemek aránya, 27 százalék a tartózkodásé). A személyi javaslatokat előterjesztő, Siófokot képviselő Csorba Ottó ígéretet tett: az igazgatósági tisztségek elosztásakor Siófok kész lesz a kompromisszumra, magyarul várható, hogy nem ragaszkodnak Balázs Árpád elnöki pozíciójához.

Megvárta a komp
Változott a kompmenetrend és ez két északi parti polgármestert is megtréfált kedden. A szigligeti Balassa Balázs telefonált és így Halmos Gábor vezérigazgató utasítására megvárta a komp, a balatonfüredi Bóka István orra előtt azonban elment, így ő körbeautózta a keleti-medencét.

Nem szakmai ok
– Emelt fővel adom át a helyemet – mondta Halmos Gábor, a leköszönő vezérigazgató. – Amit feladatul kaptam, azt teljesítettem. Nőtt a bevétel, stabilan, átláthatóan működik a cég. A fejlesztések folyamatosak, van jövőképe a társaságnak. A Somogyi Hírlapnak egy névtelen beíró azt állította, soha ennyit nem költött még vezérigazgató. Igaz, de soha ennyi eredményt se hozott. Annak tehát, hogy nem jelöltek újra, nem szakmai okai voltak.

Átvilágítás jön
– Nem vízvezeték-szerelő vagyok, ez is elterjedt ugyanis már rólam – így Kollár József, az új, 44 éves hajósvezér. – Valójában közgazdász vagyok, vállalatirányítási múlttal, a DRV-nél az önkormányzatokkal álltam kapcsolatban. Belülről láttam egy 17 milliárdos, 2000 fős cég vezetését. Keményen, a tulajdonosi érdekeknek megfelelően dolgozó Bahartot képzelek el, természetesen egy átvilágítás után tudok csak többet mondani.

Forrás (Somogy Online - Fónai Imre)

Elérhető a Kékszalag kiírása Előző

Elérhető a Kékszalag kiírása

Balatonfüreden kezdődik a Dragonok országos bajnoksága Következő

Balatonfüreden kezdődik a Dragonok országos bajnoksága